Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, despre condamnarea Monicăi Macovei: „Eu știam că toți cetățenii sunt egali”

de: BZI.ro
13:28, 22 apr. 2024

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost condamnată, vineri, 19 aprilie 2024, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia, în urma căruia un motociclist a fost rănit. De asemenea, ea va trebui să frecventeze programe de reintegrare socială şi să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Decizia instanţei poate fi contestată. În acest context, Diana Șoșoacă a avut o primă reacție.

„Cazul Monicăi Macovei face parte din inechitățile justiției româneşti. Dacă justiția ar fi fost aplicată corect, nu divers şi fără apartenență politic, România ar fi fost departe. Nu ar fi avut nivelul ăsta al corupţiei. Nu ştiu dacă judecătorii înţeleg ce mesaje dau societăţii. Când am învăţat la drept, ne învăţa ce înseamnă repercusiunile unor fapte penale asupra societăţii când provin de la persoane publice date ca exemplu. S-au dus 30 de ani, lucram din primul an de facultate într-un cabinet de avocatură. Nu înțelegeam inechitățile din justiție, după ce m-am maturizat şi specializat am văzut că sunt tot mai grave. Am involuat.

Diana Șoșoacă, despre condamnarea Monicăi Macovei

Senatorul de Iași, Diana Șoșoacă, s-a arătat mâhnită de cazul Monicăi Macovei. Parlamentarul afirmă că justiția românească comite erori grave și nu mai ține cont de pericolul social al faptei.

„Regimul Macovei are încă acoliţi. Regimul vine cu capacitatea acelui regim de a le preda celorlalţi după chip şi asemănare de regim. La acel moment a fost apreciată. Ulterior, când a dispărut din politică am auzit că a fost făcută consilier prezidenţial al preşedintelui Macedoniei. Am rămas uimită, după am înţeles cum e cu politica și americanii. Am înţeles că aveau nevoie de un astfel de om acolo pregătit în România ți puteau să pregătească terenul pentru alunecarea Macedoniei pe aceeaşi pantă. Aşa e cu Dragu de la USR, care e la banca R. Moldova. Oamenii politici din România sunt în funcţii de conducere în R. moldova. Dacă nu încercăm noi, țara mamă, să îi mai salvăm va fi grav. Trebuie să ne salvăm pe noi în primul rând. A fost mare scandal atunci cu Macovei. Nu a dat probe, a refuzat. Eu ştiam că toţi cetățenii sunt egali. De atunci când am văzut, am schimbat şi am spus că ia cu suspendare şi nici 6 luni nu-i dă. Râd sarcastic, e un râs de neputinţă de a schimba lucruri, e un râs dureros. Nu mă pot resemna, e din categoria cetățeanului politician condamnat la puşcărie, după 1 an jumătate şi este eliberat. După modelul cazul Roşu, instanţa a făcut o gravă eroare judiciară atunci. Nu poţi condamna un avocat că şi-a apărat clientul. A fost acuzat de trafic de influenţă. Cazul Roşu e o pată de ruşine pe justiţia românească. După un an jumătate a fost absolvit de vină. Dar cine îi plăteşte? Cine-i poate lua ruşinea pe care a resimţit-o şi sentimentele cumplite de oroare ale unei erori imense? Dacă avea condamnare la moarte? Omul ar fi fost împuşcat şi s-ar fi dovenit că e nevinova. Cine-l mai aducea înapoi? Din păcate, procurorii şi judecătorii cei noi nu au habar de noile tendinţe. Nu ştiu ce înseamnă abuz psiho-emoţional, violență emoțională, cibernetică, sunt mai grave decât cele fizice. Avem o justiţie cu puţini oameni, mai avem de învăţat. Sunt infim din punct de vedere numeric. Îi îndepărtează de social, stau mult la serviciu. Nu te mai poţi raporta la viaţa socială reală, nu mai poţi lua decizii raportat la pericolul social al faptei. Au fost schimbate definițiile infracţiunii. Am ajuns într-un stadiu în care infracţiunea nu mai vorbește de pericolul social al faptei. Ce am învăţat eu cândva nu mai are aplicare, vedem astfel de acte defectuoase. Dai posibilitatea presei, oamenilor specialişti a dreptului să se gândească la intervenţia politicului în justiţie. Am avut discuţie cu judecători. După ce le-am explicat, ei trebuie să dea posibilitatea să fie judecați. Au dreptul, asta nu înțeleg ei. E normal, e bine să îi judece, să nu se supere. Sunt puţini, că nu mai pot, înțelegem, dar înțelegeți-ne şi pe noi. E mai grav ce nu mai putem noi. Şi ei ar putea lua atitudine. Ce să-i spun lui Macovei? Succesuri”, a conchis Diana Șoșoacă.