Doar clienții cu gusturi fine cumpără carnea care provine din ferma acestui ieșean. Un kilogram de carne din rasa Black Angus se vinde cu sute de lei, la poarta fermei
Ieșeanul din comuna Erbiceni are o fermă cu bovine, mare parte din rasa Black Angus, dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene. Produsele din carne și din lapte sunt comercializate către magazinele din toată țara prin intermediul asociației crescătorilor de bovine. Un kilogram de carne din rasa Black Angus se vinde cu prețuri cuprinse între 20 și 40 de euro.
Din ferma ieșeanului Constantin Ciornei sunt comercializate produse din carne și lapte provenite de la vacile din rasele Black Angus, Bălțata Românească și Holstein, crescute la Erbiceni. Ferma agricultorului este considerată „model de bună practică” de specialiștii din agricultură după ce ieșeanul a reușit să dezvolte afacerea cu ajutorul fondurilor europene obținute în cadrul GAL-ului Belcești Focuri. În ferma din localitatea ieșeană sunt crescute 70 de capete, o parte fiind achiziționate cu cei 40.000 de euro obținuți de Constantin Ciornei. Produsele obținute din carnea de Black Angus sunt comercializate prin intermediul asociației crescătorilor de bovine, unde fermierul este membru, și au ajuns în magazinele din toată țara. În ultimii ani a crescut interesul fermierilor pentru creșterea vacilor din rasa Black Angus. În prezent sunt 8 fermieri care dețin efective cuprinse între 10 și 80 de capete de vaci Black Angus.
Carnea care provine din ferma acestui ieșean este achiziționată de clienții de lux, care plătesc sume mari pentru un produs de nișă
Start-up în domeniul agricol. Așa s-ar putea numi afacerea pe care fermierul Constantin Ciornei a dezvoltat-o timp de 13 ani, în comuna natală. Ieșeanul a început să crească vaci pentru lapte, iar ulterior s-a orientat și spre cele crescute pentru carne, aduse din străinătate. Acestea nu necesită îngrijiri speciale, cheltuielile cu întreținerea lor nu sunt mari, iar carnea care provine de la vacile Black Angus se vinde cu prețuri cuprinse între 20 și 40 de euro, kilogramul. Povestea fermei de la Erbiceni începe în anul 2007.
„Am zis atunci să încercăm cu vaca de lapte, mai întâi, în anul 2007 apoi de la o vacă, am crescut treptat efectivul până am ajuns la 70 de capete. Produsele noastre le dau la Asociația Carpatin, unde suntem înscriși de mai mulți ani. Ei se ocupă de toată vânzarea lor. Cu cei 40.000 de euro, banii primiți de la GAL, am luat vacile Angus, semănătoare și ce am mai avut nevoie prin fermă. Mereu e nevoie de ceva aici, la fermă”, spune Constantin Ciornei.
Constantin Ciornei: „Noi nu avem angajați, ne descurcăm doar cu membrii familiei, facem munca doar noi, cei din familie”
Ieșeanul susține că toată munca din fermă o face împreună cu soția și copiii pentru că forța de muncă lipsește cu desăvârșire. Ieșeanul susține că anul 2020 a fost cel mai dificil cu vânzarea produselor.
„A fost tare greu. Subvențiile nu le bagă la timp, trebuie să așteptăm banii ca pe nu știu ce. Dacă dădeau banii vara era mai bine, că așa știam și noi cum să ne facem treaba mai bine, să nu mai avem probleme cu seceta. Noi suntem învățați cu greul, dar vrem să nu-i chinuim pe copii. Noi nu avem angajați, ne descurcăm doar cu membrii familiei, facem munca doar noi, cei din familie. Nu se găsesc oameni la treabă. Toți sunt plecați. Am fost un an în Grecia, însă am văzut că nu fac bani cum spunea toată lumea că se face, am văzut că nu-mi rămâne nici de un weekend, am renunțat și m-am întors în țară”, spune Constantin Ciornei.
Mihaela Pușcașu, manager GAL: „El are o gospodărie frumoasă, curată și poate fi un exemplu de bună practică”
În ultimii 2 ani, zeci de ieșeni au obținut fonduri europene prin intermediul grupurilor de acțiune locală (GAL). Aceștia au investit peste 1 milion de euro după ce au depus proiectele în cadrul celor 12 GAL-uri din Iași. În ultimii 2 ani au primit fonduri europene atât beneficiarii publici, cât și cei locali, în valoare de 2 milioane de euro. Constantin Ciornei este unul dintre beneficiarii care au primit banii în cadrul GAL-ului Belcești Focuri. Potrivit reprezentanților GAL-ului, ferma ieșeanului este un model de bună practică pentru cei care vor să înființeze afaceri în domeniul zootehnic, cu fonduri europene.
„Domnul Ciornei este un fermier harnic, care a făcut un proiect bun, iar după ce a obținut banii, și-a achiziționat vite de carne Angus. El are o gospodărie frumoasă, curată și poate fi un exemplu de bună practică”, susține Mihaela Pușcașu, manager GAL Belcești-Focuri.
O sută de grame de carne din rasa Black Angus se vinde în restaurante cu prețuri cuprinse între 80 și 100 de lei
Un kilogram de carne de Black Angus, vândută de fermieri, ajunge să coste între 20 și 40 de euro, iar când ajunge în farfurie, suta de grame se vinde cu prețuri cuprinse între 80 și 100 de lei, în funcție de preparat. Vacile se taie când ajung la greutatea de 400 de kilograme. De asemenea, și vițeii pot fi comercializați cu prețuri cuprinse între 8 și 10 euro pe kilogram, astfel că fermierii câștigă și dacă nu vând carnea. Pot scoate profituri frumușele din ambele direcții. Mai ales că în România a crescut interesul consumatorilor pentru acest preparat. Rasa de carne Black Angus a primit denumirea după numele orașului de unde provine.
Este o rasă de taurine crescută special pentru producția de carne, care a fost creată în Scoția, în secolul al XVIII-lea. Această rasă a ajuns răspândită în întreaga lume, taurinele având câteva trăsături distincte precum culoarea neagră și lipsa coarnelor. Greutatea corporală ajunge la 550 de kilograme, iar randamentul la tăiere pentru animalele îngrășate este de 65-70 la sută. În țară, fermele cu aceste vaci au început să fie populate timid, în ultimii 3 ani. La Iași sunt deja 8 fermieri care dețin efective cu aceste taurine.