Dieta anti-colesterol: lista alimentelor de evitat
Unul dintre primele lucruri de făcut cu colesterolul ridicat este schimbarea conținutului farfuriei. Prin urmare, este recomandabil să se limiteze consumul anumitor alimente bogate în grăsimi saturate, precum și în zaharuri simple și rapide. Iată lista alimentelor care trebuie interzise!
Colesterolul este prezent în mod natural în organism și se găsește și în alimente. Trei sferturi din această lipidă sunt produse de ficat, iar un sfert provine din ceea ce mâncăm. Colesterolul este de fapt esențial pentru organism, inclusiv capacitatea de a sintetiza anumiți hormoni și de a structura membrana celulară.
Excesul de colesterol: care sunt cauzele?
Există două tipuri de colesterol: HDL și LDL. Primul se numește „colesterol bun„, deoarece rolul său este de a elimina excesul de colesterol găsit în organism. Al doilea este calificat drept „colesterol rău”, deoarece favorizează formarea depozitelor de grăsime pe pereții arterelor.
Ambele au un rol de jucat în organism, dar atunci când colesterolul în exces este prezent, acesta este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Și dintr-un motiv întemeiat: excesul de colesterol din sânge este depus pe pereții arterelor, în special arterele coronare, și astfel promovează infarctele miocardice sau accidentele vasculare cerebrale.
Colesterolul ridicat nu provoacă simptome, motiv pentru care este recomandabil, în unele cazuri, să vă verificați în mod regulat nivelul de colesterol. Pentru a face acest lucru, este suficient un simplu test de sânge prescris de medicul curant. Este considerat prea mare atunci când depășește 2,20 grame pe litru de sânge. Aceasta se numește hipercolesterolemie și acest lucru necesită consultarea unui medic.
Există mai mulți factori care pot provoca excesul de colesterol. Intre acestia găsim ereditatea, anumite boli ale ficatului sau rinichilor, supraponderalitatea sau obezitatea, luarea anumitor medicamente, dar și dieta. O dietă prea bogată în grăsimi poate promova, de fapt, colesterolul ridicat.
Care sunt alimentele de preferat în cazul colesterolului?
Schimbarea conținutului farfuriei, precum și a obiceiurilor alimentare este unul dintre primele lucruri de făcut cu excesul de colesterol. Mănâncă de toate, dar nu în exces. Cu toate acestea, este recomandabil să favorizați anumite categorii de alimente în caz de hipercolesterolemie. Printre produsele recomandate în mod special, găsim în special fructe, legume, pește, carne albă sau chiar uleiuri vegetale.
Pentru a lupta împotriva colesterolului, se recomandă consumul zilnic a cinci fructe și legume. Pe lângă faptul că sunt sănătoase, aceste alimente sunt bogate în fibre, despre care se crede că reduc absorbția colesterolului din intestin. De asemenea, este indicat să consumați în fiecare zi patru produse lactate semidegresate, trei porții de carbohidrați, dar și pește, de două ori pe săptămână. Activitatea fizică regulată este recomandată și în cazurile de colesterol.
Colesterol: ce alimente ar trebui să limitați cât mai mult posibil?
Să știi ce alimente să pui în farfurie dacă ai colesterol este bine. Dar să știi pe care să le eviți absolut este chiar mai bine! Împotriva colesterolului, este indicat să limitați cât mai mult posibil produsele bogate în grăsimi saturate, precum și în zaharuri simple și rapide. Alimentele de evitat includ untul, brânza, uleiul de arahide, produsele de patiserie, alimentele prăjite, laptele integral sau chiar preparatele industriale. Nu vă panicați: există alternative la aceste alimente! Untul poate fi astfel înlocuit cu margarină, ulei de arahide cu ulei de măsline sau rapiță și laptele integral cu lapte semidegresat.
Pe lista alimentelor de evitat în caz de colesterol, ouăle sunt adesea menționate. Sunt ouăle cu adevărat rele pentru colesterol? Această întrebare apare în mod regulat, deoarece gălbenușurile de ou sunt deosebit de bogate în colesterol: conține 939 mg la 100 g. Cu toate acestea, ouăle nu ar trebui să fie interzise in dietă, atâta timp cât nu exagerați! Unii specialiști recomandă ca persoanele cu exces de colesterol să se limiteze la 2 sau 4 ouă pe săptămână.