Dmitri Peskov consideră că sancţiunile impuse Rusiei au „un cost chiar pentru europeni”
Sancțiunile impuse Rusiei în opinia lui Dmitri Peskov vor avea un impact mai extins decât se preconiza. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a declarat duminică, 3 aprilie, ca politicile de sancţiuni ale Occidentului accelerează procesul de erodare a încrederii în rezervele de caluta la nivel mondial şi pun sub semnul întrebării fiabilitatea dolarului şi al monedei euro.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a amintit într-un interviu televizat că Occidentul a îngheţat o parte din rezervele ruse în valută pentru a pedepsi Moscova pentru campania sa militară din Ucraina şi a subliniat că acest demers „accelerează procesul de erodare a rezervelor internaţionale în valută”.
„Iar aceasta implică erodarea încrederii în euro şi dolar, care au fost întotdeauna un fel de coloană vertebrală a tuturor conturilor internaţionale”, a susţinut Peskov.
Sancţiunile impuse Rusiei, cele mai mari din întreaga intorie
În opinia lui Dmitri Peskov, sancţiunile impuse Rusiei sunt un proces de neoprit care nu va face decât să accentueze acest conflict internaţional: „sunt din ce în ce mai multe ţări care, având îndoieli cu privire la fiabilitatea dolarului şi al euro, aleg să studieze variante de plată pe baza monedelor naţionale”.
Reprezentantul Kremlinului a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble nu pentru a pedepsi pe cineva, ci pentru a evita ca fondurile rezultate din vânzarea de gaz rusesc să fie din nou congelate.
„Rusia nu ameninţă pe nimeni. În realitate, Rusia nu a ameninţat niciodată pe nimeni. Dar în condiţiile unui mediu ostil şi în condiţiile unor acţiuni ostile îndreptate împotriva noastră, suntem obligaţi să reducem aceste riscuri la minimum”, a susţinut Dmitri Peskov.
De asemenea, Peskov a avertizat că Rusia va cere plată în ruble şi pentru alte alte categorii de mărfuri exportate şi a dat asigurări că „acest dans al sancţiunilor are un cost chiar pentru europeni. Şi în general, decontul îl face Washingtonul”. Oficialul consideră că este un lucru ilogic, chiar prostesc să se pornească de la anumite interese politice şi să calci pe „grumazul propriei tale economii”. Dar, totodată, acesta a declarat că Rusia „are încredere în bunul simţ al omologilor noştri, al cumpărătorilor noştri de gaz”.
Totuşi, Peskov a semnalat ca în urmă cu câţiva ani, nimeni nu şi-ar fi imaginat că se pot impune sancţiuni unui şef de stat, precizând că sancţiunile împotriva lui Vladimir Putin „frizează iraţionalul” şi concluzionând ca o astfel de acţiune sugerează faptul că „sunt capabili să comită orice idioţenie”. Reprezentantul Kremlinului spera ca în curând să poată avea un dialog cu Uniunea Europeană, dar fără implicarea părţii „de cealaltă parte a oceanului”.
În ceea ce priveşte conflictul cu Ucraina, Peskov a spus că Rusia îşi va îndeplini toate obiectivele fixate în cadrul „operaţiunii militare speciale” şi doreşte că Moscova şi Kievul să poată semna cât mai curând un acord de pace.
Uniunea Europeană ar trebui să interzică gazul rusesc
Declaraţiile făcute de ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, precum că Uniunea Europeană ar trebui să interzică gazul rusesc, vin în contextul în care orașul ucrainean Bucha este invadat de armata rusă. Vorbind cu postul public german ARD, ministrul Lambrecht a spus: „Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”. De altfel, cancelarul german Olaf Scholz a mai spus că Putin și susținătorii săi vor „simți consecințele” acțiunilor lor.
În acest moment, Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul european, fapt care a făcut până acum ca Germania și alte națiuni europene să fie reticente în a extinde sancțiunile pentru a-și viza sectorul energetic. De la începutul războiului, Rusia a declarat că Uniunea Europeană nu este singura regiune importantă pentru Moscova. Amintim faptul că Rusia a semnat un contract pe 30 de ani de livrare de gaze naturale cu China, iar India cumpără cantități impresionante de petrol din Rusia.
În acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că sancţiunile impuse Rusiei de către Occident vor avea un impact mai extins decât se preconiza.