Diverse murături pentru iarnă. Cum să pregătești saramura perfectă pentru murăturile la borcan
Gospodinele pricepute în bucătărie pregătesc în sezonul rece diverse murături pentru iarnă. Fie pun niște murături asortate tocate mărunt fie pun castraveți, varză murată, pepeni și gogonele întregi, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Iată cum să pregătești saramura perfectă pentru murăturile la borcan.
Diverse murături pentru iarnă
Când vine vorba de masa de Crăciun sau de Revelion, nu lipsesc murăturile pentru iarnă. Pe placul multora dintre noi sunt castraveții murați puși la borcan în saramură. La fel de bine putem completa savoarea prepaatelor culinare cu câteva gogonele murate sau cu niște felii de pepene murat, dar și cu câteva buchețele de conopidă.
Pentru diverse murături pentru iarnă, puse la borcan sau la butoi, trebuie să ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii. Saramura trebuie să fie concentrată și vânturată de mai multe ori, iar pentru a oferi murăturilor o aromă aparte trebuie să adăugăm legume și verdețuri aromate.
De la masa de Crăciun nu trebuie să lipsească niște murături asortate. Acestea merg servite de minune cu o friptură de porc fragedă făcută la cuptor sau cu o porție de cartofi. Murăturile își păstrează savoarea chiar și pe timp de iarnă, iar pentru ca succesul culinar să fie garantat, trebuie să ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii. Pentru a păstra savoarea murăturulor mai mult timp, trebuie să știm cum să pregătim saramura perfectă, iar borcanele sau butoaiele trebuie să fie curate. Murăturile se depozitează la loc uscat și răcoros.
Rețeta cu care vei obține cele mai bune murături de casă
Dacă vrem să punem la borcan niște murături asortate, atunci vom avea nevoie de gogonele verzi, castraveți, ardei kapia, ardei iute, conopidă, rădăcină și frunze de țelină, morcovi, sfeclă roșie, sare grunjoasă, usturoi și cimbru.
Se spală toate legumele foarte bine. Gogonelele se lasă întregi, iar celelalte se taie în jumătate, iar conopida se desface în buchețele. După ce se așază legumele în borcan pentru a fi murate, se pregătește saramura. La un litru de apă se dizolvă o linguriță de sare grunjoasă. Se pune apa la fiert și se adaugă cimbru apoi se lasă la foc timp de 10 minute. Saramura obținută se toarnă în borcanele cu legume asortate.
Murăturile asortate sunt gustoase, aromate și își păstrează savoarea mult timp. Murăturile merg servite la masa de Crăciun și de Revelion alături de alte bucate alese. Murăturile se pun la borcan sau la butoi pentru iarnă. Putem pune la murat castraveți, gogonele, pepene, ardei și conopidă, iar rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după gust și preferințe. Pentru a evita fermentarea murăturilor și a îndepărta floarea ce se poate forma, saramura trebuie să fie concentrată și vânturată câteva zile. Putem pune și murături în oțet, acestea având un gust aparte. Gogoșarii în oțet sau castraveții merg serviți alături de o mâncărică dulce de cartofi cu carne. Gogoșarii pot fi puși la murat și în suc de roșii, iar rezultatul va fi un adevărart deliciu culinar.Rețetele vechi de murături sunt pe placul multor gospodine pricepute în bucătărie.