Dispar banii cash, anunțul Ministerului de Finanțe: Eliminarea tranzacţiilor numerar ajută
Ministerul de Finanțe a pus gând rău pentru plățile cu banii cash, anuntând că dispariția acestora este un lucru pozitiv pentru statul român. Totuși, românii sunt mari iubitori de bani cash pentru că acest tip de plată este cea mai sigură.
Zilele trecute expuneam o problemă la sistemul de plăți cu cardul la Kaufland unde s-a creat o isterie din cauza faptului că a existat o defecțiune la sistemul POS. Cei care nu au avut bani cash au trebuit să renunțe la cumpărături.
Dispar banii cash, anunțul Ministerului de Finanțe: Eliminarea tranzacţiilor numerar ajută
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat că ministerul său analizează în prezent măsuri prin care să reducă utilizarea numerarului, în special în sectoarele cu risc mare, dar a menționat că nu este posibilă eliminarea completă a tranzacțiilor cash din cauza unor constrângeri legale. El a subliniat că, deși reducerea tranzacțiilor în numerar ar aduce beneficii semnificative, procesul va viza mai ales domeniile unde riscurile sunt mai mari.
Tanczos a precizat că, deși există discuții despre stabilirea unor limite pentru tranzacțiile cash, acest lucru este complicat de anumite probleme de constituționalitate. Totuși, a subliniat că există intenția de a reduce cât mai mult posibil utilizarea numerarului, începând cu domeniile considerate a fi cele mai riscante. Analizele sunt în desfășurare și, în curând, vor fi prezentate măsurile și propunerile concrete pentru implementarea acestora.
Ministrul Tanczos Barna a menționat că, în opinia sa, chiar și în zonele rurale, tranzacțiile ar putea fi realizate în mare parte prin intermediul aplicațiilor bancare și ar putea fi fiscalizate corespunzător. El a subliniat că, din experiența personală, în mediul rural, majoritatea magazinelor utilizează deja POS-uri, iar persoanele care doresc să plătească cu cardul nu întâmpină dificultăți.
Tanczos a adăugat că schimbări similare sunt planificate și pentru Trezorerie. În prezent, multe tranzacții se fac încă în numerar, cum ar fi plata impozitelor la primării, care sunt apoi transportate fizic la Trezorerie. Acest proces implică manipularea și securizarea numerarului, dar ministerul își propune să elimine aceste tranzacții cash. Ministrul a subliniat că acest demers nu doar că va eficientiza activitatea, dar va permite și o reducere a personalului implicat. Planul pentru implementarea acestui sistem la Trezorerie este de a-l finaliza până la sfârșitul anului.
Câți bani au scos românii de la bancomate
În 2023, românii au efectuat retrageri de la bancomate în valoare totală de 257 miliarde de lei și 820 milioane de euro. Cele mai mari sume au fost retrase în orașele București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.
Cu toate acestea, rețeaua de bancomate din România rămâne insuficientă, având o densitate de 51,6 ATM-uri la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă aproximativ 4 ATM-uri pe fiecare 100 de kilometri pătrați. Din cele peste 3.000 de localități din țară, doar 1.055 (aproape o treime) sunt dotate cu bancomate, care sunt utilizate de aproximativ 71% din populația adultă.
O analiză detaliată realizată anul trecut de specialiștii BNR și de Mugur Isărescu a scos la iveală că în 150 de localități cu populație între 5.000 și 10.000 de locuitori nu există ATM-uri. De asemenea, în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori, doar 21% beneficiază de aceste facilități.
În zonele rurale, situația este și mai dificilă: doar 21% dintre localitățile mici, cu sub 5.000 de locuitori, au acces la un bancomat. De asemenea, aproape un sfert din populația acestor localități trăiește la o distanță de mai mult de cinci kilometri de cel mai apropiat ATM. Totuși, dispariția banilor cash poate reprezenta o lovitură și o nouă măsura de control al Ministerului de Finanțe.