Din frica de a nu se infecta cu coronavirus, bolnavii stau acasă și se tratează singuri. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că repercusiunile sunt grave. În multe dintre cazuri doctorii nu mai pot face nimic
Frica pacienților ieșeni de a nu se infecta cu noul coronavirus are efecte grave asupra sănătății lor. Zeci de pacienți se prezintă zilnic la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași în stadii avansate ale bolii neurologice pentru că investigațiile medicale nu s-au realizat în timp util. Multe dintre patologiile care ajung pe mâna medicilor ieșeni amenință viața bolnavilor
Zeci de pacienți ajung în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, după ce amână să se prezinte pentru investigații medicale. Pentru unii pacienți, cum ar fi cei cu tumoră cerebrală, depistarea din timp a bolii este imperativă. Încă de la începutul pandemiei, sute de ieșeni evită să se prezinte la spital din frica de a nu se infecta cu coronavirus. Medicii ieșeni atrag atenția cu privire la faptul că simptomele bolii nu trebuie ignorate sau păsuite și că este important ca pacienții să se prezinte în timp util la consultații.
Dr. Florin Grămadă: „Toată lumea se teme în continuare să nu se infecteze cu COVID-19 dacă se prezintă la spital”
Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași primește pacienți pentru consultații încă din timpul stării de urgență. Cu toate acestea, medicii au observat faptul că, în comparație cu anii precedenți, numărul de prezentări în ambulatoriu a scăzut cu peste 50 la sută și asta pentru că ieșenii se tem de infecția cu COVID-19. Zilnic, la această unitate medicală sunt internați în medie 15-20 de pacienți care reprezintă o urgență medicală.
„Toată lumea se teme în continuare să nu se infecteze cu COVID-19 dacă se prezintă la spital. Mulți sunt în continuare sceptici. La spital ajung pacienți în stare mult mai gravă, care reprezintă urgențe vitale și care necesită, desigur, intervenția medicilor și tratamente importante. În ceea ce privește prezentarea în ambulatoriul spitalului, comparativ cu anii precendenți, se înregistrează o scădere a adresabilității cu peste 50 la sută. Pacienții care înainte se prezentau pentru orice problemă de sănătate la spital, acum se tratează de acasă”, a specificat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Din ce în ce mai mulți ieșeni care ajung la spital sunt diagnosticați cu tumori cerebrale
Printre cele mai grave cazuri care se prezintă la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași sunt tumorile cerebrale sau medulare și accidentele vasculare cerebrale (AVC). În cazul unui accident vascular cerebral, în general ieșenii se prezintă de urgență la spital și asta pentru că simptomele unui AVC sunt extrem de clare. Din păcate însă, în cazul tumorilor, pacientul începe să aibă simptome abia după ce boala a avansat.
„Diferența din acest an este dată de faptul că s-a schimbat tipul de patologii care ajung la noi. Cele mai frecvente cazuri urgente care se prezintă la spital sunt date de persoanele care au tumori cerebrale sau medulare sau cele care au suferit accidente vasculare cerebrale. Aceste boli sunt amenințătoare de viață”, a mai precizat dr. Florin Grămadă.
Totodată, medicul ieșean spune că din ce în ce mai multe persoane fără adăpost ajung la spital într-o stare avansată a bolilor neurologice cu care au fost diagnosticate. În general, oamenii străzii sunt aduși cu ambulanța după ce trecătorii sau agenții Poliției Locale i-au observat căzuți pe stradă.