Diferenţa dintre varianta Alpha şi varianta Delta. Dr. Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul
Medicul militar şi coordonatorul campaniei naţionale privind vaccinarea împotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghiță, a anunțat care sunt diferenţele majore dintre varianta Alpha și varianta Delta.
„Când mi-am făcut un test singur și am ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere. Mai nou, o persoană devine pozitivă în circa 4 zile de la momentul contactului cu o persoană infectată cu varianta Delta, față de 6 zile cum era considerată la varianta Alpha. Cei cu care am intrat în contact trebuie anunțați și trebuie să se testeze Trebuie să știe că au un potențial de a deveni pozitivi, mai ales că infectarea cu varianta Delta are o perioadă de incubație mult mai scurtă”, a transmis dr. Valeriu Gheorghiţă.
Varianta Alpha vs. varianta Delta
Medicul infecţionist susţine că o persoană infectată cu varianta Delta devine pozitivă după 4 zile de la contact, în schimb o persoană cu varianta Alpha este pozitivă după 6 zile.
„O persoană devine pozitivă în circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cum era considerată la varianta Alpha! Tocmai de aceea se răspândește mai ușor, pentru că timpul de dublare al cazurilor este mult mai redus! Persoanele infectate cu varianta Delta devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebire de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore, la circa o zi de la debutul bolii. Și asta favorizează răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.
Dr. Valeriu Gheorghiță: „Persoanele care nu au imunitate au cel mai mare risc să se infecteze”
Dr. Valeriu Gheorghiță a ținut să adauge faptul că nici până în momentul de față oamenii nu percep beneficiile reale ale vaccinării împotriva virusului Covid-19 îşi că nu își dau seama de realitatea în care se află.
„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care noi ne aflăm în momentul de față: suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Practic, persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
De altfel, la nivelul județului Iași, medicii aduceau în discuție cazul unui bărbat care nu era vaccinat şi care a ajuns prea târziu la spital fiind infectat cu COVID-19. Prof. dr. Diana Cimpoeșu considera că este de neacceptat ca în luna august a anului 2021 să mai moară persoane infectate cu COVID-19, persoane care nu s-au vaccinat.
„Suntem la sfârşitul lunii august 2021 şi în România sunt pacienţi care mor din cauza COVID-19 în condiţiile în care ar avea şansa de a fi vaccinat, de a nu face această această boală, sau dacă o fac să facă o formă uşoară care poate fi tratată chiar la domiciliu. Există şansa să fie şi persoane vaccinate care devin pozitive dar la niciunul dintre ei nu a fost o evoluţie nefericită. Toţi au avut o evoluţie bună în doar câteva zile. În schimb, ne doare tare că se moare în continuare de COVID-19 în Iași, august 2021. a conchis prof. dr. Diana Cimpoeșu.