Direcția Agricolă și Autoritatea Fitosanitară au verificat legumicultorii din Iași în perioada 5-9 iulie 2021. În urma verificărilor au fost aplicate avertismente pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor
Legumicultorii din Iași au fost verificați de Direcția Agricolă și Autoritatea Fitosanitară în perioada 5-9 iulie 2021. Un număr de 28 de producători au fost controlați de specialiști, iar în urma verificărilor au fost aplicate 5 avertismente pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor
Direcția Agricolă și Autoritatea Fitosanitară au verificat legumicultorii din Iași în perioada 5-9 iulie 2021. La 5 din cei 28 de producători controlați de specialiștii din Iași au fost descoperite nereguli privind etichetarea produselor și au fost aplicate 5 avertismente. Potrivit directorului Direcției Agricole Iași, Gabriel Hoha, verificările vor continua în această perioadă.
„Au fost controale și în piețele din Iași, în mai multe locuri unde se vând fructe și legume, la producători. Vom continua să verificăm producătorii, împreună cu Autoritatea Fitosanitară și DSVSA. Au fost prelevate probe pentru verificarea calității produselor și așteptăm rezultatele”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași.
În eșantionul de control sunt incluși un număr de 463 de producători care cultivă legume, în câmp și solarii, pe o suprafață de aproape 1.000 de hectare. De asemenea, specialiștii vor verifica și documentele necesare comercializării producției legumicultorilor din județul Iași, înregistrarea acestora ca producători la primăriile unde exploatează terenurile agricole, dar și dacă sunt înregistrați ca PFA, I.I sau societăți.
Direcția Agricolă, Autoritatea Fitosanitară și DSVSA Iași continuă verificările în fermele legumicole
Potrivit datelor furnizate de Direcția Agricolă, în județul Iași sunt cultivate peste 10.000 de hectare cu legume, în câmp și solarii, cât și în grădinile populației. De asemenea, probe vor fi prelevate și din apa folosită de legumicultorii din Iași, pentru irigații. Legumicultorii din Iași care nu au reușit să se înscrie în Programul de minimis la legume mai pot depune cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până la data de 20 iulie 2021. De la demararea înscrierii în program, în urmă cu o lună, au fost înregistrate 28 de cereri.
Legumicultorii din Iași pot să obțină un ajutor financiar în valoare de 2.000 de euro, la hectar. Banii se acordă pentru o singură cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la APIA, înainte de a depune cererea pentru ajutorul de minimis la legume. Producțiile minime sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate.
Ieșenii vor să devină fermieri și înființează sere cu legume cu fonduri europene
Tinerii din Iași vor să investească fonduri europene în afaceri cu sere cu legume, în mediul rural. În ultima sesiune de depunere a proiectelor dedicată celor care au muncit în străinătate și s-au întors în localitățile natale pentru a înființa ferme cu banii europeni au fost depuse 16 cereri. Antreprenorii vor să investească 40.000 de euro, fiecare, în sere cu legume și în ferme zootehnice. În această perioadă sunt verificate, de către specialiștii din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), proiectele depuse de tinerii fermieri din Iași. Dacă cererile depuse vor fi eligibile la finanțare, adică vor îndeplini toate condițiile pentru a primii banii europeni, primele sume vor fi virate în conturile fermierilor la finalul acestui an.