Din învățăturile părintelui Calistrat Chifan: „Când vezi că omul plânge, să îi dai iertare”. Care este diferența dintre judecata particulară și cea universală? – VIDEO

de: BZI.ro
10:19, 10 nov. 2022

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre tipurile de judecată prin care este nevoit să treacă sufletul unui om, dar și trupul acestuia. Care este diferența dintre judecata particulară și cea universală?

Judecata particulară este pentru judecarea omului, așa cum se prezintă la moarte, iar cea universală este pentru judecarea consecințelor faptelor lui rele, după ce el nu mai este în această lume. Despre cele două tipuri de judecăți ne vorbește părintele Calistrat în rândurile care urmează.

Părintele Calistrat Chifan, despre tipurile de judecată: „Noi avem o judecată particulară, ceea ce se întâmplă cu sufletul până la 40 de zile”

Părintele a arătat, în emisiunea BZI LIVE, că omul are parte de o judecată particulară, adică ceea ce se întâmplă cu sufletul după 40 de zile de la plecarea de pe pământ. Apoi, urmează judecata universală, orientată spre consecințele faptelor rele ale omului, după ce el nu mai este pe această lume.

„În cartea regulii pastorale a lui Grigore Idealogul, papa Romei, spune așa: „Când vezi că omul plânge, să îi dai iertare, când vezi că omul nu mai greșește, să îi dai iertare, când vezi că omul se întristează, să îi dai iertare, când vezi că are părerea de rău, să îi dai iertare, când vezi că îl mustră cugetul, să îi dai iertare, când îl vezi că se căiește, să îi dai iertare.” E o formă de judecată abstractă. Dar care? Folositoare nouă particular. Că noi avem o judecată particulară, ceea ce se întâmplă cu sufletul până la 40 de zile și ce răspuns dăm noi, personal, când ne aflăm în fața lui Hristos singuri, noi cu Îngerul Păzitor, după ce s-a împlinit a 40-a zi de la plecarea de pe pământ. Și apoi urmează judecata universală.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan, despre judecata universală: „Și trupul trebuie să dea socoteală lângă suflet”

După judecarea sufletului are loc și judecarea trupului, care trebuie să pătimească pentru că a chinuit sufletul. Până la obșteasca judecată, sufletul deja s-a chinuit, ne spune părintele Calistrat.

„Ne judecă pentru faptele sufletești și asta se face la 40 de zile sufletului și apoi urmează judecata universală, când și trupul trebuie să dea socoteală lângă suflet de cele ce l-a chinuit să nu le facă și sufletul nu le-a putut face bune, datorită îndărătniciei trupului. Și acum merge trupul să pătimească pentru că l-a chinuit pe suflet. Sufletul deja s-a chinuit până la obșteasca judecată.”, a mai spus părintele.

Potrivit îndrăgitului duhovnic, purgatoriul este perioada în care sufletul celui adormit stă fie în Rai, fie în Iad, de la judecata particulară și până la cea universală.

„Poate pentru unii e bucuria, odihna Raiului, poate pentru unii osânda Iadului. Dar avem timpul ăsta, de aici s-a și creat ideea de Purgatoriu. Când vrem să fim fataliști și să jignim și să fim murdari, lesne putem arunca cu lături în oricine. Dar ideea de purgatoriu, când s-a format, pe care romano-catolicismul un pic a rigidizat-o, ea este perioada în care sufletul celui adormit stă în Iad sau în Rai, nu știm, de la judecata particulară, până la judecata universală.”, a completat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.