Colesterolul: care este diferența dintre LDL și HDL?
Diferența dintre colesterolul LDL și HDL. Adesea auzim despre colesterolul bun si colesterolul rău. Sub aceste două nume se ascund LDL și HDL. Care este diferența dintre cele doua? Ce înseamnă aceste două criterii? Care sunt valorile care nu trebuie depășite?
Este cunoscut faptul că a avea colesterol ridicat crește riscul de probleme cardiovasculare. Dar nu trebuie să confundăm colesterolul bun cu colesterolul rău. Deoarece, dacă al doilea este dăunător pentru artere, primul este responsabil de curățarea lor și transportul grăsimilor la ficat pentru a le elimina.
În spatele acestor denumiri se ascund de fapt două familii de proteine: HDL pentru lipoproteine de înaltă densitate (lipoproteine cu densitate ridicată) și LDL, lipoproteine de joasă densitate (lipoproteine cu densitate mică).
Rolul lipoproteinelor HDL este de a capta moleculele de colesterol care sunt depuse în artere, de a le transporta la ficat. Acesta din urmă va avea grijă să elimine colesterolul prin tractul digestiv datorită vezicii biliare.
Diferența dintre colesterolul LDL și HDL
Prin urmare, HDL face posibilă reducerea nivelului de colesterol din sânge, de unde și denumirea de colesterol bun. Se consideră că nivelul de colesterol HDL trebuie să fie mai mare de 0,35 g / L pentru a proteja împotriva bolilor cardiovasculare.
Lipoproteinele LDL depun colesterolul pe pereții arterelor, provocând plăci de grăsime numite plăci ateromatoase, de unde și denumirea de colesterol rău. Prin urmare, este mai bine să aveți un nivel scăzut de LDL în sânge, pentru a reduce riscul de probleme cardiovasculare. În general, nivelul LDL nu trebuie să depășească 1,6 g / L. La o persoană cu unul sau mai mulți factori de risc cardiovascular (ereditate, diabet, exces de greutate, obezitate, vârstă), este recomandabil să nu depășiți limita de 1,3g / L.
Termenul de colesterol total include nivelurile de colesterol HLD și LDL. Această rată trebuie să fie mai mică sau egală cu 2g / L, dar cu cât este mai mică, cu atât mai bine.
În plus față de nivelurile de HDL și LDL, nivelurile de trigliceride pot fi măsurate în timpul unui test de sânge. Trigliceridele sunt celălalt tip de grăsime care se găsește în sânge, dar sunt mai puțin asociate riscului cardiovascular. Se consideră că un nivel de trigliceride este normal atunci când este mai mic de 2g / L.