Disperarea unui producător din Iași care vrea să renunțe la afacere! I-a adus profit important în ultimii ani. Clienții sunt înnebuniți după aceste fructe. „E frustrant pentru că am pus suflet”
Florin Iulian Vieru, producător de goji din Iași, vrea să renunțe la afacerea care i-a adus profit în ultimii ani, din cauza lipsei zilierilor. Deși vrea să-i plătească cu sume cuprinse între 120 și 150 de lei, pe zi, nimeni nu vrea să muncească în ferma sa
Florin Iulian Vieru, un tânăr din Iași, care a investit în anul 2016 într-o plantație cu goji, vrea să renunțe la afacerea din agricultură. Producătorul în vârstă de 34 de ani a investit aproximativ 3.000 de euro într-o suprafață de 1.000 de metri pătrați, din satul Sticlăria, comuna Scobinți. Suma investită a amortizat-o și chiar a făcut profit în ultimii 2 ani din vânzarea fructelor considerate a fi fructele tinereții veșnice, care sunt utilizate în medicina chineză. Banii investiți au fost câștigați împreună cu soția sa, în Spania. După 5 ani de la înființarea plantației, producătorul spune că are producție și clienți, însă se confruntă cu o problemă des întâlnită în ultimii ani: lipsa zilierilor. În anul 2020 a cules producția de goji cu ajutorul rudelor, pentru că nu a găsit muncitori. Anul acesta, situația se repetă, de aceea se gândește să renunțe la plantație.
„Mă bate gândul să renunț la anul la plantație pentru că nu mai știu cum să mă descurc. Am chemat toate rudele la cules, dar și ele au treburile lor, nu pot veni ori de câte ori am nevoie. E frustrant pentru că am pus suflet”, susține Florin Vieru, producătorul din Iași.
Florin Vieru, producătorul de goji din Iași, spune că are producție și clienți, dar lipsește forța de muncă
Acesta explică faptul că producția se dublează de la an la an. Astfel că, în anul 2016, a cules 80 de kilograme de goji, iar anul trecut producția a fost de 400 de kilograme. Producția estimată anul acesta este de 600 – 700 de kilograme. Nivelul maxim al producției este atins după 8 ani de la plantare. Culesul este dificil, pentru că plantele se scutură ușor, iar pentru a fi proaspete, trebuie păstrată codița. De aceea, an de an, a crescut și nevoia de zilieri.
„Se culeg din iulie până târziu, în octombrie, noiembrie. Pentru a culege un kilogram de fructe, un om are nevoie de minimum o oră. Trebuie să fie atent culese, cu codiță, pentru că se mențin mai proaspete și își păstrează mai bine proprietățile terapeutice. În anii trecuți aveam trei băieți care mă ajutau, când era plantația la început. Acum nu mai găsesc pe nimeni. Le dau 120-150 de lei, pe zi, cu tot cu mâncare și apă, dar nu găsesc pe nimeni. Care au mai venit acum 3-4 ani, nu au stat nici măcar o oră și au plecat, pentru că au spus că e prea greu. Păi, măi băieți, voi vreți să nu munciți”, mai spune Iulian Vieru, producător din Iași.
Florin Vieru, producător de goji: ” Îmi este foarte ciudă pentru că știu cât suflet am pus în această plantație”
Un kilogram de fructe proaspete se vinde cu 60 de lei, fructele uscate, cu 100 de lei, iar sucul de goji, cu 120 de lei litrul. Florin Vieru spune că cererea din partea clienților a crescut an de an, deci nu duce lipsă de clienți.
„E frustrant pentru că e o marfă vandabilă. Nu duc lipsă de clienți deloc. Ba din contră, am tot mai multe cereri. Iar producția a crescut de la an la an. Anul trecut nu am crezut că o să fac așa mult, dar a fost de două ori și jumătate mai mare față de cea din 2019. Adică în 2016 am avut producție de 80 de kilograme, care s-a dublat an de an. Într-adevăr, vom începe culesul mai târziu, pentru că așa a fost vremea, dar producția, în mare parte, e mai mare de la an la an. Aici e marea problemă. Că am fructe și nu am cu cine să le culeg”, mai spune Florin Vieru, unul dintre primii cultivatori de goji din județul Iași, care a înființat plantația pe terenul bunicilor și a vândut fructele preponderent femeilor.
Fructele de goji sunt culese manual, de aceea este nevoie de mai multe persoane care să le culeagă
Producătorul de goji din Iași spune că va începe culesul fructelor din acest sezon în cel mult două săptămâni. Producția a fost întârziată din cauza vremii.
„Mergem la mare în vacanță, să ne relaxăm, și după aceea ne apucăm de cules. Vedem cum o să procedăm, ce soluții găsim. Îmi este foarte ciudă că se întâmplă asta, pentru că știu cât suflet am pus în această plantație. Stăteam și bibileam plantația până târziu. Mă prindea miezul nopții. Nu folosesc decât îngrășăminte naturale. Nu se pot culege mecanizat pentru că fructele sunt foarte sensibile, cad imediat pe jos. Totul se culege manual. Eu am nevoie de 5-6 oameni care să mă ajute la cules. Un cules durează câteva ore și am nevoie de oameni o dată pe săptămână. În general, clienții vor fructe proaspete și goji trebuie cules cu atenție și livrate repede”, mai spune Florin Vieru, cultivator de goji din Iași.
Tinerii din comuna Scobinți, din Iași, au plecat să muncească în străinătate, de aceea nu mai sunt zilieri
Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți, susține că tinerii au plecat să muncească în străinătate, de aceea nu există forță de muncă în comuna ieșeană.
„Noi nu mai dăm ajutoare sociale de 15 ani, deci nu e vorba de asta. Am observat că majoritatea oamenilor pleacă în străinătate. Oamenii sunt bine plătiți acolo, iar cazurile sunt diferite. Pleacă soțul, rămâne soția cu copiii, sau pleacă toată familia. Sunt și cei care s-au întors aici, în cazurile fericite. Nu se găsesc oameni pentru că nu mai sunt așa mulți tineri prin sate. Acum e culesul cireșelor și oamenii se plâng că nu găsesc zilieri. Un caz fericit este al unui producător care mi-a spus că a avut un om la cules care într-o zi a făcut 500 de lei. A cules 365 de kilograme de cireșe. Deci bani se pot câștiga, doar să se vrea”, spune primarul comunei Scobinți, din Iași.
O afacere de succes, din domeniul agricol din Iași, care s-a închis tot din cauza lipsei angajaților, este „Ferma Caprele Irinucăi”.