Dieta Cambridge: Cum să slăbești cu această dietă și cât de dificilă este?
Dacă vrei să slăbești rapid și eficient, una dintre cele mai populare diete pentru a scăpa de kilogramele în plus este dieta Cambridge. Ce zic experții despre această dietă află în rândurile următoare.
Odată cu apropierea verii, dietele de slăbit devin din ce în ce mai căutate, în special cele care promit rezultate remarcabile într-un timp scurt. Dieta Cambridge este una dintre acestea, însă este una foarte strictă și de-a lungul timpului a stârnit multe dezbateri, atât în ceea ce privește eficiența sa, cât și consecințele sale.
Ce este dieta Cambridge?
Dieta Cambridge a fost formulată în anii 1960 sub numele de Cambridge Weight Plan de către biochimistul Dr. Alan Howard, profesor la Cambridge. Scopul principal al acesteia era de a oferi o alternativă pentru controlul greutății prin reducerea semnificativă a aportului caloric. Deși este similară cu dieta scandinavă, dieta Cambridge este mult mai riguroasă și mai dificilă, dar promite rezultate mai mari.
Această dietă Cambridge este semisintetică și este special concepută pentru a satisface nevoile nutriționale zilnice ale unei persoane, evitând în același timp aportul caloric excesiv. Este similară cu dieta keto, folosind același principiu al procesului de cetoza. Lipsa energiei provenite din carbohidrați determină organismul să ardă rapid grăsimea stocată, ceea ce duce la pierderea rapidă în greutate.
Există 5 etape care trebuie urmate în această dietă pentru a obține rezultatele dorite.
ATENȚIE! Această dietă este foarte strictă și ar trebui urmată doar după consultarea unui medic sau a unui dietetician pentru a evita eventualele efecte adverse asupra sănătății. Mai ales că această dietă furnizează între 450-1300 de calorii pe zi, în timp ce un adult consumă în mod normal între 200-2500 de calorii pe zi.
Primul pas este cel mai important și cel mai dificil. Trebuie să consumi doar produse dietetice împreună cu 2,5 litri de apă zilnic. Ultimul pas este etapa de întreținere, care este mai flexibilă și permite consumul de mese sănătoase și mai diverse.
Dieta Cambridge mai este cunoscută și sub denumirea de dieta 1:1 (one on one) și implică implicarea unui consultant care lucrează cu tine pentru a-ți menține dieta și a te ajuta să creezi un plan alimentar special adaptat nevoilor tale. Ceea ce este încurajator totuși este că odată ce ai un consultant, șansele de a duce dieta până la capăt cresc considerabil, el fiind mereu prezent și responsabil de progresul dietei tale.
Pașii pentru a urma dieta Cambridge
Aceasta are 5 etape și o ultimă etapă de întreținere a dietei. Aceasta începe de la 500 de kcal și crește treptat până la 1200 de kcal înainte de a ajunge la etapa de întreținere.
În primele 12 săptămâni se aplică o abordare destul de drastică a reducerii calorice, creând astfel un deficit caloric foarte mare pentru o perioadă scurtă și intensă, dar în timp se introduc mai multe mese pentru a menține motivația.
Etapa 1: Se consumă 3 sau 4 produse Cambridge, fără alte mese. Consumul total de calorii se situează între 400-600 de calorii.
Etapa 2: Se consumă 2 mese Cambridge plus alte alimente bogate în proteine, cum ar fi lapte degresat sau linte, iar mai târziu se adaugă mai multe legume. Aportul caloric ajunge astfel la 800-1000 de calorii.
Etapele 3 și 4: Se consumă la fel 2 mese Cambridge plus lapte degresat, dar se adaugă micul dejun, prânzul și cina. Consumul caloric crește la 1000 de calorii, apoi la etapa 4 ajunge la 1200.
Etapa 5: Se consumă o singură masă Cambridge plus lapte, mic dejun, prânz și cină, plus o gustare.
Etapa de întreținere este faza în care ar trebui deja să simțiți diferența și să fiți deja la o dietă de menținere. Se consumă alimente sănătoase care nu depășesc 1400 de calorii.
Chiar dacă unele studii susțin că această dietă miraculoasă te va scăpa garantat de kilogramele în plus, unii dieteticieni consideră că nu ar trebui să existe o dietă în care se consumă mai puțin de 1000 de calorii, fiind sub limita funcționării sănătoase a corpului.
Dieta Cambridge este populară printre persoanele care doresc să slăbească rapid, însă unii experți nu o recomandă, existând alternative mai sănătoase și mai durabile.