Doar anumite restaurante s-ar putea redeschide, susţine Ludovic Orban

de: cristian.george
14:47, 25 aug. 2020

Ludovic Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că doar anumite restaurante s-ar putea redeschide de pe data de 1 septembrie. Premierul susţine că vor fi luate şi măsuri suplimentare de siguranţă odată cu deschiderea restaurantelor.

Doar anumite restaurante s-ar putea redeschide

Conform declaraţiilor făcute de premierul Ludovic Orban, în discuţii se afla şi o propunere de redeschidere doar a anumitor restaurante, baruri sau teatre. Propunerea se referă la menţinerea restaurantelor închise în zonele în care exista un grad de transmitere comunitară ridicată. Autorităţile ar putea calcula numărul de noi cazuri din ultimele 14 zile şi apoi, în consecinţă, ar putea să deschidă sau nu, restaurantele, barurile şi teatrele:

„Vom avea în discuţie această propunere de reluare a activităţii în anumite spaţii închise, reluarea unor activităţi culturale – teatre. cinematografe, reluarea activităţii în unităţi de servire a mesei din spaţii închise – restaurante.

Încă nu pot să vă spun care va fi forma finală pentru că nu iau decizii singur. M-am consultat cu specialişti. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde există un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile. De asemenea, sunt discuţii despre regulile care trebuie respectate odată cu reluarea activităţii în teatre, cinematografe, instituţii de cultură, restaurante”, a declarat Ludovic Orban.

Reprezentanţii HoReCa vor participa la negocieri

Conform declaraţiilor făcute de premier, miercuri, 27 august 2020, începând cu ora 16.00 va avea loc o serie de negocieri la care vor participa şi reprezentanţii din HORECA. În funcţie de concluziile avute la şedinţa şi după consultul specialiştilor, Guvernul urmează să anunţe cu exactitate cum, când şi unde se vor deschide restaurantele, barurile şi teatrele:

„Vom ţine cont şi de punctul lor de vedere astfel încât să luăm o decizie care, pe de o parte să permită reluarea unor activităţi importante, viaţa culturală, reluarea activităţilor economice în spaţii închise de tip restaurant, dar pe de altă parte reducem la maximum riscul de răspândire a virusului”, a menţionat şeful Executivului.

Declaraţiile vin cu ocazia unei vizite de lucru făcută de premier la evenimentul de semnare a contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Drumul Expres Găești-Ploiești.

Reprezentanţii HoReCa au protestat în urmă cu câteva zile

În urmă cu câteva zile, mai mulţi reprezentanţi din domeniul HoReCa au protestat împotriva menţinerii închise a activităţilor din domeniul reprezentat de aceştia.

Mai mulţi angajaţii din restaurantele din Capitala şi nu numai, au protestat pe data de 20 august în fără Guvernului. Protestul a durat circa o oră. Aceştia trag un semnal de alarmă asupra falimentului răsunător al multor dintre proprietarii de restaurante din România. Totuşi, angajaţii teraselor s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, după ce se vor închide terasele, nu vor mai putea servi clienţii, iar cafenelele se vor închide. De menţionat est efaptul că cifra de afaceri a sectorului menţionat mai sus va înregistra o scădere şi cu 90%. Înainte de criză, sectorul HoReCa avea peste 400.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro.

Angajaţii restaurantelor au protestat ieri timp de o oră. Între orele 17:00 şi 18:00 nu au luat nicio comandă pentru a trage un semnal de alarmă autorităţilor. Deşi cifra de afaceri a sectorului HoReCa va ajunge să scadă cu 90%, potrivit patronilor, ministrul Sănătăţii a declarat că nu ia încă în considerare redeschiderea locaţiilor în interior.

DANIEL MISCHIE – preşedinte HORA: Odată cu răcirea vremii încasările vor ajunge la mai puţin de minus 20%. Fiecare restaurant, fiecare unitate are o cotă de cheltuieli care depăşeşte cu mult aceste înasări. Guvernul nu poate rezolva criza sanitară prin închiderea industriei HoReCa. Noi ne-am făcut datoria şi avem toate autorizaţiile de care avem nevoie, statul nu ne-a permis să funcţionăm, drept urmare cred că ar trebui să fim despăgubiţi. Există acel faimos miliard promis industriei HoReCa, el încă nu este de actualitate, este la capitolul norme.