Doar trei fântâni arteziene în tot orașul! Primăria Iași nu face nimic, iar ieșenii se sufocă la temperaturi de peste 40 de grade

de: Alexandra MAISNER
02:00, 18 iul. 2024

Doar trei fântâni arteziene sunt în tot orașul, iar Primăria Iași nu face nimic, deși ieșenii se sufocă la temperaturi de peste 40 de grade

Dacă Primăria Iași este luată prin surprindere de ninsorile abundente în timpul iernii, pe parcursul verii este la fel de surprinsă de temperaturile ridicate. De cinci zile, de când a fost emis codul roșu de caniculă, municipalitatea nu a făcut altceva decât să ude străzile pe timpul nopții, iar ieșenii se sufocă din cauza disconfortului termic ridicat.

Doar trei fântâni arteziene în tot orașul! Primăria Iași nu face nimic, iar oamenii se sufocă din cauza temperaturilor de peste 40 de grade

În tot Iașul, de zeci de ani, sunt doar trei fântâni arteziene, una dintre acestea în fața primăriei, alta în Piața Unirii, iar cea de-a treia în fața Gării Internaționale. Administrația publică locală a transmis recent că toate trebuie să funcționeze non-stop, însă acest lucru nu se întâmplă. Un exemplu concret este fântâna arteziană din Piața Unirii, care funcționează doar câteva ore, dimineața. Deși se cunoaște faptul că, de ani de zile, clima se schimbă continuu, iar temperaturile depășesc 35-40 de grade Celsius vara, administrația publică locală nu a luat în calcul amenajarea mai multor fântâni arteziene care să ajute în perioadele caniculare. În cinci zile de cod roșu de caniculă și cu temperaturi de peste 40 de grade, ieșenii s-au topit pe străzile din Iași. Unii au ajuns de urgență la spital, cu probleme grave, cauzate de disconfortul termic ridicat.

„Aerul este sufocant, nu poți respira, trebuiau să ude străzile non-stop, să fie fântâni arteziene prin tot orașul ca să nu se simtă atât de tare căldura. Eu știu că se recomandă să stai în casă, dar, dacă afară sunt 42 de grade și în casă 47 de grade, ce faci? Că nu toată lumea își permite să monteze un aer condiționat sau să plătească facturi mai mari la electricitate. Dar sunt atâția bătrâni care au nevoie de medicamente, să meargă la piață, poate au treabă la instituțiile statului, ei ce fac? Că nu vine funcționarul acasă să îți rezolve treburile, tot prin căldură trebuie să mergi”, a spus o ieșeancă.

Amintim aici faptul că, recent, un bătrân a ajuns în comă în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din cauza căldurii.

În ceea ce privește cișmelele pentru apă, și acestea sunt aproape inexistente, deși necesitatea lor este una foarte mare. Oamenii s-ar mai putea răcori în perioadele caniculare, însă în tot Iașul există una în Piața Unirii și alta în parcul Copou.

Primăria Iași promite să amenajeze fântâni arteziene și cișmele, dar nu se știe nici cum și nici când

Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au transmis faptul că va fi luată în calcul montarea unor cișmele. În ceea ce privește amenajarea mai multor fântâni arteziene, autoritatea publică locală susține că și acest aspect va fi luat în vedere atunci când vor mai fi inițiate reabilitări de scuaruri și piețe. Practic, Primăria Iași promite, dar nu știe când și în ce mod ieșenii vor putea beneficia de amenajarea unor fântâni arteziene și a unor cișmele.

„Cu privire la numărul de cișmele de apă, pentru realizarea unor noi astfel de obiective edilitare vom discuta cu reprezentanții ApaVital, pentru că ei sunt responsabili de funcționalitatea lor, ele fiind conectate la rețeaua publică de apă. De asemenea, avem în plan construirea de noi fântâni arteziene, cel mai elocvent exemplu fiind cea din parcul din fața Teatrului Național. Astfel de obiective edilitare le vom proiecta odată cu inițierea unor noi reabilitări de scuaruri și piațete, respectiv în proiectele noastre viitoare de extindere a parcurilor din municipiul Iași”, a transmis Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași.

Doar trei fântâni arteziene sunt în tot orașul, iar Primăria Iași nu face nimic, deși ieșenii se sufocă pe temperaturile de peste 40 de grade. Cișmelele cu apă potabilă lipsesc, iar oamenii ajung la spital din cauza disconfortului termic.