Direcția Silvică Iași a vândut 4 tone de flori de tei, producție de anul acesta. Plantele sunt folosite în scop medicinal
Direcția Silvică Iași a vândut 4 tone de flori de tei, producție de anul acesta. Plantele medicinale au fost achiziționate de un producător de ceaiuri, din țară. În fiecare an, specialiștii din cadrul Direcției Silvice achiziționează plantele medicinale de la ieșenii care le aduc la sediul instituției pentru valorificare, fiind vândute, prin licitație. Prețul cu care se vând florile de tei argintiu este de 45 de lei pe kilogram. Potrivit directorului Direcției Silvice Iași, Gabriel Doncean, cantitatea de plante medicinale culese de ieșeni a scăzut anual.
„Se observă această tendință de scădere a cantității de flori culese de ieșeni. Noi încercăm să ne mobilizăm cu colegii ca să culegem florile de tei sau fructele de pădure, dar avem multe activități și nu reușim să culegem cât ne propunem. În anii trecuți veneau mai mulți localnici și aduceau aceste plante, iar noi le plăteam”, susține directorul Direcției Silvice Iași, Gabriel Doncean.
Direcția Silvică Iași a vândut 4 tone de flori de tei, producție de anul acesta
Specialistul susține că în luna iulie 2023 va începe campania pentru culesul fructelor de pădure, respectiv măceșele. Potrivit directorului instituției, din cauză că ieșenii nu mai vor să muncească sezonier la Centrul de congelare a fructelor de pădure, acestea sunt vândute proaspete, nu congelate, cum se proceda în anii precedenți. În anul 2022 au fost achiziționate 40 de tone de fructe de măceșe din flora spontană.
„Vom demara și campania pentru culegerea fructelor de pădure. Noi scoatem la licitație toată producția de fructe și sperăm să obținem un preț mai bun anul acesta și să avem producție bună. Nu avem probleme cu seceta, cum au fost în anii trecuți, dar vom vedea în momentul în care ne apucăm de cules fructele”, mai spune Gabriel Doncean.
Noi trasee turistice vor fi disponibile în Iași
Ieșenii care vor să plece în drumeții vor avea mai multe trasee turistice disponibile în această perioadă. Lista cu cele mai noi trasee turistice din județul Iași va fi disponibilă în cel mult o lună și jumătate, dau asigurări reprezentanții Direcției Silvice. Specialiștii au reamenajat mai multe trasee din județ, iar o parte din ele vor fi disponibile pentru iubitorii de drumeții care vor să le parcurgă pe jos sau cu bicicleta. Traseul de 2,5 kilometri din satul Poiana cu Cetate, deschis de puțin timp, are deja succes. Astfel, de la inaugurarea traseului, pe 24 aprilie 2023, până în prezent, mii de persoane au fost la Poiana cu Schit.
Pe de altă parte, Direcția Silvică Iași a vândut 4 tone de flori de tei, producție de anul acesta.