Care este diferenta dintre Omega 3 si Omega 6

de: BZI.ro
14:45, 29 ian. 2021

De câteva decenii, studiile au evidențiat interesul consumării acestor molecule pentru efectele lor protectoare în anumite patologii. Este vorba despre prevenirea cardiovasculară, reducerea riscului de cancer, tratamentul depresiei, printre altele. Care este diferenta dintre Omega 3 si Omega 6?

Omega sunt acizi grași polinesaturați pe care organismul nu îi poate sintetiza și care, prin urmare, trebuie furnizați prin alimente. Se spune că sunt „esențiale”. Sunt esențiale deoarece sunt implicate în multe fenomene fiziologice: calitatea membranelor celulare, buna funcționare a sistemelor cardiovasculare și neurologice, anumite procese hormonale, reacție inflamatorie etc.

Care este diferenta dintre Omega 3 si Omega 6?

Omega-3

Există trei tipuri principale de acizi grași în acest grup:

Acid linolenic (ALA): este liderul familiei. Acesta joacă un rol cheie în membranele celulare, reglează tensiunea arterială, scade nivelul trigliceridelor, acționează asupra reacțiilor inflamatorii și imune (cum ar fi alergia) și, mai presus de toate, participă la formarea EPA și DHA. Se găsește în: semințe de in, nuc, rapiță, ulei de soia.

Acid eicosapentaenoic (EPA): avantaj major împotriva stărilor depresive. Se găsește în: sardine, macrou, hamsii, hering sau în somon și ton.

Acid docosahexaenoic (DHA): specialistul creierului. Acesta este cel care permite fluiditatea membranelor celulelor nervoase și favorizează transmiterea impulsurilor nervoase. Poate fi găsit în aceleași surse ca EPA.

Dintre acestea, numai acidul eicosapentaenoic este esențial. Se găsește în special în uleiul și semințele de in și de cânepă, precum și în uleiul de rapiță și soia. Este prezent și în uleiurile de pește. Nevoia este de 0,8-1,1 g pe zi.

Celelalte omega 3 se găsesc în principal în fructele de mare, iar nevoia lor este de 0,3 până la 0,5 g pe zi. Acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului, a nervilor, a retinei și a simțurilor fătului.

Omega-6

Dintre acestea, numai acidul linoleic este esențial. Este foarte prezent în dietă: porumb, floarea soarelui, soia, uleiuri din semințe de struguri etc. Omega 6 trebuie să reprezinte aproximativ 5% din aportul zilnic de energie (9g pentru femei și 11g pentru bărbați).

Acestea sunt, de asemenea, implicate în fertilitate și reproducere, apărare imună, integritatea epidermei, contribuie la un nivel mai scăzut de colesterol rău și participă la prevenirea formării trombozei.

Cu toate acestea, aceste două tipuri de acizi grași concurează în organism, deoarece utilizează aceleași enzime și vitamine. Cu toate acestea, astăzi, observăm frecvent un exces de omega 6 care limitează utilizarea omega 3 cu repercusiuni probabile asupra funcțiilor în cauză: boli cardiovasculare, tulburări alergice sau antiinflamatorii.

Prin urmare, se recomandă asigurarea unui echilibru al aportului cu un raport omega 6/omega 3 între 1/1 și 4/1 atunci când se observă adesea că este între 6/1 și 30/1.