Dintr-o simplă privire, sănătatea ta e pusă în pericol. Deochiul, „boala” pe care medicii din Iași nu o pot vindeca. Există un remediu: descântecul – FOTO
Pe timpuri, dacă cineva era diagnosticat cu această boală și nu era tratat la timp sau corespunzător, era foarte posibil să ajungă la moarte. Medicii nu au nicio putere asupra deochiului, iar singurii care te pot salva dintr-o astfel de situație sunt cei mai înțelepți din sat, anume bătrânii, care îl considerau ca fiind o vrajă
Această boală apare din senin, cu dureri de cap, stări de vomă, somnolență sau moleșeală. Din popor i se spune deochi, iar Maria, o bătrână din județul Iași, ajunsă la vârsta onorabilă de 93 de ani, a dezvăluit câteva secrete prin care să te aperi.
Bătrână de 93 de ani, din Iași: „Deochiul este ca o vrajă, te simți moleșit, te doare capul, ești cuprins de o stare de amețeală”
Bătrâna spune că în ultimul timp au ajuns la ea foarte mulți copii deocheați, pentru că aceștia sunt mult mai sensibili. Cu toate acestea, a observat și faptul că tinerii nu mai cred în așa ceva. Femeia înțelege acest lucru pentru că, spre deosebire de când era ea mică, acum există tot felul de medicamente pentru a trata o durere de cap.
„În deochi mai cred, acum, doar bătrânii, nu am auzit vreun tânăr care să spună că-l doare capul sau se simte rău din cauză că l-a deocheat cineva. Acum, pentru dureri de cap există mai multe medicamente, dar în trecut nu era așa. Pe timpuri, mai ales când eram eu mică, pe la 10-12 ani, oamenii credeau în deochi. Cel puțin, eu știu de la mama că există oameni care au ochi răi și, doar dacă se uită la tine mai mult decât ar trebui, te pot face să te simți rău.
Te mai pot deochea oamenii care au fost întorși de la sân, adică acei copii care au fost înțărcați, dar care nu puteau să renunțe la sân, plângeau foarte mult și nu se puteau liniști, așa că mamele i-au pus înapoi la sân. Se spune că acei copii au puterea de a deochea. Deochiul este ca o vrajă, te simți moleșit, te doare capul, ești cuprins de o stare de amețeală, o stare de lene, febră. Noi eram speriați de deochi, pentru că se spunea că unele deochiuri nu trec de la sine şi fără rugăciuni sau descântece pot duce chiar la moarte”, a mărturisit Maria, bătrâna în vârstă de 93 de ani, din județul Iași.
Bătrână a explicat că, deși în folclorul românesc sunt foarte multe descântece împotriva deochiului, nu toate funcționează. Cu toate acestea, femeia a dezvăluit două descântece care nu dau niciodată greș.
„Eu nu am crezut niciodată în descântece, erau ca niște poezii prin care cereai, rugai deochiul să fugă și să se întoarcă de acolo de unde a plecat. Era unul care suna cam asa: «Fugi, deochi, dintre ochi, din gene, din sprâncene, din creștetul capului și lasă-l pe copil curat cum Dumnezeu l-a lăsat. Amin». Mama mea spunea că există doar două descântece care nu dădeau niciodată greș. În primul rând, mergi la fântână și scoți o găleată de apă, dar fără să vorbești cu cineva, dacă trece un om pe stradă, îl ignori, dacă îți da «bună ziua», nu răspunzi, ci stai atent la găleata de apă, să nu o verși înapoi în fântână. Apa trebuie să fie neîncepută, de acolo se ia o cană de apă deasupra căreia se face cruce.
Toarta cănii trebuie să fie neapărat spre răsărit. Cei mai buni sunt cărbunii. Dacă este iarnă și în casă se face focul, nouă cărbuni încinși te pot scăpa de deochi. În cană se dă drumul la câte un cărbune pe rând, se spune Tatăl Nostru, se scuipă, făcând semnul Sfintei Cruci și se repetă acest lucru de nouă ori. Pentru fiecare cărbune se spune Tatăl Nostru, se scuipă, ca și cum ai scuipa în sân, dar în semnul Sfintei Cruci. Dacă cel mic este, într-adevăr, deocheat, îți vei da seama de la cărbuni, vor fi cărbuni care vor rămâne la suprafață, asta înseamnă că nu este vorba despre deochi, și vor fi cărbuni care se duc la fund. Mai mult decât atât, vei observa că în timp ce spui rugăciunea, dacă, într-adevăr, copilul este deocheat, nu vei putea fi atent la rugăciune, te vei bâlbâi, vei căsca și vei avea tendința să renunți, pentru că nu te poți concentra”, adaugă femeia.
Pe timpuri, dacă nu se urmau instrucțiunile ca la carte, se putea muri de la deochi
Sunt câteva instrucțiuni pe care cel care vrea să rupă deochiul trebuie să le respecte. Din acest motiv, este indicat ca această practică să o facă persoanele în vârstă.
„Dacă este vară și nu sunt cărbuni, atunci mai există o variantă. Se începe la fel, cu apa din fântână, doar că în locul cărbunilor se folosesc chibrituri. Scoți nouă chibrituri din cutie, ca să nu te încurci la numărătoare, spune de 9 ori Tatăl Nostru, faci de 9 ori semnul Sfintei Cruci, vei vedea că stările de rău dispar. Chibriturile trebuie puse în cruciș pentru că se spune că cu cât ard mai mult, cu atât este mai bine.
Mai este o modalitate ca să afli dacă o persoană este deocheată. Se ia un pahar cu apă, aceasta să fie tot neîncepută, adică să nu fi băut nimeni din ea, se ia un ou și se șterge cu el tot corpul, începând de la picioare până în creștetul capului. Apoi, oul se sparge în paharul cu apă, dacă albușul său se arată ca o pânză de păianjen, atunci este vorba despre deochi”, mai spune bătrâna.
Din bătrâni există și câteva modalități de prevenție atât pentru persoanele care se deoache ușor, cât și pentru cele care știu că au ochi. Printre acestea se numără purtarea unui șnur roșu.
„Ca descântecele pentru deochi să funcționeze este obligatoriu ca persoana care le face să fie mai în vârstă decât cea care este deocheată. De obicei, cei care sunt mai afectați de deochi sunt copiii și gravidele sau lehuzele. Bătrânii mai spuneau că te poți feri de deochi cu o brățară roșie sau cu o haină purtată pe dos, dar cel mai mult te ajuta să faci cruce cu limba dacă treceai pe lângă cineva pe care-l simțeai să se uite prea mult la tine. Mai este o vorbă care a rămas până acum și era spusă de oamenii care știau că pot deochea, așa că scuipau copilul și spuneau «că să nu fie de deochi», într-un fel apărau copilul.
Dar mare grijă, nu doar oamenii pot fi deocheați, dar și animalele, și plantele. La plante îți dădeai seama ușor pentru că începeau să ofilească, iar la animale vedeai că nu mai mănâncă. Știu de la mamă că în fiecare an păstra de la Bobotează o sticlă cu agheasmă, apă sfințită, și o folosea atunci când vedea că animalul nu se simte bine, mai punea și la vie, flori sau copacii care începeau să se ofilească”, destăinuie femeia în legătură cu faptul deochiul poate fi tratat și că este considerat ca fiind mai mult o vrajă.