Diferența dintre vegan și vegetarian: Stiluri de viață mai sănătoase?
Din ce în ce mai mulți oameni aleg să țină diete sau chiar să-și schimbe stilul de viață bazându-și alimentația pe alimente vegetale. Între dietele și stilul de viață vegan și vegetarian există suficient de multe diferențe, dar și asemănări care pot crea confuzii în rândul celor care n uau avut contact până acum cu aceste noțiuni/
Este posibil să fi auzit de termenii de vegan sau vegetarian. dar să nu nu înțelegi cu adevărat ce înseamnă aceștia, totul părând a fi vorba despre consumul de alimente pe bază de plante.
Ce este vegetarianul și stilul de viață vegetarian
Persoanele care se declară vegetariene au un regim alimentar care nu include carnea. În schimb, vegetarienii pot să consume ouă, produse pe bază de lapte (lapte, brânză, iaurt) și miere.
Vegetarienii aleg să nu mănânce carne din rațiuni religioase, alții consideră că nu e bine să le omori pentru mâncare. Mai sunt cei care aleg calea vegetarismului pentru a evita riscurile pentru sănătate pe care le presupune consumul de carne.
În cadrul vegetarienilor există mai multe tipuri. Lacto-Ovo-Vegetarienii sunt cei mai răspândiți și sunt acele persoane care consumă ouă și produse lactate. Lacto-Vegetarienii consumă produse lactate, dar refuză ouăle, în timp ce Ovo-Vegetarienii acceptă consumul de ouă, dar refuză consumul de produse lactate.
Pesco-Vegetarienii acceptă și consumul de pește, în timp ce macrobioticii se bazează pe cereale, fructe și legume, semințe. La aceștia, mâncarea este preparată prin fierbere, coacere sau gătire la aburi.
Fructarienii sau frugivorii sunt un subgrup de vegetarieni care consumă preponderent fruct.
Semi-vegetarienii sunt acele persoane care încearcă pe cât posibil să consume produse de natură vegetală, dar consumă carne de pasăre și pește.
Vegetarienii își iau grăsimile natural dun uleiuri presate la rece, consumă fructe proaspete sau deshidratate, legume, semințe, nuci, boabe integrale și făină integral.
Ce este veganismul și care este diferența dintre vegan și vegetarian
Veganii sunt un tip de vegetarieni care refuză toate produsele ce provin din sursă animală și aleg să consume doar produse de natură vegetală. Mai mult, raw-Veganii sunt acei vegani care nu consumă decât produse care nu au fost procesate la temperaturi mai mari de 44-46 grade Celsius.
Dacă vegetarienii nu consumă carne, veganii nu consumă niciun fel de aliment care provine de la animale. Mai mult, aceștia nu folosesc produse care sunt obținute din exploatarea animalelor, cum ar fi, de exemplu, haine din piele, lumânările din grăsime animală, cosmetice testate pe animale sau alte produse asemănătoare.
Veganii nu consumă carne de niciun fel, pește și fructe de mare, lactate, ouă, miere, prin urmare ei elimină toate produsele care sunt de origine animală sau obținute prin exploatarea acestora.
Veganii consumă legume, fructe, nuci și semințe, care provin, de regulă, din agricultură ecologică.
Aceștia consump fasole, linte, seitan, unturi obținute din diferite nuci, semințe de in, chia și cânepă, tofu și alte produse pe bază de soia, fulgi de drojdie, produse din cocos, alge de mare, semințe germinate, cereale și pseudo-cereale broccoli, conopida, uleiuri vegetale, îndulcitori precum siropuri de agave sau de arțar.
Raw-Veganii sunt practice niște vegani care consideră că alimentele gătite la temperaturi înalte, în principiu peste 46 grade Celsius, își pierd din nutrienți și enzime. De aceea, aceștia aleg să consume produse crude, în mod special fructe și legume. În loc să o gătească, Raw-Veganii aleg să își prepare mâncarea sub formă de smoothie-uri, mixată la blender sau să o deshidrateze.