Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în primele 4 luni din 2022. A scăzut numărul hoților de lemne

de: Raluca Costin
02:00, 17 mai 2022

Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Mai mult, a scăzut numărul hoților de lemne, dar și volumul tăierilor ilegale, care s-a redus cu aproximativ 30 la sută

Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2022, comparativ cu anul 2021. Astfel valoarea amenzilor aplicate este de 20.000 de lei, în anul 2022. Volumul tăierilor ilegale de lemne s-a redus cu 30 la sută, în 2022, față de cel înregistrat în anul 2021, în perioada ianuarie-aprilie 2022. Începând de anul trecut, când a fost schimbată legislația, orice tăiere ilegală de lemne este considerată infracțiune și hoții riscă să facă închisoare. Astfel, hoții de lemne nu sunt doar amendați ci se aleg și cu dosar penal.

De asemenea, zeci de reclamații au fost depuse de ieșeni la Direcția Silvică și Garda Forestieră Suceava cu privire la transporturile de lemne sau tăierile ilegale. Angajații Direcției Silvice Iași, împreună cu cei de la Garda Forestieră, de la Garda de Mediu, Poliție și Jandarmerie au verificat aceste sesizări iar mare parte dintre ele s-au confirmat.

Direcția Silvică Iași a împădurit 90 de hectare

În această primăvară s-au realizat regenerări naturale pe o suprafață de 196 hectare, împăduriri integrale pe o suprafață de 90 de hectare de teren aflat în administrarea Direcției Silvice Iași din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, refacerea plantațiilor calamitate pe 1,45 hectare și completări în regenerări înființate în anii anteriori pe 37 hectare. În fondul forestier privat, administrat de Direcția Silvică Iași, au fost realizate 0,79 hectare completări curente.

Pentru lucrările de împăduriri din această primăvară s-au folosit un număr de peste 600.000 bucăți de puieți forestieri (stejar, gorun, paltin, frasin, cireș, salcâm, plop alb), asigurați în totalitate din pepinierele Direcției Silvice Iași, cum este cea de la Galata, cea mai veche din Iași. De asemenea au fost transferați la direcțiile silvice din țară un număr de 162.000 de bucăți de puieți forestieri și au fost valorificați 232.000 de puieți forestieri.

Ciocanul pentru marcarea arborilor va fi înlocuit cu cipuri

Copacii din pădurile din Iași nu vor mai fi marcați cu ciocanul, așa cum s-a făcut în ultimele decenii, ci vor fi introduse cipuri. Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, a afirmat în edițiile BZI anterioare că ar putea fi introduse în pădurile din țară cuie de plastic. Specialistul a mai spus că s-au făcut deja teste, iar dacă va funcționa acest sistem și vor fi găsite fondurile necesare, se va schimba modul de marcare a arborilor.

Unul dintre programele care funcționează bine, spun specialiștii, este Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0) a fost lansat pentru a împiedica furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camerele de supraveghere amplasate la ieșirea din principalele drumuri forestiere. Aceasta ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal și poate fi utilizată de către toți cei care vor să reclame la Direcția Silvică Iași un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării.