Directorul DSP Iași, dr. Vasile Cepoi, cere redeschiderea Spitalului mobil de la Lețcani: „Ar fi ca o gură de oxigen”

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:50, 08 oct. 2021

Dr. Vasile Cepoi a transmis astăzi, 8 octombrie 2021, noi declarații cu privire la situația cazurilor Covid-19 în județul Iași. Directorul Direcției de Sănătate Publică Iași susțne faptul că în momentul de față Unitățile de Primiri Urgențe de la Spitalul Sf. Spiridon și de la Spitalul Municipal Pașcani sunt pline cu pacienți infectați.

„Situaţia este extrem de gravă, nu atât prin rata de incidenta, cât prin gravitatea cazurilor. Noi am depăşit orice estimare pentru tratamentul pacienţilor pozitivi. Am crescut numărul de guri de oxigen cu 140 faţă de valul trecută. Am crescut numărul paturilor de Terapie Intensivă cu 12 faţă de valul trecută. Pe măsură ce am crescut numărul de locuri s-au ocupat imediat şi în continuare Unităţile de Primiri Urgenţe de la Spitalul Sf. Spiridon şi de la Paşcani sunt pline cu pacienţi, blocate”, a transmis dr. Vasile Cepoi.

Ce spune dr. Vasile Cepoi despre situația pacienților ventilați mecanic

Medicul nefrolog a declarat că în dimineața zilei de astăzi erau 12 pacienți ventilați mecanic, dintre care 10 infectați cu Covid-19 și doi cu alte afecțiuni. Mai mult decât atât, acesta susține că se află în imposibilitatea de a trata pacienți care nu au Covid-19 din cauza lipsei locurilor în unitățile medicale ieșene.

„Dimineaţa eram în situaţia în care aveam 10 pacienţi ventilaţi mecanic cu Covid-19, şi 2 pacienţi ventilaţi mecanic fără Covid-19, cu alte afecţiuni pe care nu aveam unde să-i punem. Ce vreau să spun cu asta, datorită acestei incidentei crescute a cazurilor grave suntem în imposibilitate de a trata pacienţi care nu au Covid-19, ceea ce trebuie să ne dea de gândit. Suntem în momentul de faţă cu toţii angajaţi şi implicaţi de la dl. prefect, CJ Iaşi, Primărie şi Spitalul de Boli Infecţioase, DSP, în încercarea de a deschide cât mai repede unitatea de la Leţcani care ne-ar mai da o gură de oxigen, nu ştiu pentru cât timp, pentru că v-am mai spus în unităţile UPU sunt foarte mulţi pacienţi car evor ocupa rapid locurile pe care le vom deschide acolo”, a mai spus directorul DSP Iași.

Dr. Vasile Cepoi, despre spitalul mobil de la Lețcani

De asemenea, medicul ieșean Vasile Cepoi face un apel către autorități pentru a se redeschide unitatea spitalicească mobilă de la Lețcani. În cadrul acesteia sunt disponibile nu mai puțin de 48 de locuri, care ar putea veni ca „o gură de oxigen” pentru personalul medical. În altă ordine de idei, în cazul în care spitalul mobil s-ar deschide locurile ar fi ocupate imediat, dar ar fi necesară completarea echipelor medicale cu personal din alte județe.

„La Leţcani sunt 48 ATI la Spitalul de la Leţcani. Nu a funcţionat niciodată cu 48 de paturi. Cele mai multe au fost 18 şi eram pregătiţi să deschidem 24, dar în valul trei nu a fost necesar, ne-am descurcat cu 18. În momentul de faţă din punct de vedere medical suntem pregătiţi cu echipe pentru 12 pături pentru o primă etapă, după care în câteva zile să trecem la 24 şi treptat vom deschide până la capacitate maximă pe măsură ce vom primi personal detaşat din alte judeţe pentru că nu mai facem faţă cu personalul medical propriu. Suntem suprasolicitaţi şi completăm echipele medicale de acolo”, a mai spus medicul nefrolog.

Rata de incidență mai mare în unele localități din Iași

În încheierea discursului său, dr. Vasile Cepoi a transmis motivele care stau la baza ratei de incidență zero din unele localități din județul Iași.

„În primul rând trebuie să precizăm că infecţia se transmite datorită mobilităţii populaţiei. Cu cât avem mai frecvent persoane care circulă în afară localităţilor, lucrează în alte localităţi, cu atât rata de incidenta va fi mai mare. Localităţile în care nu avem încă infectaţi, pe de o parte pot să facă parte din acele localităţi în care mobilitatea persoanelor este redusă. Este posibil să fie un număr de persoane care să fie simptomatice, dar care nu au solicitat să fie testate şi atunci nu ştiu dacă au sau nu au boală.

Cam astea pot fi explicaţiile pentru localităţile care nu au înregistrate cazuri. Pentru că dacă ne uităm cu atenţie constantam că cele mai mari incidente sunt comunele din zona metropolitană, unde este o mobilitate mare, majoritatea locuitorilor de acolo lucrează în Iaşi şi calcul se face pe domiciliu. De fapt dacă ar fi să ne luăm după locul de infectare, situaţia ar fi alta”, a conchis directorul DSP Iași, dr. Vasile Cepoi.