Dieta mediteraneană este cheia îmbătrânirii sănătoase
O echipă internațională de oameni de știință a găsit un beneficiu neașteptat în stilul popular de a mânca: ajută organismul să îmbătrânească fără probleme grave de sănătate.
Dietă mediteraneană nu este doar un set de combinații alimentare, ci un stil de mâncare. Include legume, fructe, nuci, leguminoase, ulei de măsline și pește. Este săracă în carne roșie și grăsimi săturate.
Experții în domeniul sănătății și nutriționiștii au stabilit că dietă mediteraneană este unul dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca. Recunoașterea se datorează rezultatelor și observațiilor pe termen lung.
De exemplu, microbiomul intestinal – o lume separată locuită de lucruri vii minuscule, bacterii, viruși și ciuperci – afectează în mod direct sănătatea umană, fizică și mentală. Un număr tot mai mare de dovezi privind beneficiile unui echilibru și diversitate de bacterii bune și rele din intestin sugerează că depresia, obezitatea, diabetul, bolile hepatice, problemele cardiovasculare și cancerul pot fi consecințele unui microbiom deplorabil.
Deoarece cunoștințele noastre despre intestin sunt actualizate cu noi descoperiri, industria alimentară și a suplimentelor se concentrează pe furnizarea de produse special pentru microflora.
Dietă medetiteraniana, cheia pentru o viață mai sănătoasă
Cu toate acestea, nutriția poate fi critică. Un nou studiu, publicat în revista BMJ Gut , afirmă: „Îmbătrânirea este asociată cu deteriorarea funcțiilor corporale, o creștere a inflamației. Ele prezintă slăbiciune și reacții musculare. Cu toate acestea, dietă mediteraneană vizează bacteriile intestinale și previne evoluția slăbiciunii fizice și a declinului cognitiv la bătrânețe. ”
Studiul a implicat 612 voluntari cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani din cinci țări (Italia, Olanda, Franța, Polonia și Marea Britanie). Oamenii de știință au analizat microflora participanților pe tot parcursul anului, în timp ce mâncau în modul obișnuit sau respectau dietă mediteraneană.
Ce au reușit să afle. În grupul care a mâncat fructe, legume și pește, pierderea diversității bacteriene a încetinit și bacteriile au crescut, asociate cu îmbunătățirea funcției creierului. Există mai puține substanțe chimice care provoacă inflamații, dar mai mulți acizi grași mai benefici. De asemenea, a scăzut numărul de bacterii implicate în formarea acizilor biliari. Producția lor crescută este asociată cu riscul de cancer de intestin și rezistență la insulină, leziuni ale ficatului gras și celulare. În plus, bacteriile care „au crescut” pe dietă mediteraneană au fost critice pentru un ecosistem stabil al intestinului.
Cercetătorii au subliniat că modificările pozitive au fost asociate în principal conținutului crescut de fibre din dietă, precum și vitamine și minerale – C, B6, B9, cupru, potasiu, fier și magneziu.