Direcția Agricolă verifică toți comercianții de fructe și legume din Iași. Amenzile pot să ajungă până la 10.000 de lei și marfa poate fi confiscată. Gabriel Hoha: „S-au găsit neconformități în ceea ce privește etichetarea, dar și la documentele fiscale „

de: Redacția BZI
02:00, 18 dec. 2021

Direcția Agricolă Iași verifică până la finalul acestui an comercianții de fructe și legume proaspete din piețe, magazine și supermarketuri. Amenzile aplicate de inspectorii instituției ajung și la 10.000 de lei și confiscarea mărfii. Până în prezent au fost aplicate avertismente pentru etichetarea greșită a unor produse

Inspectorii din Direcția Agricolă Iași verifică legumele și fructele proaspete comercializate în piețe, magazine și supermarketuri. Verificările se vor derula până la finalul acestei luni, în contextul sărbătorilor, când crește volumul vânzărilor. Echipele formate din doi inspectori vor verifica documentele de proveniență a legumelor și fructelor, etichetarea produselor, respectiv originea sau categoria de calitate, în cazul persoanelor juridice, dar și mențiuni privind calitatea și originile produselor comercializate de pe facturile fiscale ce însoțesc loturile respective. Comercianții care încalcă legislația riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Potrivit lui Gabriel Hoha, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, până în prezent au fost aplicate avertismente pentru etichetarea greșită.

„S-au găsit neconformități în ceea ce privește etichetarea, dar și la documentele fiscale care erau fără informații privind clasa de calitate. Vor fi supuse controlului de conformitate loturile de legume și fructe comercializate în rețelele de tip en-detail/cash&carry, o importanță deosebită urmând a fi acordată legumelor foarte căutate de consumatori în această perioadă”, susține Gabriel Hoha, directorul DAJ Iași.

Comercianții de legume și fructe din Iași riscă amenzi drastice și confiscarea mărfii

Completarea carnetelor de comercializare de către producătorii de legume și fructe dar și afișarea pe etichetele produselor a locului de origine, a datei recoltării sau a seriei și numărului atestatului de producător sunt obligatorii. De asemenea, comercianții care nu respectă legislația privind comercializarea legumelor și fructelor riscă amenzi, dar și confiscarea mărfii. Cele mai multe probleme sunt descoperite în piețele din Iași unde pe etichetele produselor nu sunt trecute toate detaliile privind marfa vândută. Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare condițiile dezastruoase din piețele din Iași, frecventate de mii de persoane.

Lipsa investițiilor care ar moderniza aceste spații a făcut ca municipiul Iași să rămână în urma marilor orașe din restul țării la acest capitol. În Piețele Alexandru cel Bun, Nicolina sau Hala Centrală, comercianții vând marfa în condiții greu de imaginat, mai ales în perioada verii sau a iernii.

Legumicultorii din Iași au încasat de la APIA ajutoarele de minimis

Producătorii din Iași au primit ajutorul de minimis la legume în valoare de 2.200 de euro, la hectar. Legumicultorii din Iași care au depus cererile în program au obținut ajutoarele financiare acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Producțiile minime valorificate sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate. Legumicultorii din județul Iași au depus 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați. Iașul este în topul județelor în ceea ce privește solicitările depuse de producătorii care vor ajutoarele de minimis. Banii se acordă pentru o cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză.