Dilemă rezolvată în instanță! Dacă ai parcat vreodată pe un loc destinat mașinilor electrice, ai fi putut păți la fel! Poate sau nu parca cineva pe aceste locuri, indiferent de autoturism? (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 08 sept. 2020

O femeie a fost amendată de polițiștii locali ieșeni, după ce ar fi parcat pe un loc rezervat mașinilor electrice! Valentina Ștefania Tartasnae a contestat procesul-verbal în instanță! Sancțiunile aplicate pot fi destul de consistente pentru astfel de contravenții

Amendată de polițiști după ce a parcat pe locul rezervat mașinilor electrice! Femeia a contestat procesul-verbal în instanță! În urmă cu câteva zile, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte plângerea formulată de Valentina Ștefania Tartasnae.

Instanța admite în parte plângerea formulată de petenta Valentina Ștefania Tartasnae, formulată în contradictoriu cu intimata Poliția Locală Iași. Dispune înlocuirea sancțiunii contravenționale amendă, aplicată prin procesul-verbal de constatare din 7 octombrie 2019 cu avertisment. Menține ca temeinic și legal procesul-verbal de constatare a contravenției din 7 octombrie 2019 cu privire la restul dispozițiilor sale”, au precizat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Amendată de polițiști, după ce a parcat pe locul rezervat mașinilor electrice!

Procesul intentat de Valentina Ștefania Tartasnae Poliției Locale Iași a început pe 30 decembrie 2019. La acea dată, femeia le-a cerut magistraților ieșeni să dispună anularea procesului-verbal întocmit pe numele ei.

„Am primit o amendă în timp ce mă aflam în municipiul Iași. Însă nu eu am fost cea care a parcat mașina pe locul rezervat autoturismelor electrice, ci F.G.”, a subliniat în instanță Valentina Ștefania Tartasnae.

La rândul lor, reprezentanții Poliției Locale Iași au depus întâmpinare, prin care au cerut respingerea plângerii formulată de femeie. Aceștia au relatat că, pe 7 octombrie 2019, femeia a fost amendată, reținându-se că a ocupat fără drept un loc de parcare rezervat autoturismelor complet electrice. De altfel, femeia nu a negat faptul că mașina ar fi fost parcată neregulamentar, dar aceasta a susținut că vehiculul a fost lăsat acolo de către prietenul ei.

Femeia a contestat procesul-verbal în instanță: ce decizie au luat judecătorii ieșeni

Judecătorii ieșeni au constatat că femeia nu poate demonstra că nu ea a fost cea care a parcat mașina. Însă magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis admiterea în parte a plângerii. Aceștia au considerat că un avertisment este de ajuns pentru fapta respectivă. Mai mult, ei au fost de părere că nu se impune aplicarea unei amenzi în acest caz.

„Instanța are în vedere gradul de pericol social concret relativ scăzut al contravenției și, în consecință, urmează a admite în parte plângerea și va înlocui sancțiunea amenzii contravenționale aplicată prin procesul-verbal contestat, cu sancțiunea avertismentului”, au afirmat magistrații ieșeni.

Până la cât pot ajunge sancțiunile pentru parcarea neregulamentară, pe locurile rezervate mașinilor electrice

Pe data de 29 august 2019, Consiliul Local Iași a adoptat Hotărârea nr. 315. În cadrul acestei hotărâri, consilierii au aprobat exceptarea de la plata taxei de parcare în parcările publice cu plată de pe raza municipiului a mașinilor complet electrice, pe o perioadă de 60 de luni.

„Se interzice ocuparea fără drept a unui loc de parcare rezervat mașinilor complet electrice și semnalizat corespunzător cu marcaj de culoare verde inscripționat cu semnul «E» și / sau cu un panou de semnalizare. Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Contravenientul poate achita în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând mențiunea despre această posibilitate în procesul-verbal”, se mai arată în HCL nr. 315/2019.