Disperare în rândul tinerilor care vor permis auto! Sunt terorizați de patronul unei școli de șoferi din Iași

de: Ciprian Boaru
04:00, 05 nov. 2019

Școala de șoferi Amigo Art, cu sediul la Casa Sindicatelor, este din ce în ce mai reclamată. Cursanții susțin că instructorii nu vor să facă orele. Perioada de școlarizare riscă să expire. Patronul Daniel Soponaru a refuzat să ofere explicații.

„Cred că glumiți!”, a spus patronul școlii de șoferi. Școala Amigo Art este cea mai mare bătaie de joc, au trecut patru luni de când sunt înscrisă, iar tot ce am reușit să fac au fost doar șase ore, și alea pe fugă”, a spus Andreea

Nu este destul că examenele auto sunt foarte greu de trecut. Cursanții din Iași au dat și peste indiferența instructorilor auto. O tânără din Iași a povestit pentru BZI situația prin care trece din momentul în care a apelat la serviciile școlii de șoferi Amigo Art. Diana D. a plătit 1.400 lei pentru școlarizare, în vederea obținerii permisului auto categoria B. A vorbit cu patronul firmei, Daniel Soponaru, care este totodată și instructor. Tânăra susține că, din luna iulie, a făcut doar cinci ședințe de conducere dintr-un total de 15.

„Școala o fac pe un Minicooper. Am început să fiu amânată. Am făcut doar 6 ședințe, iar în decembrie școala expiră. Nu mi se pare normal. Miercurea trecută eram programată la 13:40, dar domnul Soponaru nu s-a prezentat. A spus să fac chestionare cât întârzie. Am așteptat până la ora 16:00. La 16:30 m-a sunat să mă întrebe unde sunt. Expiră școala și eu trebuie să plătesc încă o dată?”, a spus tânăra care a sesizat și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași.

A făcut schimb de sms-uri

Diana D. aproape că l-a implorat pe instructor să facă orele de conducere.

„Ne putem vedea și înainte de miercuri. Vă rog frumos să îmi puneți mai multe ședințe și mai apropiate, pentru că la o ședință o dată la trei luni uit tot și devine irelevant. Am deja 5 luni de când am început școala de șoferi și nu am nici jumătate din ședințele făcute”, se arată în mesajul trimis instructorului pe telefonul mobil.

„Cu programul tău foarte încărcat, nu știu cum să fac. Până miercuri oricum nu am cum”, a fost răspunsul lui Soponaru.

Contactat telefonic, Soponaru nu a vrut să ofere un punct de vedere.

„Cred că glumești”, a spus instructorul, după care a închis telefonul.

Reclamații pe Facebook

Școala lui Soponaru a ajuns celebră și pe paginile de socializare. Alți clienți ai școlii l-au acuzat pe patronul firmei de neprofesionalism.

„Cu toată sinceritatea trec prin tot ce ai descris (despre povestea Dianei D.). Școala Amigo Art este cea mai mare bătaie de joc, au trecut patru luni de când sunt înscrisă, iar tot ce am reușit să fac au fost doar șase ore, și alea pe fugă. Neprofesionalism și lipsă de respect. Pur și simplu ei au școala doar de formă, pentru că îi pun la înaintare pe cei care plătesc să facă ore suplimentare. Spun asta nu din auzite. De față cu mine, instructorul programa persoane la ore suplimentare: «Da, lasă că îți fac eu loc oricum nu ar fi». Asta când mie îmi spusese că nu mai are loc în următoarea perioadă. Singura lor scăpare e faptul că în contract scrie că școala se face în maxim 6 luni, iar dacă tu, să zicem, că o singură dată nu ai putut ajunge, dau vina pe tine că nu ai terminat orele”, spune Andreea.

Firma este pe pierderi

Conform ultimelor date financiare, școala de afaceri este pe pierderi. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 68.270 lei, pierderi de 21.130 lei, datorii de 170.776 lei, cu un număr de trei angajați. Chiar dacă se ocupă de administrarea firmei, Daniel Soponaru nu apare în acte, ci Adriana Elvira Soponaru. Pe numele acesteia mai apare și societatea Bibi Sonik SRL, cu obiect de activitate „închiriere și leasing cu autoturisme”. În trecut, Daniel Soponaru a fost reclamat de alt cursant. Bogdan Tomulescu a amenințat că-l va acționa în judecată după ce a picat examenul auto. Cursantul susține că Soponaru nu ar fi respectat programul de instructaj specific categoriei B+E. În 2018, în județul Iași, dintr-un număr total de 25.036 de candidați, au obținut permisul de conducere 8.018 persoane, adică un procent de promovabilitate de 32,02 la sută. Cifrele ar fi mai mari decât anul precedent, când rezultatele au fost de 27,39 la sută, iar în 2016 de 31,47 la sută. În această statistică intră și candidații care au fost nevoiți să repete școala, după ce dosarele au expirat