Directorul interimar al Muzeului de Științe ale Naturii Iași a dialogat despre speciile de amfibieni și reptile din fauna României, muzeografii instituției, activitatea pe care a desfășurat-o la muzeu, dar și despre viziunea universitarului, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO
Joi, 1 aprilie 2021, la ora 15.00 a fost programată o ediţie BZI LIVE interesantă şi inedită alături de prof. univ. dr. Ştefan Remus Zamfirescu, Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi şi noul director interimar al Muzeului de Ştiinţe ale Naturii Iaşi. Alături de acesta, dialogul s-a axat pe: specii de amfibieni şi reptile din fauna României sau din apropierea Iaşului, ecologie, distribuţie, conservare, activitatea pe care a desfăşurat-o la muzeu în perioada când le preda studenţilor zoologia vertebratelor (multe ore de laborator se defasurau chiar în muzeu), legătura cu Facultatea de Biologie, despre oamenii de la muzeu, foştii directori dintre care, unii i-au fost profesori, despre muzeografii instituţiei respectiv viziunea universitarului asupra Muzeului de Ştiinţe ale Naturii Iaşi.
De arătat că, prof. univ. dr. Ştefan Remus Zamfirescu, Facultatea de Biologie are ca domenii de cercetare: distribuţia, ecologia, morfologia şi conservarea speciilor de amfibieni şi reptile, analiza statistică a datelor biologice. Specialistul este afiliat la „Societas Europaea Herpetologica” sau Grupul „Herpetologic Moldavica”. Printre proiectele derulate se regăsesc şi: „Viperă ursinii: studiul comparativ al populaţiilor din Moldova şi Delta-Dunarii”, cercetare exploratorie sau „Viperă ursinii moldavica: evaluarea situaţiei populaţiilor şi habitatelor din perspectiva directivei habitate”. El este şi editor al revistei Analele Ştiinţifice ale Universităţii „Cuza”, pe sgmentul Biologie animală, referent pentru revistele ştiinţifice: „North-Western Journal of Zoology”, „Herpetology Notes”, „Travaux du Muséum Naţional d’Histoire Naturelle Grigore Antipa”.
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi este primul astfel de muzeu înfiinţat în Principatele Romane
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi este primul astfel de muzeu înfiinţat în Principatele Romane, la 4 februarie 1834. Acesta deţine în prezent peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante. Muzeul este situat în fosta Casa Roset din Iaşi, clsdire clasata monument istoric. Muzeul a fost fondat la iniţiativa unui grup restrâns de membri ai Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturză şi Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturză, de pe Uliţa Hagioaiei, azi Bulevardul Independenţei nr. 16, clădire.
Cunoscută şi sub denumirea de Casă Roset, imobilul a fost construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, fiind astăzi unul din puţinele monumente arhitectonice ale Iaşului cu o structură a parterului de bolţi pe arce. Cabinetul de Istorie Naturală devine cunoscut marelui public şi prin faptul că, în una din sălile lui, deputaţii din Partidei Naţionale, în noaptea de 3/15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. De precizat că, după ce în anul 2013, muzeul a fost închis pentru public, clădirea va fi redeschisa după ce a fost restaurată şi reabilitata printr-un proiect derulat de Primăria Municipiului Iaşi.