Disconfort în zona genitală: Tratament pentru calmarea usturimii și a mâncărimii vaginale
Orice disconfort genital indică o problemă de sănătate. Există mai multe tipuri de disconfort în zona genitală, iar pentru un tratament corect este nevoie de consultul unui medic. Dacă simți usturime, mâncărime, scurgere vaginală cu miros neplăcut sau durere în timpul actului sexual, cu siguranță ai nevoie de ajutorul unui specialist.
Este important să nu ignori disconfortul vaginal, pentru că astfel riști să-ți pui în pericol sănătatea și chiar viața sexuală. Există probleme genitale care se dezvoltă în timp fără a provoca niciun disconfort. Aceste afecțiuni de obicei sunt cele mai periculoase. Evoluând fără a prezenta simptome specifice, acestea pot fi descoperite mult prea târziu. Pentru a reuși să previi sau să tratezi la timp orice afecțiune genitală este necesar să efectuezi periodic controale de specialitate.
Disconfort în zona genitală: Tratament care te va scăpa usturime vaginală
Unul dintre cele mai frecvente simptome în cazul unei infecții genitale este usturimea. Neplăcută și dureroasă, usturimea genitală este un semn de infecție la nivelul vaginului. De asemenea, acest disconfort poate fi rezultatul unei iritații sau inflamări a mucoasei vaginului, manifestându-se prin senzație de arsură .
Usturimea poate fi determinată de infecția cu Chlamydia trachomatic. Această afecțiune provoacă usturime și chiar sângerări în timpul actului sexual sau dureri la urinare. O altă boală care provoacă acest disconfort este herpesul genital. Acesta se manifestă în primul rând prin apariția unor vezicule dureroase la nivelul mucoasei genitale. Dacă nu este tratată la timp, acesta se transformă în ulcerații, provocând senzația de usturime și diverse tulburări urinare.
Pentru a scăpa de afecțiunile ce provoacă un disconfort sub formă de usturimi, trebuie să începi un tratament pentru a ameliora inflamația vaginală. În cazul unei astfel de afecțiuni, poți administra medicamente pe bază de imidazol, cu aplicare topică, pentru o perioadă de 7 sau 14 zile. Medicii recomandă administrarea tratamentului seara, înainte de culcare.
Unele medicamente se pot administra în doză unică pe cale orală. Dacă persoana suferă de vulvovaginație fungică recurentă, specialiștii recomandă administrarea medicamentelor pe cale orală, timp de 14 zile, urmând administrarea acelorași medicamente în doză de întreținere, timp de 6 luni.
Mâncărimea vaginală semnalează boli cu transmitere sexuală
Un alt disconfort care poate semnala o boală destul serioasă este mâncărimea vaginală. Aceasta poate fi provocată de prezența unei boli cu transmitere sexuală, candidoză sau vaginoză bacteriană. Există cazuri în care acest disconfort este o reacție a organismului la prezența agenților iritanți, cum ar fi parfumurile sau săpunurile, produsele de îngrijire pentru zona intimă sau pentru haine.
Unele femei prezintă un astfel de disconfort din cauza unei epilări, îndeosebi după epilarea cu ceară sau după purtarea unei lenjerii intime iritante. Pentru a reuși să scapi de acest disconfort, în cazul în care acesta nefiind provocat de o afecțiune a mucoasei, poți să renunți pentru o perioadă la obiceiurile tale. Este recomandat să folosești produse de igienă intimă fără alergeni, sigure și destinate pielii sensibile. De asemenea, folosește doar produse care nu conțin alcool sau parfum. Pentru a reuși să reduci senzația de mâncărime este important să-ți speli lenjeria intimă separat de restul hainelor, fără a adăuga balsam de rufe. Neapărat trebuie să renunți pentru o perioadă la epilarea cu ceară. Dacă mâncărimea nu va dispărea sau va începe să fie însoțită de leucoree este necesar consultul unui medic.
Tratament pentru scurgeri vaginale și dureri în timpul actului sexual
Scurgerile vaginale prezintă motiv de îngrijorare atunci când capătă un miros neplăcut, o consistență groasă sau spumoasă. În cazul în care ai de a face cu astfel de scurgeri trebuie să începi un tratament cât mai urgent.
Din moment ce scurgerile vaginale sunt însoțite de un disconfort în timpul actului sexual, există probabilitatea să suferi de o inflamație la nivelul vaginului. Durerea din timpul actului sexual mai poate fi un simptom al prezenței formațiunilor tumorale pe ovare sau uter.
Pentru a reuși să scapi de acest disconfort poți apela la un tratament medicamentos, cel din clasa steroizilor. De asemenea, anumite antidepresive pot contribui la calmarea durerii. Medicamentele precum antihistaminicele reduc senzația de mâncărime.
Terapia de biofeedback reduce durerea prin faptul că persoana bolnavă este învățată să-și relaxeze mușchii pelvieni. Dacă durerea este una foarte puternică poți aplica o anestezie locală sub formă de unguent cu lidocain, calmând temporar simptomele.
Dacă disconfortul în zona genitală nu a trecut folosind un tratament medicamentos, există probabilitatea dezvoltării vulvodinei sau vestibuldinei. Acestea nu se pot trata prin administrarea unor tratamente, doar apelând la o intervenție chirurgicală poți calma durerea. Operația presupune îndepărtarea pielii și a țesutului afectat.