LIVE VIDEO – Din secretele Arhivelor Naționale ale României! O nouă ediţie BZI LIVE despre aspecte inedite și incitante cu tema ”Abuzurile austriecilor în Moldova” alături de dr. istoric și arhivist Arcadie Bodale, Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale ale României
Luni, 19 iunie 2023, începând cu ora 14.30 și din seria ”Secretele Arhivelor Naționale ale României” este programată o nouă ediţie BZI LIVE despre aspecte inedite și incitante cu tema ”Abuzurile austriecilor în Moldova, în timpul ocupației militare” pe fondul Războiul Crimeii (care a durat din 28 martie 1853 până în 1856 și a fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte) alături de dr. istoric și arhivist Arcadie Bodale, Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale ale României.
O nouă ediţie BZI LIVE despre aspecte inedite și incitante cu tema ”Abuzurile austriceilor în Moldova” alături de dr. istoric și arhivist Arcadie Bodale, Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale ale României
Războiul Crimeii a durat din 28 martie 1853 până în 1856 și a fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte. Este considerat a fi fost unul dintre ultimele războaie religioase pe continent, primul conflict la declanșarea căruia presa și opinia publică occidentală a jucat un rol semnificativ, și care, în același timp, a fost raportat prompt opiniei publice occidentale prin noile mijloace de comunicare (telegraf, presă scrisă, jurnalism independent (”free-lance”); în aceeași notă a premierelor, războiul Crimeii este considerat a fi cel dintâi război total, care a afectat în mod tragic populația civilă expusă la curățire etnică și abuzuri gen viol; în același timp, se încearcă oprirea expansiunii Rusiei în zona Mării Negre.
Este, de asemenea, războiul care a pus în evidență prăpastia care se căsca deja de pe atunci, în termeni de mentalități și valori pe continentul nostru, între Occidentul catolic și protestant, substanțial secularizat și marcat astfel de forme de religiozitate sobre, pe de-o parte, și Estul ortodox, adâncit în forme de religiozitate pline de ardoare și pioșenie, pe de altă parte: occidentalii percepeau manifestările de religiozitate specifice ortodocșilor veniți în pelerinaj a fi pur și simplu ”barbare”, considerându-le ”superstiții degradante” sau “ceremonii ipocrite mai rele decât cele mai joase fetișisme de pe malurile vreunui râu din Africa”. Cele mai multe lupte ale războiului s-au dus în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră. Așadar, ca un paradox al vremurilor contemporane, invitatul va prezenta detalii istorice, pe fondul conflictului, legate de abuzurile austriecilor, care au ocupat militar Moldova, în acel interval.
Dr. Arcadie Bodale este doctor în Istorie cu teza ”Domeniul ecleziastic în Tara Moldovei până la instaurarea regimului fanariot”
Dr. Arcadie Bodale lucrează, de la 1 decembrie 1999 la Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale ale Romaniei. Este doctor în Istorie cu teza ”Domeniul ecleziastic în Tara Moldovei până la instaurarea regimului fanariot”, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, Facultatea de Istorie, distincţia ”Magna cum laude” (coordonator: prof. univ. dr. Ioan Caproşu). Domenii de interes ştiinţific: Istoria românilor, domeniul bisericesc în Moldova în secolele XIV-XIX; relaţiile sociale din Evul Mediu românesc până la 1862; istoria Bisericii în Evul Mediu; evoluţia instituţiilor administrative din Evul Mediu până la 1862; actul de ctitorie în Evul Mediu românesc; ceremonialul de Curte în Ţările Române în sec. al XIX-lea; crime şi pedepse din Evul Mediu românesc până la 1862; domeniul domnesc în Evul Mediu; haiducia; chezăşia; blestemul; jurământul; istoria artei.
De asemenea, pe segmentul Arhivistica acesta are ca activitate: istoricul şi prelucrarea actelor de stare civilă; selecţionarea documentelor; prelucrarea fondurilor şi colecţiilor documentare; editarea documentelor medievale şi moderne; dispariţia documentelor; falsificarea documentelor medievale; sigilografia teritorială românească în sec. al XIX-lea; modernizarea arhivelor romaneşti. Lingvistică: sensul unor expresii idiomatice – copii ale realităţii; întocmirea unui glosar de arhaisme specifice veacului al XVIII-lea şi primei jumătăţi a sec. al XIX-lea. Este descoperitor în octombrie 2001, în Arhivele din Iaşi, a doua timbre din seria ”Cap de bour”, a doua ediţie -1859.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.