Diferenţe între şprot şi hamsii – Cum deosebești cele două tipuri de pește

de: alina.tibichi
14:19, 19 iul. 2021

În fiecare an, Protecţia Consumatorului atrage atenţia asupra faptului că hamsiile comercializate pe litorale nu sunt… hamsii. Turiştii că repede în plasa comercianţilor şi nu îşi dau seama ce fel de peste li se pune în farfurie. Află din acest material ce diferențe sunt între hamsii și șprot.

Conform unor statistici, preparatele cu hamsii sunt cele mai populare pe litorale. Cam nouă din zece localuri îşi fac reclamă, afişând bannere că servesc hamsi. De fapt, cel mai adesea, turiştii primesc şprot. Acesta este un peşte mult mai ieftin.

Diferenţe între hamsii şi şprot

Iată cum recunoşti șprotul:

  • este mai ieftin decât hamsiile. În general, pe 1 kg de şprot dai 10 lei, iar pe unul de hamsii, 20 de lei;
  • șprotul este mai mic decât hamsia. Are o lungime de 8-16 cm;
  • este mai plat ca structură;
  • are conţinut de grăsimi mult mai mare decât hamsiile;
  • mai este numit: ciacia, tată, ceacea;
  • trăiește în cârduri foarte mari în Oceanul Atlantic, Marea Adriatică, Marea Mediteraneană, dar şi în Marea Neagră;
  • corpul e acoperit cu caduci şi solzi relativ mari;
  • e marginea abdomenului e o carenă formată din solzi;
  • gura e mică, oblică şi îndreptată în sus;
  • e de culoare verde-albăstruie pe spate şi argintiu pe laturi;
  • șprotul depune icrele primăvara şi vara, dar şi pe tot parcursul anului, în apropierea coastei;
  • se consumă afumat, gătit în ulei sau chiar şi proaspăt.

Hamsia o recunoşti datorită următoarelor trăsături:

  • are circa 20 cm lungime;
  • gura hamsiilor este mare, maxilar proeminent şi partea de jos îngustă;
  • colţurile gurii depăşesc limitele ochilor;
  • corpul e mai alungit;
  • se sărează fără mirodenii, ca să îşi păstreze gustul;
  • are culoare albăstruie;
  • se găseşte în apele marine, dar unele trăiesc şi în apă salmastră, iar altele în apă dulce;
  • în total există 140 de specii de hamsii, clasificate în 17 genuri.

De ce e bine să mâncăm şprot, hamsii ori sardine

Iată ce spune nutriţionistul Mihaela Bilic:

“Conserva de pește, pe care eu am denumit-o ca fiind concentratul de nutrienți cel mai eficient și la îndemână pentru un preț ridicol, costă sub 5 lei, este conserva de sardine. Zeama de oase sau mâncatul conservei cu tot cu oase ne aduce o sursă de calciu care este incredibilă pantru organism.

Din pastilele de calciu mineralele nu se fixează așa cum se fixează din aceste mâncăruri cu oase. Avem omega 3 în sardine cum nu avem în niciun aliment, sarcina e un peşte mic, omega 3 e în alge, omul nu poate să-l absoarbă din surse vegetale. Sardina mănâncă alegele, noi mâncăm sardine. Într-o cutiuță de conservă, dacă o mâncăm o dată pe săptămână, avem nutrienții naturali și potenţiaţi între ei.”

Chiar dacă este un pește foarte bun la gust, totuși dacă ții dieta daneză, ai nevoie de pește cod, nu de șprot sau de hamsii.

Cum se fac hamsiile prăjite

Iată ce reţetă bună am găsit pentru voi!

Ingrediente:

  • 500 gr hamsii
  • puţină făină de porumb
  • puţină făină de grâu
  • sare
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Curăță hamsia, apoi spal-o bine. Amestecă ambele tipuri de făină cu sarea, trece hamsiile prin mix şi pune-le la prăjit în ulei încins. În momentul în care sunt gata, scoate-le pe prosopele absorbante de bucătărie.