Disfuncții severe ale inimii cauzate de COVID-19
Disfuncții severe ale inimii cauzate de COVID-19. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii Universităţii Edinburgh pentru Boli Cardiace din cadrul Universităţii Edinburgh, peste jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 au dezvoltat anomalii ale funcţiilor cardiace.
Studiul efectuat de cercetătorii de la Fundaţia Britanicăau a studiat rezultatele ecografiilor cardiace a 1.216 pacienţi cu coronavirus, din 69 de ţări. La 55% dintre aceștia, inclusiv cei care aveau boli cardiace preexistente, au fost observate modificări ale modului în care funcționează inima. La un caz din şapte au fost observate anomalii severe.
Disfuncții severe ale inimii cauzate de COVID-19: Moificări cauzate de coronavirus
Dintre cei 1.216 pacienţi examinaţi, 901 nu aveau anomalii cardiace înainte de efectuarea studiului. Dintre pacienţii care nu aveau boli cardiace preexistente, 46% au dezvoltat anomalii, iar 13% dintre disfuncţiile observate sunt severe. Modificările au fost observate prima dată la pacienţi bolnavi de Covid-19, iar cercetătorii cred că sunt cauzate de această boală.
„Se ştie că formele severe de gripă afectează inima, dar am fost surprinşi să vedem atât de mulţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care au disfuncţii cardiace severe. Acum trebuie să înţelegem mecanismul care provoacă anomaliile, să vedem dacă problemele sunt reversibile şi ce efecte cardiace rămân pe termen lung din cauza bolii Covid-19”, a declarat profesorul Marc Dweck.
Concluziile studiului sugerează că sunt necesare examinări cardiace suplimentare în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, pentru a se stabili tratamente care să prevină apariţia disfuncţiilor cardiace pe termen lung.
Anticorpii pot dispărea destul de repede
Anticorpii SARS-CoV-2 dispar destul de repede, potrivit unui studiu ce a avut loc în Guy’s and St Thomas’NHS Foundation Trust, pe 64 de pacienți și 6 angajați care au testat pozitiv virusul și alți 31 de membri ai personalului care s-au oferit voluntari pentru teste periodice de anticorpi. Cercetătorii au analizat îndeaproape legarea anticorpilor la proteinele virale, dar și capacitatea lor de a opri infecția de către celulele țintă de SARS-CoV-2. Rezultatele arată că unele persoane care au dezvoltat anticorpi au fost asimptomatice. Mai presus de toate, neutralizarea nivelului de anticorpi a atins maxim trei săptămâni după debutul simptomelor și apoi a scăzut. Astfel, doar 16,7% dintre participanți au avut încă un nivel ridicat de neutralizare a anticorpului la 65 de zile de la debutul simptomelor.
Studiul realizat de cercetătorii de la King’s College London susține că imunitatea va dispărea după câteva luni. O constatare publicată pe site-ul Medrxiv care nu pune în discuție posibilitatea imunității colective în cadrul populației și care ar face dificilă dezvoltarea unui vaccin pe termen lung. Cercetătorii au examinat nivelurile de anticorpi a peste 90 de pacienți și angajati din sănătate între martie și iunie.
COVID-19 a suferit mutații
Oamenii de știință transmit că o variantă a CoVid-19, ce a suferit mutații, se răspândește agresiv în lume, dar nu știu concret dacă aceasta este mai periculoasă decât cea care a pornit inițial din China.
Cercetătorii numesc noua varianta drept „varianta G a SARS-CoV-2”. Spre deosebire de „varianta D”, provenită de la Wuhan, ea ar fi suferit o mutație a proteinei prin care virusul pătrunde celule, care îi permite să se răspândească mai repede, transmite Live Science.
Până în prezent, această informație a fost demonstrată doar în testele de laborator și, deși „varianta G” a coronavirusului a fost identificată în orașe mari din SUA și Europa, nu este clar dacă viteza de infectare mai mare a „variantei G” ar fi fost cauza exploziei de cazuri din lunile aprilie și mai.