Directorul vaccinului Moderna lansează un avertisment legat de noua tulpină de COVID-19, Omicron! Vaccinurile nu numai că nu sunt la fel de eficiente dar producția altora va dura câteva luni
Directorul executiv al Moderna Stéphane Bancel a lansat un avertisment legat de noua tulpină Omicron. Acesta susţine că eficacitatea vaccinurilor actuale este una mică în comparaţie cu celelalte tulpini şi că dezvoltarea unui alt ser ar putea dura câteva luni.
Ceea ce îl îngrijorează pe directorul executiv al Moderna este faptul că, pentru a scoate alte vaccinuri care să facă față noii tulpini din Africa, este nevoie de câteva luni.
Directorul Moderna este îngrijorat de Omicron pentru că vaccinurile nu mai sunt la fel de eficiente
Din considerentul că noua tulpină Omicron a suferit mai multe mutaţii, directorul vaccinului Moderna a explicat faptul că principala îngrijorare este rezistentă tulpinii la vaccinuri şi că, până la dezvoltarea şi crearea unor altora, va dura câteva luni. Comentariile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care experții în domeniul sănătății publice și politicienii au încercat să adopte un ton mai optimist cu privire la capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.
De aceeași părere este şi directorul Pfizer care menţionează faptul că, totuși, există un grad rezonabil de încredere că efectuarea a trei doze de vaccin poate asigura un procent de imunitate ridicat:
„Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că trei doze vor asigura pacientului o protecție destul de bună împotriva acestei variante”.
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi pentru că noua tulpină Omicron a suferit zeci de mutații
Cu toate acestea, Bancel a declarat că oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman să lupte împotriva Covid. Majoritatea experților credeau că o astfel de variantă cu un grad ridicat de mutație nu va apărea decât peste un an sau doi, a adăugat Bancel.
Predicțiile șefului Moderna au zdruncinat marți investitorii din Asia, acțiunile și contractele futures pe acțiuni scăzând, iar prețul țițeiului pierzând teren. În schimb, profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.
„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a spus el.
Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529 (Omicron), vineri, un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP.