Dieta vegetariană nu este neapărat bună pentru sănătate și se poate dovedi chiar dăunătoare
Dieta vegetariană nu este neapărat bună pentru sănătate și se poate dovedi chiar dăunătoare, deoarece și în acest tip de dietă este posibil să consumi alimente care nu sunt sănătoase.
Mai multe studii au arătat că dieta vegetariană și dieta mediteraneană păstrează sănătatea cardiovasculară deoarece exclud carnea roșie și prezintă un risc semnificativ mai mic de boli de inimă in comparatie cu persoanele a căror dietă vegetariană include alimente mai puțin sănătoase, cum ar fi cerealele rafinate, dulciuri și băuturi răcoritoare.
Calitatea alimentelor, elementul de luat în calcul
Studiile au aratat ca o dietă vegetariană care s-a concentrat pe alimente nesănătoase (băuturi cu zahăr, cereale rafinate, cartofi, bomboane) a provocat efectul opus.
„Este evident că există o mare variație a calității nutriționale a alimentelor vegetale, ceea ce face crucială luarea în considerare a calității alimentelor într-o dietă vegetariană”, explică cercetătorii.
Ar trebui să excludem carnea?
Dieta vegetariană nu este neapărat bună pentru sănătate și se poate dovedi chiar dăunătoare, au aratat oamenii de stiinta. Totul sta insa în nuanță. Persoanele care au consumat o dietă sănătoasă pe bază de plante, chiar dacă au inclus alimente de origine animală, au fost mai puțin susceptibile de a muri în perioada de studiu decât cele care au consumat o dietă fără carne, dar nesănătoasă, deoarece genera multe boli cardiovasculare, cele mai letale boli din lume.
Organizația Mondială a Sănătății spune că cel mai bun mod de a preveni acest risc este consumul redus de grăsimi saturate și trans și consumul suficient de acizi grași polinesaturați , fructe și legume și o dietă mai săracă în sare fără a uita să combinați o dietă echilibrată cu practicarea regulată a unei activități fizice.