Din toamnă, uleiul se va scumpi din nou. Cât vor scoate din buzunar românii pentru un litru de ulei alimentar
Cu toate că producţia de floarea soarelui din acest an este una record, acest lucru nu se va resimţi prea mult în preţul uleiului, dimpotrivă. Specialiştii avertizează asupra faptului că începând cu luna septembrie vom avea parte de noi scumpiri ale uleiului alimentar.
Uleiul se va scumpi din nou la toamnă
Din toamnă, mai precis din luna septembrie, uleiul alimentar se va scumpi din nou. Cu toate că România produce cantităţi impresionante de floarea-soarelu, problema exista în faptul că se prelucrează prea puţin, mare parte din producţie mergând la export. Expertul în economie Mircea Coșea a explicat care sunt cauzele acestor scumpiri.
„…România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a declarat Mircea Coşea.
Cu toate că se afla pe primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui, ţara noastră nu a ştiut niciodată să profite, să exploateze golul lăsat pe piaţa de războiul din Ucraina.
Fermierii romani susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din luna septembrie, după nouă recoltă de floarea soarelui. Acest lucru vine în urma faptului că motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, spre deosebire de cât a fost anul trecut.
Astfel ca, dacă se adaugă și costurile procesării, se va ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux.
Nou val de scumpiri din această toamnă
De vreme ce seceta care a acaparat România în ultimele săptămâni a distrus mai multe recolte ale fermierilor din zona Vrancei, ceea ce înseamnă că vor fi furnizate mai puține produse în magazine, specialiștii anunță un nou val de scumpiri încă de la începutul acestei toamne.
În primul rând, floarea-soarelui și porumbul sunt două dintre cele mai afectate culturi din acest an. Principalele cauze sunt seceta și arșița, ce nu au făcut altceva decât să distrugă aproape în întregime recoltele fermierilor din mediul rural. Astfel, prețul unui litru de ulei va crește alarmant, chiar și cu 5 lei, în unele locuri. Totodată, legumele care vor fi găsite în piețe sau în supermarketuri vor avea un preț mai mare decât anul trecut, asta după ce românii nu au putut obține o recoltă atât de mare pe cât și-ar fi dorit. Laptele și carnea se vor scumpi și ele de la 1 septembrie.
„În ultimii ani cea mai afectată zonă din cele văzute de mine, este Vrancea. Am fost la Brăila, am fost la Galați, la sistemele de irigații. Din nefericire, am regăsit stadiul din 2019 privind executarea sistemului reabilitării sistemului de irigații. În unele zone, indiferent ce cantitate de apă vine, cultura este pierdută”, a declarat Petre Daea, Ministrul Agriculturii.
Cu toate acestea, creșterea prețurilor la alimente nu este singura problemă a românilor. În acest moment, creșterea prețului gazelor naturale a depășit așteptările tuturor, de vreme ce potrivit ultimelor estimări, românii achită cu 50% mai mult decât în urmă cu trei luni prețul pentru gaze.
În acest context, este preconizat că din toamnă, uleiul se va scumpi din nou.