Diana Șoșoacă, senator de Iași și președinte S.O.S. România: „Ultimele clipe ale Combinatului Siderurgic Galați. Salvați ce mai avem!”

de: Bujor Elena Nicoleta
12:58, 13 dec. 2023

Diana Șoșoacă, senatorul de Iași, a transmis faptul că am ajuns în ultimele clipe ale Combinatatului Siderurgic Galați și îndeamnă autoritățile române să salveze ce a mai rămas.

„Recent, Liberty Steel a scos într-un mod simplu singurul furnal în funcțiune de la uzina din Galați (România), invocând vremea severă din Marea Neagră și o scădere bruscă a nivelului apei în Dunăre, care a afectat aprovizionarea cu materii prime suficiente pentru funcționarea în siguranță a unității. După cum au raportat surse, lansarea furnalului este programată pentru 24 octombrie.- https://gmk.center/en/news/the-czech-plant-liberty-steel-puts-out-a-single-working-blast-furnace/

Sunt convinsă că atitudinea, în realitate, total indiferentă a patronatului raportată la viitorul, siguranța locului muncă a angajaților și implicit dezvoltarea economică a întregii regiuni după privatizarea Combinatului Siderurgic din Galați nu vă este străină.

Dacă vom considera de bună credință declarația unuia din managerii indieni, în data de 7 noiembrie că Liberty Galați a repornit furnalul 5 și am trage concluzia că activitatea unității se redresează. Ar fi singurul semnal bun pentru proprietarul britanic de origine indiană, care este urmărit penal de Serious Fraud Office, DNA-ul britanic”, a transmis Diana Șoșoacă.

Diana Șoșoacă, despre problema Combinatului Siderurgic Galați

Diana Șoșoacă susține că repornirea are loc în condițiile dificile de piață pentru producătorii de oțel din Europa, la care LIBERTY se adaptează prin ajustarea mixului de produse și a graficelor de producție, prin reducerea costurilor și prin colaborarea cu Guvernul pentru a reduce diferența față de prețurile energiei înregistrate în Europa.

”Continuăm să colaborăm cu guvernul pentru a găsi soluții de reducere a decalajului privind costul energiei, care în prezent reprezintă aproape 40% din costul variabil pe tona de oțel produs, față de doar 8% în 2019. Suntem recunoscători pentru suportul acordat de partenerii noștri în timp ce traversăm aceste condiții de piață dificile”, a declarat Prasanta Mishra (foto), Managing Director Plant Operations la Liberty Galați.

De asemenea, liderul S.O.S. România consideră că o altă știre îngrijorătoare, conform Financial Times, este proaspăt-emisul ordin de indisponibilizare în valoare de 140 milioane de euro obținut de ArcelorMittal împotriva Grupului Gupta.

„Dacă nu știți, noțiunea de ”ordin de indisponibilizare” presupune o hotărâre emisă sau validată de o autoritate emitentă pentru a preveni distrugerea, transformarea, îndepărtarea, transferul sau înstrăinarea unui bun în vederea confiscării acestuia. Practic, fostul proprietar francez al combinatului siderurgic Galați a obținut înghețarea unor active, nefiind exclus să se ajungă până la vânzarea acestora. – https://www.ft.com/content/dded065e-948d-49f2-9fdd-04f05e29c666

Ce facem cu angajații Liberty Galați care spun că activitatea pe platforma siderurgică este astăzi practic oprită și așa a fost în cea mai mare parte a acestui an? Înțeleg de la surse din cadrul companiei că unitatea înregistrează, de la preluarea companiei de Grupul Gupta, un flux continuu de vânzare a bunurilor companiei rămase nevalorificate: stocurile din depozite, componente ale echipamentelor din dotarea Combinatului, barje, locomotivele și vagoanele cu care, dacă unitatea ar avea flux de producție, s-ar transporta materia primă. În rest, zero producție!

Semnalele nu sunt bune dacă vedem declarațiile liderilor sindicatului Liberty Ostrava din Cehia. În octombrie și ei au oprit un furnal pentru două săptămâni, așa cum a anunțat Reuters. Dar sindicatele din Cehia, spre deosebire de liniștea de pe la noi, au făcut numeroase demersuri către oficialitățile guvernamentale, către patronatul companiei și presa națională și au semnalat că viitorul activității, al oțelăriei, prezintă o serioasă amenințare la adresa activității combinatului Ostrava, pentru cei 6000 de angajați. Dacă scenariul se repetă pe viitor, spun sindicatele lor, activitatea combinatului Ostrava este în pericol. Ce să mai spunem că la noi avem deja un an întreg în care scenariul STOP-ON a funcționat cu brio, mai mult pe STOP decât pe ON!?

Întreb și eu: care sunt demersurile făcute de Sindicat în vederea păstrării numărului locurilor de muncă? Unde și ce a făcut? Sunteți bine plătiți, domnilor sindicaliști, să declarați în presă, pe banii angajaților gălățeni, că  ֦În ultimii doi ani, de când a venit Liberty la Galați, s-a văzut o schimbare spre bine, una de mentalitate[….]״ și vorbiți de investițiile pentru un viitor verde? Care sunt acele investiții concret, în afară de panourile înfipte pe stâlpi și care anunță de 2-3 ani ridicarea unor panouri fotovoltaice?”, a adăugat liderul S.O.S. România.

Diana Șoșoacă: „Ce face Guvernul nostru?”

Parlamentarul român consideră că Executivul României nu face absolut nimic, iar redresarea situației miilor de angajați nu se va redresa.

„Ce face Guvernul nostru? Ne pregătim să punem umărul la un nou tun dat de Casa Gupta? Îl credeți pe cuvânt de gentleman britanic și îi semnați pentru creditul cu dobândă subvenționată în scopul realizării de investiții și/sau capital de lucru, în termenii și condițiile prevăzute în schema de ajutor de stat conform Normei SN3.15 Garanții Eximbank în cadrul schemei de ajutor de stat UcrainaZ (NI-GAR-15l/0), în valoare de 150 de milioane de euro?

Care sunt măsurile guvernamentale urgente pentru redresarea situației celor 5000 siderurgiști + 2000 de angajați ai celor peste 700 de firme care depind de activitatea Liberty Galați? (140mln EURO  la ArcelorMittal +(plus) 160mln EURO datorii la firmele românești) –(minus) 150mln EURO/ajutor de stat Guvernul României =(egal cu)…nu prea îi ies socotelile investitorului britanic!

Iată ce spune cei de la Galați. Nu mai trăim în paradis fiscal, dle prim-ministru? Ce faceți pentru redresarea acesteia?

”Liberty Galați este al doilea mare consumator de energie din România, iar creșterea prețurilor la energie are un impact masiv în costurile noastre variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la circa 40% pe tona de oțel în prezent.

  • Compania din Galați a înregistrat și alte majorări de costuri, la materiile prime și la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% din 2019.
  • În prezent, Liberty Galați plătește aproximativ 150 de euro pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tonă de oțel produsă.
  • Liberty Galați concurează cu producători din alte țări ale Uniunii Europene ale căror guverne subvenționează costurile cu energia, ce reprezintă un procent substanțial din prețul total al tonei de oțel. Astfel, oțelul produs în România devine necompetitiv pe piața europeană. Piețele europene se confruntă cu un nivel istoric al importurilor din țările din afara UE, care subvenționează costurile cu energia și nu au certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
  • Compania face demersuri pentru ca Guvernul să implementeze o politică energetică pentru marii consumatori de energie care să echilibreze condițiile de concurență și să asigure competitivitatea industriei românești pe plan intern și în întreaga Europă.”

Oare o fi de ajuns, domnilor guvernanți, de astăzi, care mâine veți fi invitați, ca fostul Prim-ministru Cîțu în recenta ședință comună a Camerelor reunite ale Parlamentului, să răspundeți la DNA pentru că…alții au semnat, și dumneavoastră nu ați avut ce face și…. a trebuit să contra-semnați?

Să nu uitați că, urmare a unui control de audit la compania Grupului Gupta din Scoția, fostul Prim-ministru scoțian, doamna Nicola Sturgeon, a fost audiată  în 2022 pentru a răspunde în fața ANAF-ul scoțian cu privire la implicarea în achiziționarea unei topitorii.

”Acordul de 586 de milioane de lire sterline încheiat de Nicola Sturgeon cu magnatul oțelului Sanjeev Gupta pentru a salva o topitorie de aluminiu din munții scoțieni se confruntă cu un nou control după ce a fost deschisă o investigație oficială cu privire la auditul finanțelor companiei…”  – https://www.telegraph.co.uk/business/2022/05/04/nicola-sturgeons-586m-smelter-rescue-faces-fresh-scrutiny/

Guvernul Sturgeon, membru al PARTIDULUI NAȚIONAL SCOȚIAN(SNP), echivalentul PSD-ului nostru (coincidență??), i-a acordat Dlui Gupta sute de milioane de lire (cam 560mln£!) pentru a achiziționa topitoria Lochaber. Gentleman-ul nostru ar fi făcut achiziția pe banii plătitorilor de taxe și impozite scoțieni! Afaceri cu statul-Gupta House…mai avem și alți doritori?

Vă solicit de urgență să salvați ce a mai rămas din Combinatul siderurgic Galați, pe care tot PSD-ul l-a privatizat până n-a mai rămas nimic din el.

Solicit corpuri de control și intervenția Curții de Conturi, precum și ale tuturor ministerelor și instituțiilor, sau aveți ordin să nu deranjați Casa Gupta?”, a conchis Diana Șoșoacă.