Direcția de Sănătate Publică din Iași, insultată de ieșeni cu COVID-19! Zeci de persoane sună zilnic pentru a cere explicații angajaților, iar mulți sunt agresiv verbal! Autoritățile trag un semnal de alarmă!
Direcția de Sănătate Publică din Iași este insultată zilnic de ieșeni cu COVID-19. Cele mai dificile situații cu care se confruntă angajații instituției sunt cele în care sunt nevoiți să explice că nu pot testa la cerere, nu pot oferi concedii medicale la cerere și nici nu pot trimite o ambulanță la domiciliu la orice solicitare. Acest lucru se soldează cu insulte venite din partea ieșenilor
Situație greu de manageriat la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași. Zeci de ieșeni infectați cu COVID-19 sau contacți ai acestora cer explicații angajaților și devin agresivi verbal când nu empatizează cu răspunsul primit. Așa cum susțin reprezentanții instituției, ieșenii care apelează numărul de telefon pus la dispoziție pe site-ul oficial nu au citit metodologia de diagnosticare, de tratament și autoizolare pusă la dispoziție de Ministerul Sănătății. Cei care sună au pretenția de a fi luați de acasă cu ambulanța și transportați la spital, cer concedii medicale, cer să fie testați chiar dacă nu au simptome și schimbă lista de contacți direcți ori de câte ori doresc. Reprezentanții DSP din Iași trag un semnal de alarmă și insistă ca ieșenii să citească cu atenție metodologia înainte de a cere explicații angajaților și mai mult decât atât, înainte de a-i insulta.
Angajații DSP au ajuns la capătul puterilor! În fiecare zi sunt jigniți de către ieșeni care nu au citit metodologia
Direcția de Sănătate Publică Iași este una dintre cele mai angrenate instituții în lupta cu COVID-19. Rapoarte, anchete epidemiologice, monitorizări ale pacienților, discuții interminabile cu bolnavii și contacții acestora, toate acestea au căzut pe umerii angajaților acestei instituții. Sub muntele de dosare, rapoarte și anchete, zilnic, angajații răspund la zeci, dacă nu sute de apeluri telefonice primite de la ieșeni revoltați fără motiv. Înainte de a citi metodologia, aceștia cer explicații autorităților și ulterior le insultă dacă nu primesc răspunsul pe care l-au așteptat.
„Sună zeci de persoane zilnic, care, înainte de a citi metodologia, ne solicită servicii pe care nu le putem oferi. Noi răspundem cu promptitudine solicitărilor conform metodologiei. Cei care nu înțeleg acest aspect insultă angajații și de multe ori devin agresivi verbal. Manageriem cum putem mai bine, dar de multe ori primim și 3 apeluri de acest gen pe zi, de la aceeași persoană. Populația trebuie să citească metodologia”, spun reprezentanții DSP Iași.
Ieșenii diagnosticați cu COVID-19 la laboratoarele private din Iași, nerăbdători să ajungă la spital cu ambulanța
O situație dificilă cu care se confruntă angajații DSP este atunci când cei diagnosticați pozitiv la infecția cu COVID-19 la un laborator privat solicită ambulanța. Angajații le explică faptul că în momentul în care o ambulanță va fi disponibilă îi va prelua de acasă și îi va transporta la spital. Timpii de așteptare nu sunt manageriați de DSP, ci în funcție de urgențele care apar pe raza județului Iași.
„Le recomandăm, în caz că au posibilitatea de a se trasporta la spital prin mijloace proprii, să o facă. Mulți, chiar dacă dețin un automobil, insistă să fie luați cu ambulanța. Ambulanța nu poate fi în permanență la dispoziția pacienților cu COVID-19. Sub nicio formă nu recomandăm pacienților să meargă cu trasportul public de persoane sau cu un taxi, ci cu mașina personală. Astfel, îl asigurăm că vor primi un consult medical în cel mai scurt timp posibil. În caz contrar, vor trebui să aștepte ambulanța până în momentul în care va fi disponibilă. Acel moment, nimeni nu-l știe cu certitudine. Le recomadăm să se autoizoleze până la venirea ambulanței”, mai spun reprezentanții DSP Iași.
Contacții direcți ai pacienților diagnosticați cu COVID-19 se testează doar dacă au simptome specifice
Contacții pacienților cu COVID-19 cer să fie testați. Conform metodologiei în vigoare, contacții direcți ai pacienților diagnosticați cu coronavirus trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile. În acest timp, aceștia sunt supravegheați de către medicul de familie. În cazul în care apar simptome specifice, contacții sunt obligați să anunțe medicul de familie, care, ulterior, îi va îndruma către spital. Testarea se face doar dacă apar simptomele.
„Mulți contacți direcți cer să fie testați chiar dacă nu au simptome specifice infectării cu COVID-19. Conform metodologiei, aceștia sunt testați doar dacă prezintă simptome. În caz contrar, stau în autoizolare la domiciliu și țin legătura cu medicul de familie. Se pierde mult timp în acest tip de discuție. Totodată, avem situații în care aceeași persoană sună de 2-3 ori pe zi pentru a cere explicații angajaților. Metodologia este clară și dacă ar fi citită, nu ar exista astfel de situații. Angajații sunt de multe ori insultați de către ieșeni”, adaugă reprezentanții DSP Iași.