DNA Iași a intrat peste Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Șeful CJ, cercetat pentru schema financiară pusă la cale cu Poșta Română SA care l-a îmbogățit peste noapte – ANCHETA BZI
DNA Iași a intrat recent peste Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Afacerea dubioasă făcută cu Poșta Română SA pentru un spațiu din bulevardul Chimiei i-a băgat în buzunare 365 de mii de euro într-o clipită. Procurorii au cerut recent de la Poșta Română toate documentele care au stat la baza procedurii derulate în martie 2019 cu Vitalef SA, firmă controlată de Mihaela Popa, soția actualului șef al Consiliului Județean Iași. O anchetă a BZI a scos la iveală matrapazlâcurile făcute de clanul Popa de pe urma căruia aceștia au băgat în buzunare o sumă consistentă de la statul român
Bombă detonată în administrația ieșeană. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a intrat în vizorul DNA Iași. O combinație făcută cu Poșta Română SA i-a adus în buzunare șefului CJ 365.000 euro, afacere care a ajuns să fie puricată recent de către procurorii anticorupție. BZI a prezentat pe larg substraturile acestei afaceri făcute de Maricel Popa, prin soția sa Mihaela Popa, administratorul firmei Vitalef SA, în cursul anului 2019, printr-o inginerie financiară de proporții. Iar în urma acestui fapt, DNA Iași a cerut documentația aferentă contractului de închiriere. BZI a publicat materialul pe 8.06.2020, iar DNA a făcut adresă către Poșta Română SA pe 12.06.2020 pentru verificarea documentelor.
Adresă clară a DNA Iași către Poșta Română. Maricel Popa și Mihaela Popa vor răspunde pentru combinația cu spațiul din zona industrială
DNA Iași a trimis în urmă cu câteva săptămâni o adresă către CN Poșta Română SA, prin care a cerut toate documentele care au stat la baza contractului de închiriere semnat cu Vitalef SA, firmă controlată de Mihaela Popa, soția șefului CJ în martie 2019.
„Vă solicităm să ne puneți la dispoziție, până la data de 19.06.2020, în copie certificată pentru conformitate cu originalul, documentația aferentă procedurii de atribuire a contractului, finalizată la data de 12.03.2019 prin încheierea contractului de închiriere între C.N. Poșta Română și SC Vitalef SA Iași, inclusiv contractul de închiriere. Precizăm că predarea acestor înscrisuri s-a dispus prin ordonanța procurorului din data de 12 iunie 2020 „, se arată în adresa DNA Iași către Poșta Română SA.
Tun dat de familia Popa de sute mii de euro pe spatele Poșta Română SA
Care a fost substratul afacerii derulate de familia Maricel și Mihaela Popa? CN Poșta Română SA a închiriat de la una din firmele controlate de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, un spațiu pentru care plătește suma de 365.000 de euro. În spatele acestei licitații au fost însă jocuri de culise pe care procurorii DNA Iași le-au dejucat. Totul se leagă în jurul unui spațiu situat pe bulevardul Chimiei, numărul 12. Mai precis, Vitalef SA avea calitatea de chiriaș ca mai apoi să subînchirieze către CN Poșta Română SA.
Din această afacere, Mihaela Popa, administratorul Vitalef SA, ar urma să încaseze până la finalul contractului (anul 2022), circa 365.000 euro. CN Poșta Română a parafat contractul după ce a cerut două oferte, însă una a fost mână moartă. De altfel, s-au făcut presiuni enorme pentru adjudecarea licitației de către soția lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. De contract a fost interesat și omul de afaceri Ștefan Covalciuc, care a depus și el o ofertă.
Oferta lui Covalciuc a fost mai mult de formă, pentru ca înțelegerea era tranșată cu Maricel Popa, președintele Consiliului Judeșean Iași. Acest Ștefan Covalciuc candida la un moment dat din partea PSD pentru un loc în Consiliul Județean, apropierea între cei doi fiind una evidentă.
CN Poșta Română SA i-a băgat familiei Popa 365 de mii de euro în buzunare pentru trei ani
BZI a arătat pe larg cum s-a derulat această afacere care a îmbogățit familia lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Conform contractului de închiriere, statul român, prin CN Poșta Română SA, avea nevoie de spațiu pentru desfășurarea activității Centrului Regional de Tranzit Iași, pentru Depozitul teritorial de materiale Iași, pentru Oficiul Poștal Express Iași și pentru parcul auto. Spațiul din Bulevardul Chimiei are o suprafață utilă de 1.512 metri pătrați, iar terenul pus la dispoziție măsoară 1.000 metri pătrați. Chiria lunară percepută de Vitalef SA, firma administrată de Mihaela Popa, este de 7.614 euro. Un metru pătrat a fost închiriat cu 3,90 euro, în timp ce un metru pătrat de teren cu 0,50 euro.
Contract de închiriere semnat tot cu firmele familiei Popa. Simulacru de licitație organizat pentru spațiul respectiv
Cum s-a ajuns ca CN Poșta Română să închirieze un spațiu de la o firmă care la rândul ei a închiriat de la o altă firmă? Poșta ieșeană era condusă la vremea respectivă de Dragoș Serseniuc. În contractul vizat de DNA Iași este precizat că Vitalef SA plătea chirie societății Augustus SRL. Această firmă se află tot sub controlul soților Popa, în acte fiind trecută Mihaela Popa.
Pentru ca negocierea să respecte pașii legali, Poșta Română a mai cerut o ofertă de la Solidaritatea Iași SCM, condusă de Ștefan Covalciuc. Acesta a fost folosit însă de CN Poșta Română și soții Popa, care aveau nevoie să demonstreze că au fost consultate mai multe oferte.
Pentru toate aceste combinații, Maricel Popa și Mihaela Popa, alături de fosta conducere de la Poșta Română SA, urmează să dea cu subsemnatul la DNA. Aceasta este doar una din afacerile lui Maricel Popa care au ajuns în vizorul procurorilor. Urmează și licitația trucată de la spitalul mobil de la Lețcani, orchestrată de șeful CJ Iași, de pe urma căruia turcii de la SDI Global LLC vor primi 13,4 milioane de euro din bugetul județelor Iași și Neamț. Și despre această afacere din bani publici cotidianul BZI a scris pe larg. Odată cu acest contract, DNA trebuie să instituie sechestru pe bunurile lui Maricel Popa, chiar dacă acesta și-a trecut majoritatea proprietăților și afacerilor pe numele soției și al copiilor.
Vom reveni!