Dieta vegană este mai eficientă pentru pierderea în greutate decât dieta mediteraneană, potrivit unui nou studiu revoluționar care a comparat dietele. Studiul randomizat, care a fost publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, a constatat că o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi are rezultate mai bune pentru greutate, sensibilitatea la insulină și nivelurile de colesterol, comparativ cu o dietă mediteraneană.
Studiul a impus în mod aleatoriu participanților – care erau supraponderali și nu aveau antecedente de diabet – o dietă vegană sau o dietă mediteraneană. Timp de 16 săptămâni, jumătate dintre participanți au început cu o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, care elimină produsele de origine animală și se concentrează pe fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. Cealaltă jumătate a început cu dieta mediteraneană, care a urmat protocolul PREDIMED, care se concentrează pe fructe, legume, leguminoase, pește, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și ulei de măsline extravirgin, limitând sau evitând carnea roșie și grăsimile saturate, potrivit Medical Xpress.
Niciunul dintre grupuri nu a avut o limită de calorii, iar participanții nu au schimbat rutina de exerciții fizice sau de medicamente, decât dacă au fost îndrumați de medicii lor. Participanții au revenit apoi la dietele de bază pentru o perioadă de patru săptămâni înainte de a trece la grupul opus pentru încă 16 săptămâni.
De ce dieta vegană este mai bună pentru scăderea în greutate și controlul colesterolului decât dieta mediteraneană?
Studiul a constatat că, în decurs de 16 săptămâni, pe fiecare dietă:
- Participanții au slăbit în medie 6 kilograme (sau aproximativ 13 kilograme) în dieta vegană, comparativ cu nicio modificare medie a dietei mediteraneene.
- Participanții au slăbit cu 3,4 kg (aproximativ 7,5 kilograme) mai mult prin dieta vegană.
- Participanții au văzut o reducere mai mare a grăsimilor viscerale cu 315 cm3 în dieta vegană.
- Dieta vegană a scăzut nivelul colesterolului total și LDL cu 18,7 mg / dL, respectiv cu 15,3 mg / dL, în timp ce nu au existat modificări semnificative ale colesterolului în dieta mediteraneană.
- Tensiunea arterială a scăzut la ambele diete, dar mai mult la dieta mediteraneană (6,0 mm Hg, comparativ cu 3,2 mmHg la dieta vegană).
„Studiile anterioare au sugerat că atât dietele mediteraneene, cât și cele vegane îmbunătățesc greutatea corporală și factorii de risc cardiometabolici, dar până acum, eficacitatea lor relativă nu fusese comparată într-un studiu randomizat. Am decis să testăm dietele cap la cap și am constatat că o dietă vegană este mai eficientă atât pentru îmbunătățirea markerilor de sănătate, cât și pentru creșterea pierderii în greutate”, spune autorul studiului, Hana Kahleova, director de cercetare clinică pentru Comitetul Medicilor.
Dieta vegană a dus la scăderea în greutate, deoarece a fost asociată cu o reducere a aportului de calorii
Autorii notează că dieta vegană a dus probabil la scăderea în greutate, deoarece a fost asociată cu o reducere a aportului de calorii, creșterea aportului de fibre, scăderea consumului de grăsimi și scăderea consumului de grăsimi saturate.
„În timp ce mulți oameni cred că dieta mediteraneană este una dintre cele mai bune modalități de a pierde în greutate, dieta s-a prăbușit atunci când am pus-o la încercare. Într-un studiu randomizat și controlat, dieta mediteraneană nu a provocat deloc pierderea în greutate. Problema pare să fie includerea peștilor grași, a produselor lactate și a uleiurilor. În schimb, o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi a cauzat o pierdere semnificativă și consistentă în greutate”, spune autorul studiului, Neal Barnard, președintele Comitetului Medicilor.
„Dacă scopul tău este să slăbești sau să devii sănătos în 2021, alegerea unei diete pe bază de plante este o modalitate excelentă de a-ți obține rezoluția”, adaugă dr. Kahleova.