Diareea în sarcină. Cauze frecvente, simptome și tratament

de: Bianca Rebegea
09:57, 16 mai 2022

Așa cum este și constipația, diareea este frecvent întâlnită în sarcină. Aceasta apare din cauza schimbărilor hormonale, a stresului și a modificărilor alimentare. Sunt și cazuri în care diareea este provocată de enterocolită, care este generată de un virus, o bacterie, paraziți, administrarea anumitor medicamente și chiar de o toxiinfecție alimentară.

Diareea în sarcină poate duce la deshidratare și chiar la naștere prematură. Apariția acesteia poate fi favorizată de administrarea vitaminelor prenatale, care pot deranja sistemul digestiv. De regulă, dispare în aproximativ două zile, însă, în cazul în care durează mai mult, poate fi vorba despre un virus sau de o bacterie.

Episoadele diareice sunt favorizate, de cele mai multe ori, de schimbarea radicală a obiceiurilor alimentare, din cauza apariției grețurilor și a poftelor. Iată cum scapi de această stare patologică și care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită la medic.

Episoadele diareice sunt favorizate, de cele mai multe ori, de schimbarea radicală a obiceiurilor alimentare, din cauza apariției grețurilor și a poftelor.

Diareea în sarcină poate provoca deshidratare! Află care sunt semnele

Adresează-te medicului dacă vomiți sau elimini prin scaun orice încerci să mănânci sau să bei, deoarece crește riscul de deshidratare. Acesta se va asigura că sarcina este în afara oricărui pericol, iar diareea nu provoacă o naștere prematură.

Printre semnele deshidratării se numără: urina de culoare galben închis, gura uscată, lipicioasă, sete, episoade rare de urinare, durere de cap, amețeală. În cazul în care simptomele sunt severe, este posibil să ți se recomandate spitalizarea sau recuperarea acasă. Medicul îți va da mai multe sfaturi, pe care, dacă le respecți cu sfințenie, te vei simți mai bine în doar câteva zile.

Din păcate, diareea poate duce la complicații: creșterea deficitară a fătului, ruperea prematură a membranelor, naștere prematură, avort. Astfel că, dacă febra își face apariția, nu mai sta pe gânduri și mergi la medic. Acest simptom trebuie tratat cu mare grijă, deoarece poate pune viața bebelușului în pericol.

Printre semnele deshidratării se numără: urina de culoare galben închis, gura uscată, lipicioasă, sete, episoade rare de urinare, durere de cap, amețeală.

Tratament și metode de prevenție pentru diareea în sarcină

Pentru a nu te deshidrata, medicul îți poate recomanda anumite săruri de rehidratare. Foarte important este și regimul alimentar, astfel că axează-te doar pe alimente ușoare, precum bananele, orezul, cartofii fierți și pâinea prăjită. Mai mult, stai departe de alimentele grase, picante sau procesate, dar și de dulciuri și lapte.

Încearcă să mănânci puțin și des, iar în scurt timp îți vei putea relua obiceiurile alimentare. Hidratează-te, odihnește-te cât mai mult și respectă recomandările făcute de medic. În cazul în care diareea este provocată de o bacterie sau de un virus, ai grijă să dezinfectezi suprafețele din bucătărie și baie, clanțele de la uși și alte suprafețe pe care pui frecvent mâna.

Pentru a ține la distanță diareea în timpul sarcinii, spală-te pe mâini, timp de 20 de secunde, de mai multe ori pe zi (în special înainte de a prepara mâncarea și după), dezinfectează frecvent spațiul de lucru din bucătărie și baia, nu depozita niciodată mâncarea neacoperită  în frigider și gătește carnea la temperatura corectă.

Încearcă să mănânci puțin și des, iar în scurt timp îți vei putea relua obiceiurile alimentare.