Doctoranzi și cercetători postdoctorali pregătiți pentru piața muncii, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași!

de: Valentin Hutanu
02:00, 13 iul. 2021

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași formează doctoranzi și cercetători postdoctorali pentru piața muncii. Totul, prin implementarea unui proiect co-finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta a avut drept scop creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non-universitar care își găsesc un loc de muncă drept urmare a accesului la activități de învățare la un potențial loc de muncă / cercetare / inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a finalizat implementarea proiectului „Doctoranzi și cercetători postdoctorat pregătiți pentru piața muncii!”. Acesta a fost co-finanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 6 – Educație și competențe, O.S.6.13. – Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non universitar.
Asta, pentru cei care își găsesc un loc de muncă drept urmare a accesului la activități de învățare la un potențial loc de muncă/cercetare/inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv, respectiv domeniile de specializare inteligentă.

A fost creat un cadru favorabil inserției pe piața muncii a 118 doctoranzi și 38 de cercetători postdoctorali

Proiectul implementat de UAIC, în parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) din București și a altor doi parteneri, a vizat, în principiu, crearea unui cadru favorabil inserției pe piața muncii a 118 doctoranzi și 38 de cercetători postdoctorali, prin acordarea de sprijin financiar și prin dobândirea de competențe antreprenoriale și transversale. Activitatea a avut loc pe o perioadă de 23 de luni.

Principalele rezultate atinse au fost: acordarea, timp de 12 luni, de burse lunare beneficiarilor proiectului (bursă doctorand antreprenor – 1.861 de lei/lună, bursă cercetător postdoctorat antreprenor – 2.791,50 lei/lună; finanțarea a 10 luni de stagiu în instituții de învățământ superior sau de cercetare din străinătate, precum și a 15 stagii naționale; prezentarea a 94 de lucrări la conferințe științifice; taxele de participare au fost finanțate prin proiect; organizarea unei conferințe științifice în cadrul proiectului și editarea unui volum cuprinzând lucrările susținute în cadrul acesteia; publicarea a 71 de articole științifice în reviste indexate în baze de date internaționale, din care, pentru 29, taxele de publicare au fost finanțate prin proiect – până la un nivel maxim de 2.000 de euro / articol).

Au fost derulate programe de formare antreprenorială pentru membrii grupului-țintă

A fost vorba și despre derularea a 40 de stagii practice în laboratoare sau institute de cercetare, precum și a altor 95 de stagii practice la companii sau alți potențiali angajatori ai absolvenților de studii doctorale sau postdoctorale; derularea unor programe de formare antreprenorială pentru membrii grupului-țintă, finalizate prin elaborarea a peste 150 de planuri de afaceri, precum și organizarea unei competiții de planuri de afaceri și acordarea a 37 de premii, în valoare totală de 260.000 de lei; derularea de sesiuni de consiliere și orientare profesională pentru fiecare dintre cele 11 grupe de beneficiari; organizarea unor module complementare vizând dezvoltarea competențelor transversale și a unui program de formare pedagogică bazat pe specificul procesului de predare-învățare din mediul universitar sub aspect curricular, procesual și didactic; sprijinirea financiară a doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorali în ceea ce privește accesarea a 51 de programe de formare profesională.

Valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate a fost de 6.460.476,23 lei, reprezentând aproximativ 95 la sută din bugetul aprobat prin contractul de finanțare. Proiectul a fost implementat de o echipă formată din experți, manager al proiectului fiind prof. univ. dr. habil. Liviu George Maha, conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale de Economie și Administrarea Afacerilor de la „Cuza”.