Direcția Silvică Iași pregătește noi exploatări forestiere! Contractul are o valoare de 130.000 de euro

de: evelina.chitoroaga
02:00, 16 apr. 2021

Copacii marcați din mai multe păduri din județul Iași vor fi exploatați. Direcția Silvică Iași organizează o licitație pentru achiziția serviciilor de tăiere. Firmele trebuie să respecte mai multe condiții impuse de autoritatea contractantă. Prețul cel mai mic este criteriul de adjudecare

Noi exploatări forestiere sunt anunțate de Direcția Silvică Iași. Firmele interesate pot participa la licitația organizată pe data de 17.05.2021, cu o valoare estimată de 644.671 lei, fără TVA, aproape 130.000 de euro. Serviciile de exploatare forestieră se vor realiza în zonele Podu Iloaiei, Dobrovăț, Hârlău, Lunca Cetățuii și Pașcani.

„Tăierea arborilor se face cât mai de jos, astfel încât înălțimea cioatei, măsurată în partea de amonte, să nu depășească 1/3 din diametrul secțiunii acesteia, iar la arborii mai groși de 30 cm să nu depășească 10 cm. Cioatele se cojesc în întregime la molid și pin, iar la brad și celelalte specii de rășinoase, prin curelare. În raza parchetului se va introduce numai gama de utilaje adecvate tehnologiei de exploatare aprobate de ocol și aflate în stare corespunzătoare de funcționare. Colectarea materialului lemnos se face numai pe traseele stabilite prin tehnologia de exploatare aprobată, materializate pe teren cu ocazia predării parchetului. Nu se permite târârea sau semitârârea lemnului pe drumul auto forestier”, se arată în caietul de sarcini.

Direcția Silvică Iași intenționează să obțină 2.831 de metri cubi de lemn

Suprafața totală a pădurilor este de 205,81 hectare. Firma care va câștiga licitația trebuie să obțină un volum de 2.831 de metri cubi de lemn. Procedura a fost împărțită în 14 loturi. Este a doua etapă de exploatare forestieră din anul 2021, organizată de autoritatea contractantă.

„Se interzice cu desăvârșire menținerea în pădure a lemnului de rășinoase necojit sau netratat chimic, în perioada 1 aprilie – 1 octombrie. Se exceptează de la această regulă lemnul de rășinoase antrenat în procesul tehnologic de exploatare, dar nu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. Se interzice tăierea arborilor nemarcați, depozitatea de materiale lemnoase în albiile pâraielor sau în locuri expuse viiturilor, lăsarea în parchete și în suprafețele afectate de produse accidentale, la expirarea termenului de exploatare prevăzut în autorizație, de arbori marcați și netăiați, de lemn rotund de lucru ori de foc fasonat, răspândite pe suprafața parchetelor și a suprafețelor afectate de produse accidentale, de-a lungul văilor sau drumurilor pe care a fost transportat lemnul”, se mai arată în documentația procedurii.

Administratorul pădurilor a lansat și prima etapă de exploatare

Totodată, Direcția Silvică Iași, în luna februarie 2021, a lansat altă licitației, privind achiziția serviciilor de exploatare forestieră. Au fost vizate fondurile forestiere din localitățile Dobrovăț, Lunca Cetățuii, Hârlău, Pașcani, Podu Iloaiei, Răducăneni și Pădureni. Valoarea estimată a procedurii a fost de 2.431.632 lei, fără TVA, aproximativ 500.000 de euro. Nu în ultimul rând, a fost lansată și licitația pentru asigurarea serviciilor de regenerare forestieră. Valoarea estimată a contractului este de 3.972.836 lei, fără TVA, aproximativ 850.000 de euro. Sunt vizate pădurile din Lunca Cetățuii, Dobrovăț, Iași, Hârlău, Pașcani, Pădureni, Podu Iloaiei. La procedură s-au prezentat mai multe societăți: Candium SRL, Overly Impex SRL, Remcet Prim SRL, Cim Prim SRL, Pădurea de Argint SRL, La Morex SRL, Sav Silva SRL, Building Planted SRL, Koket Wash SRL, asocierea Silvo Micond SRL – Consultanță și Închirieri SRL.