Din lipsa banilor, un celebru monument istoric din centrul orașului Iași a fost abandonat! Firma care derula etapa de restaurare la Biserica „Sfântul Spiridon” a luat schelele și a renunțat la lucrare (EXCLUSIV)
Abandon total pentru un celebru monument istoric din centrul orașului Iași! Proiectul de restaurare și reabilitare la Biserica „Sfântul Spiridon” cu Turn Clopotniță și cu Ceas nu va mai continua. Din lipsa fondurilor, SC Construcții Unu SA a renunțat la lucrare, a ridicat schelele și a lăsat totul baltă. „Ca bani, ar mai fi necesar să avem 1,3 milioane lei pentru a finaliza reabilitarea Turnului Clopotniță de la Spiridon”, arăta în 2017 preotul vicar Marian Timofte, de la Biserica „Sfântul Spiridon”
Condamnat la degradare! Un celebru monument istoric din centrul orașului Iași, Biserica „Sfântul Spiridon” cu Turn Clopotniță și cu Ceas, a fost abandonat. Din lipsa fondurilor, SC Construcții Unu SA a renunțat la lucrare, a ridicat schelele și a lăsat totul baltă în proiectul de reabilitare și restaurare, demarat la acest edificiu. De peste 2 decenii, istoricul lăcaș de cult se află într-o perpetuă și mereu nefinalizată încercare de a fi refăcut. Banii necesari pentru acest proces ar trebui să fie alocați de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, respectiv de Primăria Municipiului Iași.
Încă de la 1 iulie 2017 ar fi trebuit reluate lucrările de reabilitare și de restaurare a Turnului Clopotniță și cu Ceas de la Biserica „Sfântul Spiridon” Iași
De reamintit că încă de la 1 iulie 2017 ar fi trebuit reluate lucrările de reabilitare și de restaurare a Turnului Clopotniță și cu Ceas de la Biserica „Sfantul Spiridon”. Este unul dintre cele mai interesante și valoroase edificii de patrimoniu ale urbei. Preotul vicar de aici, Marian Timofte, arată încă de atunci că situația este una extrem de complicată.
„Noi am demarat acest proces de reabilitare și de restaurare acum ceva ani buni. Am făcut etapa de decopertare, interior și exterior, și am rezolvat alte situații tehnice, inclusiv de înlăturarea acelei schele improprii care a fost ridicată aici. Din păcate, pentru că așa a fost procedura legală, a trebuit să derulăm și un proces în instanță cu Primăria Municipiului Iași pentru a arăta că suntem proprietarii acestui edificiu. Am și câștigat acest proces. Apoi, noi am avut pentru doi ani valabilitate a autorizației pentru aceste intervenții la monumentul istoric, care a expirat între timp. Am depus la Primăria Iași o solicitare pentru a primi altă autorizație. Proiectul nostru are și aprobarea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Ca bani, ar mai fi necesar să avem 1,3 milioane lei pentru a finaliza reabilitarea Turnului Clopotniță de la Spiridon”, a precizat preotul vicar Marian Timofte.
Proiectul de „Consolidare și restaurare Turn Clopotniță Sf. Spiridon”, aprobat de Direcția Județeană pentru Cultură încă de la mijlocul anului 2016
De precizat că încă din anul 2016, de pe 21 iunie, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a trimis o adresă cu numărul 1.273 către Parohia „Sfântul Spiridon” Iași, bulevardul Independentei, nr. 1, privind „Consolidare și restaurare Turn Clopotniță Sf. Spiridon”. În documentul semnat de coordonatorul DJC, ing. Virgil Băbîi, se arătau următoarele: „Faza proiectului – consultare, proiectant – ing. Valeriu Eugen, elaborator – SC Emilio SRL, beneficiar – Parohia Sf. Spiridon, Monument istoric, cod: IS-II-m-B-03914.10. Documentația transmisă și înregistrată la DJC Iași, cu nr. 1.273 din 17.05.2016, cuprinde cerere, certificat de urbanism nr. 3.626 din 16.09.2010, proiect faza DTAC, cuprinzând memoriu, planșe. Documentația propune: Consolidare și restaurare Turn Clopotniță „Sf. Spiridon”. Documentația a fost analizată în ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5 din 6-7 iunie 2016 și, în conformitate cu prevederile art. 26, din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, se arăta următoarele:
„refacearea continuității zidăriei din dreptul fisurilor nu se va realiza cu scoabe din OB, ci prin desfacerea și rețeserea zidăriei; se va evidenția, prin încercări, existența sau inexistența în mortarul zidăriei a sărurilor solubile; funcție de rezultatele obținute, referitor la sărurile solubile, injectările se vor realiza cu un liant adecvat; restul intervențiilor vor fi conform propunerilor din proiectul tehnic; proiectul final de consolidare se va prezenta Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr 5”.
Biserica „Sfântul Spiridon” a fost construită între anii 1747-1752 și prezintă o compoziție asemănătoare bisericii de la Mănăstirea Frumoasa
În baza datelor oficiale, Biserica „Sfântul Spiridon” are codul pe lista monumentelor de patrimoniu național IS-II-m-B-03914.01. Edificiul de cult a fost construit între anii 1747-1752 și prezintă o compoziție asemănătoare bisericii de la Mănăstirea Frumoasa.
„Se resimt aici influențe din stilul neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul >, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. A fost construită cu sprijinul boierului cărturar Ștefan Bosie, căruia i s-au alăturat apoi hatmanul Vasile Ruset și negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. Turnul clopotniței a fost construit în anul 1786, în forma culionului de papură pe care-l purta Sfântul Spiridon. Ctitorii au înființat și spitalul de pe lângă biserică, primul din Iași, în anul 1757, sub domnia lui Constantin Racoviță Voievod, cel care a emis hrisovul în acest scop”, se descrie în documentele istorice.
Ceas adus tocmai de la Paris pentru Turnul Clopotniță de la „Sfântul Spiridon”
Interesant este că, în baza celor reliefate de regretatul trecutolog Ion Mitican, în anul 1786, deasupra porții de acces a Mănăstirii „Sfântul Spiridon” din Iași se ridică un turn de piatră, în locul unui turn din lemn mai vechi. La început, turnul-clopotniță era împodobit cu o semilună, pentru a nu fi atacat de turci. La 1808, semiluna de pe clopotniță a fost înlocuită cu Sfânta Cruce, adăugându-se și pictura Ochiului lui Dumnezeu. În anul 1843, era adus de la Paris un ceas de turn pentru clopotnița bisericii. Despre acesta, George Topârceanu nota:
„Cel mai frumos cânt al clopotelor se aude în fiecare duminică și sărbătoare de la >”.