Din luna martie, toate spitalele din județul Iași s-au reorganizat! Toți pacienții intră prin circuitul COVID-19 și sunt tratați de medici ca fiind suspecți la infecția cu coronavirus

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 26 oct. 2020

Toate spitalele din județul Iași au organizat circuite COVID-19, zone special amenajate pentru pacienții suspecți și cei confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus. Medicii tratează fiecare pacient care necesită internare în spital ca fiind suspect de COVID-19 până la aflarea rezultatului testului PCR

De la începutul pandemiei de coronavirus, toate spitalele din Iași au fost nevoite să organizeze circuite COVID-19, zone prin care pacienții suspecți sau confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19 primesc îngrijiri medicale până la venirea rezultatului testului PCR. Prin aceste circuite, medicii evită intersectarea pacienților suspecți sau confirmați cu COVID-19. În unitățile medicale din județul Iași, din luna martie, se primesc doar urgențele medicale. Pacienții cu boli cronice, cărora starea de sănătate nu le permite îngrijirea la domiciliu, se pot interna într-o unitate medicală doar pe bază de programare. Medicii explică faptul că orice pacient care necesită internare este tratat ca fiind suspect la infecția cu COVID-19 până la venirea testului PCR. Acesta este îngrijit într-un circuit separat de pacienții non-COVID-19, într-o zonă tampon.

Toți pacienții care ajung în stare critică la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași intră prin circuitul COVID-19

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, încă din luna martie s-au organizat circuite COVID-19 prin care medicii evită intersectarea pacienților suspecți la infecția cu COVID-19 sau cei confirmați, cu pacienții non-COVID.

„În urma ordinului de ministru, Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași a devenit unitate suport COVID-19 cu 65 de paturi puse la dispoziția pacienților cu coronavirus, în Clinica II Medicală. În fiecare secție a unității medicale avem o zonă roșie, o zonă tampon. Orice pacient care ajunge în UPU și reprezintă o urgență este tratat de medici ca fiind suspect la infecția cu COVID-19. Astfel că, acesta este dus în zona albastră, unde medicii sunt îmbrăcați specific, este stabilizat și este evaluat medical. În unele situații, fiind vorba despre o urgență majoră, medicii trebuie să-l ducă direct în sala de operații.

Pacientului i se recoltează probele în vederea efectuării testului PCR și merge direct în sala de operații. În așteptarea rezultatului testului se rezolvă problema chirurgicală. Dacă rezultatul vine negativ, medicii analizează cazuistica, iar pacientul este transferat într-una din secțiile spitalului. Dacă este pozitiv, pacientul este dus în zona roșie a spitalului, până se stabilizează”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Ec. Ioan Bârliba: „Pacienții cu boli cronice care au nevoie de internare în spital vor sta în zona roșie până la primirea rezultatului testului PCR”

După ce medicii constată că starea pacientului este stabilă, acesta poate fi transferat la Clinica II Medicală sau la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, pentru recuperare postoperatorie. Pacienții cu boli cronice se pot interna în spital doar pe bază de programare.

„În spital se internează doar urgențele medicale și pacienții electivi, adică cei care au neapărată nevoie să fie supravegheați de un medic pentru o perioadă determinată. În general, se amână programările cât de mult este posibil. Dacă totuși pacientul cu boală cronică este văzut de medic, iar acesta decide că este nevoie de internare, va fi îngrijit în zona roșie, zona tampon, până la venirea rezultatului testului PCR. Pentru a descongestiona numărul mare de solicitări pentru internare, avem deschis ambulatoriul spitalului, loc în care pacienții se pot prezenta pentru consult medical, rețete și tratament”, mai spune managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

La Spitalul „Sf. Maria” din Iași există două săli de operații pentru copiii care sunt suspecți sau confirmați cu COVID-19

La Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași, conducerea respectă același scenariu emis de autorități la nivel național. Circuitele COVID-19 sunt prevăzute cu intrare separată a pacienților suspecți sau confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus.

„În primă fază, pacientul vine la triaj, în cortul amenajat în incinta spitalului. Dacă este o urgență majoră, pacientul este evaluat în UPU, este consultat, iar mai apoi intră în zona tampon. Pacienții care au nevoie de o intervenție chirurgicală intră în sala de operații pentru pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19. Avem o sală de intervenții chirurgicale cu circuit separat pentru pacienții suspecți sau confirmați cu coronavirus. În secția de Terapie Intensivă, pacienții sunt testați PCR. Dacă sunt negativi, urcă pe secție, dacă sunt pozitivi, rămân pe zona tampon. Pacientul se retestează la 6-7 zile.

Chiar și în situația în care copilul este contact direct al unui pacient cu COVID-19, intră în zona tampon și este retestat la 6-7 zile. În ceea ce privește internarea electivă, pentru pacienții cu boli cronice se face doar pe bază de programare. Pacientul este internat în primă fază în zona tampon. I se face testul PCR. Dacă rezultatul este negativ, urcă pe secție. Dacă este pozitiv, rămâne sub tratament în zona tampon”, spune dr. Cătălina Ionescu, director medical la Spitalul „Sf. Maria” din Iași.

Ec. Carmen Cumpăt: „Noi nu primim urgențe medicale, motiv pentru care absolut toți pacienții trebuie să-și facă programare telefonică”

La Spitalul de Recuperare din Iași, unitate suport COVID-19, nu se primesc urgențe medicale. Pacienții sunt văzuți în ambulatoriul spitalului, iar în funcție de gravitatea afecțiunii, medicii decid dacă au sau nu nevoie de internare.

„Toate circuitele pentru pacienții cu COVID-19 sunt separate. Pentru cei confirmați, pentru că suntem unitate suport COVID-19, există o intrare separată, într-o altă clădire, din spatele spitalului, acolo unde sunt și tratați. La fel s-a procedat și în organizarea circuitului COVID-19 pentru secția de Terapie Intensivă pentru pacienții cu coronavirus, unde avem 5 paturi. În ceea ce privește internarea pacienților cu boli cronice, aceștia sunt testați la internare, iar până la așteptarea rezultatului PCR stau în zona tampon, în zona roșie. Dacă rezultatul este pozitiv, îl ducem în zona în care îngrijim pacienții confirmați, dacă rezultatul este negativ, pacientul este dus pe secție. Noi nu primim urgențe medicale, motiv pentru care absolut toți pacienții trebuie să-și facă programare telefonică”, spune ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iași.