Doar doi oameni din câte sute s-au infectat cu COVID-19 după ce s-au vaccinat complet- STUDIU
Pentru persoanele complet vaccinate, riscul de a primi în continuare Covid-19 – descris ca „infecții revoluționare” – rămâne extrem de scăzut, sugerează un nou studiu din New York. Concret, studiul arată că din câteva sute de persoane vaccinate complet (au primit prima doză și pe cea de-a doua), doar doi oameni s-au infectat.
Dintre cei 417 angajați de la Universitatea Rockefeller care au fost vaccinați complet cu fotografiile Pfizer sau Modernă, doi dintre ei sau aproximativ 0,5%, au avut infecții descoperite mai târziu, potrivit studiului publicat miercuri în New England Journal of Medicine.
Ce spun specialiştii care au făcut studiul
Conform specialiştilor care au făcut studiul este făcut în a veni în liniştirea celor care considerau că riscul de infectare cu COVID-19 rămâne uriaș și după vaccinarea completă. De altfel, oamenii de știință consideră că ar fi și mai eficient dacă s-ar mai administra o a treia doză de vaccin:
„Am caracterizat exemple de bună credință ale descoperirii vaccinului care se manifestă ca simptome clinice”, au scris cercetătorii în studiul lor. „Aceste observații nu subminează în niciun fel importanța eforturilor urgente depuse la nivel federal și de stat pentru a vaccina populația SUA. De asemenea, acordă sprijin eforturilor de a avansa un nou rapel de vaccinare (precum și un vaccin pan-coronavirus) pentru asigură o protecție sporită împotriva variantelor.
Noile tulpini de COVID-19 au fost cele care i-a infectat pe cei doi oameni
Cercetătorii, de la Universitatea Rockefeller, au descoperit că noile tulpini de coronavirus au cauzat infecțiile descoperite. O variantă care a infectat unul dintre pacienți a avut mutația E484K, care a fost găsită pentru prima dată în varianta B.1.351 identificată inițial în Africa de Sud. E484K a fost numit „mutant de evadare”, deoarece a arătat că ar putea să scape de unii dintre anticorpii produși de vaccinurile împotriva coronavirusului. Una dintre mutațiile găsite în ambele infecții ale participanților la studiu a inclus D614G, care a apărut la începutul pandemiei.
Una dintre infecțiile descoperite a fost la o femeie sănătoasă în vârstă de 51 de ani, care a primit a doua doză de vaccin Modernă pe 19 februarie. Nouăzeci de zile mai târziu, a fost testată pozitiv pentru Covid-19 pe 10 martie, după apariția simptomelor.
Cealaltă infecție importantă a fost la o femeie sănătoasă în vârstă de 65 de ani, care a primit a doua doză de vaccin Pfizer pe 9 februarie. Ea a aflat mai târziu că partenerul ei, care nu era vaccinat, a dat rezultate pozitive pentru Covid-19 pe 3 martie. în următoarele zile, femeia a dezvoltat simptome proprii. Ea a dat rezultate pozitive pentru Covid-19 pe 17 martie.
Niciun vaccin nu este sigur în proporţie de 100%, dar este singura soluţie de a elimina pandemia de COVID-19
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă descoperiri similare legate de infecții sau variante descoperite ar apărea în rândul unui grup mai mare de participanți din diferite părți ale Statelor Unite.
Experții spun că era de aşteptat apariţia unor cazuri Covid-19 la persoanele care au fost complet vaccinate, deoarece niciun vaccin nu este 100% eficient.
Săptămâna trecută, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat pentru CNN că agenția a constatat până acum mai puțin de 6.000 de rapoarte de infecții cu coronavirus descoperite în rândul a peste 84 de milioane de persoane vaccinate complet la nivel național.
CDC a spus că aceste cazuri au apărut la persoane de toate vârstele care au fost vaccinate, dar puțin mai mult de 40% au fost la persoanele cu vârsta de 60 de ani sau peste. Au fost, de asemenea, mai răspândite la femei și 29% au fost asimptomatice.
Ce se întâmplă în România? Sunt persoane infectate după imunizarea cu vaccin?
Probabil cel mai cunoscut caz de infecție după imunizare completă este cel al lui Alexandru Arșinel. Acesta a susținut că nu știe de unde a luat virusul și că nici nu știe cum a fost posibil să se infecteze. Totuși, ținând cont de faptul că artistul are numeroase vulnerabilități, vaccinul i-a asigurat o protecție sporită împotriva unei forme grave de COVID-19, acesta fiind internat în stare stabilă la un spital din Iași, starea lui de sănătate fiind una general bună.
În altă ordine de idei, Valeriu Gheorghiță, responsabilul cu campania de vaccinare în România a vorbit despre această infectare. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că există anumite persoane, în special cele vulnerabile, care nu dezvolata un anumit număr de anticorpi care este necesar pentru a fi protejați. Cu toate acestea, chiar și în cazul în care ajung să fie infectați, riscul de complicații este semnificativ mai scăzut.
„Pot să vă spun că ne-am uitat la rata de fatalitate care este de 100 de ori mai redusă la persoanele vaccinate comparativ cu persoanele nevaccinate, deși categoric că avem beneficii importante ale vaccinării, fără să spunem că 100% din persoanele care sunt vaccinate cu două doze nu vor mai face această infecție. Beneficiile importante sunt față de boala simptomatică, dață de complicații, față de riscul de spitalizare ori față de deces, completează acesta. ”, menționează Valeriu Gheorghiță.