„Dinastia” unui fermier cu ştaif din Iaşi, lăsată moştenire fiului, student la Agricultură, ca pe o capsulă a timpului – FOTO

de: BZI.ro
14:27, 25 ian. 2024

La Focuri, o comună care se află la aproximativ 40 de kilometric de Iași, un mare fermier împătimit a instaurat o adevărată „dinastie”, prin cei doi fii ai săi.

Vorbim despre ferma familiei Ștogrincă care duce mai departe pasiunea de o viață pentru plante, animale, pentru agricultură în general. Cel mai tânăr membru al familiei este Constantin Petronel, student la Facultatea de Agricultură USV Iași care a decis să devină fermier cu acte în regulă, la ferma care îi va fi lăsată moștenire de familie.

Un adevărat imperiu clădit în 20 de ani

Constantin Petronel Ștogrincă, tânărul de 20 ani, din comună Focuri, județul Iași, student la Facultatea de Agricultură USV Iași, anul I, ne-a vorbit despre istoria îndelungată a fermei sale, care în prezent a ajuns să aibă 1.100 ha teren arabil, un efectiv de 250 de vaci Red Aberdeen Angus și 150 ha pășune, și bineînțeles tractoare și utilaje agricole de ultimă generație.

„Povestea noastră a început în anii 2000, când tata făcea comerț cu floarea-soarelui. În anul 2003, a cumpărat primul tractor UTB 650, iar cu el a început prestarea serviciilor în localitate. Mergând bine această activitate pe atunci, în fiecare an își cumpăra câte un UTB 650, ajungând la patru tractoare de acest model. Oamenii din localitate, știindu-l om serios și muncitor veneau la noi acasă să ne dea pământul în arenda, tatăl meu nici măcar nu știa cum să reacționeze, dacă e sau nu bine ceea ce face. În 2006, a înființat o firmă de agricultură și s-a decis să continue pe acest drum, neștiind absolut nimic despre ceea ce înseamnă agricultură. Dar cu multă muncă, seriozitate și un vis… a luat această muncă ca pe un mod de viață. Ah, am uitat să vă spun și de pasiunea tatălui meu pentru animale, el de la vârsta de 14 ani muncea la CAP (n.r. Cooperativă Agricolă de Producție, o forme de organizare a agriculturii, apărută după 1960, care era controlată de stat și presupunea o colectivizare forțată), mulgând văcuțe și făcând tot ce este necesar într-o fermă de animale. Încă de atunci și-a propus ca toată viața lui să facă ce știe el mai bine, să muncească cu dragoste și determinare pentru că asta e fericirea lui. Iar astăzi munca sa a dat roade, ajungând 1.100 ha teren arabil și un efectiv de 250 de vaci Red Aberdeen Angus și 150 ha pășune, tractoare și utilaje de ultimă generație, având tractoare de la 130 CP până la cel mai mare de 400 CP. Lăsând toate acestea la o parte, vârsta tatălui meu își pune amprentă, după 30 de ani de muncă zilnică fără pauză e greu, dorindu-și, ușor, ușor să se retragă și să-și pună încrederea în mine și în fratele meu mai mare”, ne spune Constantin Petronel Ștogrincă, viitor inginer agronom.

Conectat cu natura, în fiecare zi, de la răsărit până la apus

Deoarece s-au născut, au trăit și au rezonat cu acest domeniu cei doi frați nu se văd făcând altceva, iar pe lângă asta au o dorință aprigă și o ambiție puternică, să nu își dezamăgească familia și să ducă la apogeu acest business.

,,Familia mea e îndrăgostită de tot ce înseamnă natură, de câmp, animale și culturi agricole. Mulți ne vor arăta cu degetul și vor zice

Copyright ©Facultatea de Agricultură USV Iași