Din ce este construit cuibul unei berze? Tot ce trebuie să știi despre aceste păsări încântătoare

de: Bianca Rebegea
15:33, 19 ian. 2022

Un cuib de barză este diferit de cuibul altor păsări. În rândurile următoare, veți afla de ce este cuibul unei berze atât de special.

Berzele sunt păsări uimitoare, de talie mare, cu gât, cioc și picioare lungi. Preferă să trăiască în zone mlăștinoase și în apropierea apelor. Nu se tem de oameni și își fac cuib pe copaci, pe stâlpi și pe acoperișurile caselor. Pe vremuri, ferestrele caselor erau special amenajate pentru a invita berzele să își facă cuib. De asemenea, oamenii aveau grijă să instaleze roți pe acoperișuri, astfel încât berzele să își poată organiza un culcuș. Se credea că un cuib de barză pe acoperișul casei aduce multă pace și fericire pentru cei ce locuiesc acolo.

Berzele preferă să trăiască în zone mlăștinoase și în apropierea apelor.

Din ce este construit cuibul de barză?

Berzele își fac cuiburi în locuri neașteptate. Nu de puține ori au fost văzute construindu-și un loc unde să doarmă pe stâlpii electrici.

De regulă, un cuib de barză poate fi folosit mai mulți ani. Ba chiar, aceste păsări se întorc mereu la vechea lor casă și o repară, în cazul în care a fost distrusă de vreme. De aceea, dimensiunile unui astfel de cuib cresc în fiecare an. Poate ajunge, chiar, la înălțimea de 1,5 metri, în câțiva ani.

Cuibul unei berze este construit din crenguțe, fân, paie, lână, hârtie, pământ, gunoi de grajd și chiar haine vechi. Partea interioară este căptușită cu ramuri mai subțiri și mai moi, fân, frunze, iarbă uscată, iar partea exterioară este formată din ramuri de copaci, a căror grosime atinge chiar și câțiva centimetri.

Cu toate acestea, fiecare cuib este diferit. Berzele au propriul lor mod de a-și planifica realizarea unui cuib confortabil.

Cuibul unei berze este construit din crenguțe, fân, paie, lână, hârtie, pământ, gunoi de grajd și chiar haine vechi.

Curiozități despre berze

Berzele sunt păsări mute, însă obișnuiesc să clămpănească din mandibule. Pentru că sunt păsări carnivore, ele se hrănesc cu broaște, mormoloci, pești, insecte, larve, viermi, moluște, șerpi, șopârle, păsări mici și mamifere rozătoare mici, inclusiv pui de iepure, cârtițe și, uneori, cu pui de păsări. Însă, hrana lor de bază o reprezintă broaștele. Le adună de pe sol, de pe plantele acvatice, din fânețele umede, din mlaștini sau din ape nu foarte adânci. Hrana pentru pui este regurgitată de berzele adulte pe fundul cuibului. Ouăle acestora sunt unicolore, iar puii sunt acoperiți cu puf, încă de la eclozare. Adoră să îți petreacă timpul în cuplu.

Berzele sunt păsări semiacvatice, care trăiesc în apropierea apelor, în locuri mlăștinoase, pe câmpii umede și mai puțin în păduri. Familia berzelor cuprinde 20 de specii, răspândite în ținuturile joase calde și temperate ale globului pământesc, dar se întâlnesc și în locurile deluroase. În România și Republica Moldova trăiesc numai două specii: Ciconia ciconia (barza albă), și Ciconia nigra (barza neagră), ambele fiind migratoare. În ultimii ani, numărul lor a scăzut îngrijorător.

Pentru că sunt păsări carnivore, berzele se hrănesc cu broaște, mormoloci, pești, insecte, larve, viermi, moluște, șerpi, șopârle, păsări mici și mamifere rozătoare mici, inclusiv pui de iepure, cârtițe și, uneori, cu pui de păsări.