Doar 4 din cele 211 școli din județul Iași prezintă risc seismic. În aceste unități de învățământ nu se desfășoară activități didactice
Doar patru școli din județul Iași sunt cu risc seismic. Trei dintre acestea sunt din municipiu, una este din mediul rural, iar în cele patru nu se desfășoară activități în momentul de față.
Doar patru școli din județul Iași sunt cu risc seismic. În acestea nu se desfășoară activități didactice
După cutremurul produs în Vrancea, cu o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter, care s-a resimțit și în Iași, reporterii BZI i-au întrebat pe reprezentații Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași care sunt școlile din județ cu risc seismic.
În două dintre ele, respectiv Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași și al Grădiniței Program Normal Șcheia din comuna Alexandru Ioan Cuza, lucrările de consolidare sunt în derulare.
„În cele patru unități de învățământ/structuri cu risc seismic 1 din județul Iași nu se desfășoară activități didactice. În cazul Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași și al Grădiniței Program Normal Șcheia din comuna Al. I. Cuza, lucrările de consolidare sunt în derulare. Pentru Grădinița cu Program Normal 21 Iași și Grădinița cu Program Prelungit nr. 11 Iași Consiliul Local a accesat fonduri prin Ministerul Dezvoltări”, declară reprezentații ISJ Iași.
Cea mai cunoscută școală cu risc seismic din Iași este Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași. Elevii ar trebui să învețe într-o școală modulară
Amintim faptul că, în anul 2023, elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași au fost evacuați din unitatea de învățământ din cauza riscului seismic ridicat al clădirii. Anul trecut au învățat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași, iar noul an școlar 2024-2025, l-au început tot la aceeași școală, deoarece construcția școlii modulare nu a fost gata în timp util.
În luna martie a anului 2023, aproximativ 500 de elevi, părinți și profesori de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași au protestat în fața Primăriei Iași. Aceștia au scandat mai multe ore pe străzile Iașului și în fața Primăriei Iași că își doresc școală în Copou și nu-și doresc ca elevii să învețe în diferite locații din oraș, dar nici măcar după mai bine de un an nu s-au rezolvat lucrurile, iar elevii învață în altă unitate de învățământ.
În data de 10 iunie 2024, au început lucrările de modernizare, consolidare și refuncționalizare a imobilelor monument istoric ale instituției de învățământ. Valoarea totală a acestora depășește 67 de milioane de lei, iar durata de execuție este estimată la 36 de luni, în cazul clădirii liceului, și 24 de luni pentru cantină. La începutul lunii iulie 2024, Primăria Iași a anunțat semnarea contractelor de finanțare pentru reabilitarea și refuncționalizarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, în cadrul Programului de finanțare „Școli Sigure și sănătoase”.
Reprezentații Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași au transmis faptul că elevii de la Pedagogic ar putea învăța în școala modulară, începând cu luna octombrie a anului 2024.
„Din ceea ce spun constructorii, în luna octombrie, elevii vor putea merge în școala modulară, unde vor învăța până când va fi terminat Castelul Vasilian. Din perspectiva aceasta, se îndeplinește ceea ce și-au dorit și ei și ceea ce ne-am dorit și noi încă de anul trecut, când s-a luat decizia renovării”, a declarat Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.
Printre cele patru școli, din județul Iași, cu risc seismic se numără și Colegiul Pedagogic. Rămâne de văzut dacă elevii unității de învățământ vor fi mutați în școala modulară din luna octombrie a acestui an.