Dieta MIND previne boala Alzheimer. Alimente care incetinesc declinul cognitiv

de: BZI.ro
09:15, 30 oct. 2019

Dieta MIND previne boala Alzheimer si este rodul muncii unui grup de cercetatori din SUA. Este un plan alimentar care combina elemente din doua diete celebre: dieta DASH si dieta mediteraneana. Aceasta dieta s-a dovedit ca reduce cel mai mult riscul de Alzhemeir si declin cogntiv. Descopera in acest articol ce alimente sa consumi frecvent pentru a avea o minte brici.

Medicii spun de ani buni ca ceea ce mananci poate afecta sanatatea, dar la fel de adevarat este si ca prin dieta ti-o poti pastra. Un studiu realizat de cercetatorii de la Rush University Medical Center din Chicago a dovedit ca un plan de dieta pe care l-au dezvoltat – denumit dieta MIND – previne boala Alzheimer. Mai exact, poate reduce riscul cu pana la 53%. Chiar si cei care nu au respectat perfect dieta, dar au urmat-o „moderat bine” si-au redus riscul de Alzheimer cu aproximativ o treime.

Dieta pare a fi doar unul dintre „factorii multi care joaca un rol in aceasta boala”, a spus medicul Martha Clare Morris, doctorand, autorul principal al studiului dietei MIND. Genetica si alti factori precum fumatul, exercitiile fizice si educatia joaca un rol important. Dar dieta MIND a ajutat la incetinirea ritmului declinului cognitiv si la protejarea impotriva Alzheimerului indiferent de alti factori de risc.

Dieta MIND, fuziune intre DASH si mediteraneana

Studiul, publicat in revista Alzheimer’s & Dementia, a inclus peste 900 de persoane cu varste cuprinse intre 58 si 98 de ani. Acestia au completat chestionare alimentare si au fost supusi unor teste neurologice repetate. Potrivit cercetarii, participantii ale caror diete au urmat cel mai indeaproape recomandarile MIND au dovedit un nivel cognitiv echivalent cu al unei persoane cu 7,5 ani mai tanara.

Dieta MIND combina multe elemente din alte doua diete populare care s-au dovedit a fi benefice pentru sanatatea inimii. Este vorba de dieta mediteraneana si dieta DASH (Dietary Approaches to StopHypertension). MIND inseamna Interventia Mediteraneana-DASH pentru intarzierea neurodegenerativa. Dar dieta MIND difera, de asemenea, de aceste planuri alimentare si s-a dovedit mai eficienta decat oricare dintre ele la reducerea riscului de Alzheimer. Iata ce alimente sa mancati si ce sa evitati pentru a avea un creier
sanatos:

Legume, in special cele cu frunze verzi

Dieta MIND recomanda portii frecvente de legume cu frunze verzi. Kale, colard, spanac, broccoli, rucola si alte asemenea sunt bogate in antioxidanti, precum vitamina C, si alti nutrienti. Cel putin doua portii pe saptamana va pot ajuta. Cercetatorii sustin ca sase sau mai multe portii pe saptamana ofera cele mai mari beneficii pentru creier. Dietele mediteraneene si DASH nu recomanda in mod special aceste tipuri de legume, dar studiul dietetic MIND a constatat ca includerea acestor legume, pe langa altele a facut o diferenta in reducerea riscului de Alzheimer.

Ca si alte diete axate pe scaderea in greutate si sanatatea inimii, dieta MIND subliniaza importanta legumelor pentru sanatatea creierului. Cercetatorii recomanda sa manance o salata si cel putin o alta leguma in fiecare zi pentru a reduce riscul de Alzheimer.

Nucifere si fructe de padure, gustarea perfecta in dieta MIND

Nuciferele – nuci, migdale, alune de padure, caju – sunt o gustare potrivita pentru sanatatea creierului, potrivit studiului dietetic MIND. Nucile contin grasimi sanatoase, fibre si antioxidanti, iar alte studii au descoperit ca pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la reducerea riscului de boli de inima. Dieta MIND recomanda consumul de nucifere de cel putin cinci ori pe saptamana.

Fructele de padure sunt singurele fructe recomandate in mod specific in aceasta dieta. „Afinele sunt unul dintre cele mai puternice alimente in ceea ce priveste protejarea creierului”, a spus Morris. Ea a mentionat ca si capsunile au dovedit beneficii in studiile anterioare privind efectul alimentelor asupra functiei cognitive. Specialistii ne sfatuiesc sa consumam fructe de padure de minim doua ori pe saptamana.

Fasole, cereale integrale, peste si carne de pasare

Daca fasolea nu este o parte obisnuita a dietei tale, ar trebui sa fie. Avand un continut mare de fibre si proteine​​si saraca in grasimi, acest aliment te ajuta sa-ti pastrezi mintea ascutita. Cercetatorii recomanda consumul de fasole de trei ori pe saptamana pentru a ajuta la reducerea riscului de Alzheimer. De asemenea, faceti loc si cerealelor integrale – se recomanda cel putin trei portii pe zi.

Studiul a descoperit ca pestele, consumat cel putin o data pe saptamana, ajuta la protejarea functiei creierului. Spre deosebire de dieta mediteraneana, unde pestele se mananca foarte des, dieta MIND spune ca o data pe saptamana este suficient. De asemenea, carnea de pasare face parte dintr-un regim alimentar sanatos pentru creier. Consuma minim doua portii pe saptamana.

Ulei de masline si vin

Uleiul de masline a batut alte forme de ulei de gatit si grasimi in dieta MIND. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au folosit uleiul de masline ca ulei de baza acasa au un nivel mai mare de protectie impotriva declinului cognitiv. Vinul completeaza lista alimentelor sanatoase pentru creier, dar nu mai mult de 200 ml pe zi.

Desigur, exista si o lista a alimentelor care trebuie limitate drastic. Potrivit cercetatorilor, carnea rosie, margarina, untul, branza, dulciurile si produsele de patiserie, dar si mancarea fast-food nu ar trebui consumate mai mult de o data pe saptamana.