Diabetul și hipertensiunea arterială, o asociere periculoasă pentru sănătate
Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii de risc majori în apariția diabetului de tip 2, care este adesea detectat târziu. Diabetul este o boală caracterizată prin exces de zahăr în sânge sau hiperglicemie. Există două tipuri principale, din cauza unor disfuncții diferite: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.
Diabetul de tip 2: hipertensiunea este prezentă la 80% dintre subiecți
Care este relația dintre aceste două patologii, diabet și hipertensiune? Răspunsul este simplu: cel mai bun mod de a preveni hipertensiunea arterială, la fel ca diabetul, este să vă schimbați stilul de viață și să respectați anumite reguli de igienă și dietă. Aceste măsuri formează baza necesară a tratamentului și fac posibilă întârzierea administrării medicamentelor și, uneori, chiar evitarea acestuia. Mai mult, și invers, combinația acestor două boli crește riscul de complicații grave: infarct miocardic, accident vascular cerebral, orbire, amputări etc.
Hipertensiunea este prezentă la 80% dintre oamenii care sufera deja de diabet de tip 2. Prezența supraponderalității sau a obezității explică adesea prezența ambelor boli. Mai mult, hipertensiunea este principala cauză de deces la persoanele cu diabet, înaintea cancerului.
Factori de risc: dieta, sedentarism, ereditate, vârstă
Tensiunea arterială crescută se poate dezvolta și în tăcere ani de zile. Dacă nu este tratată, provoacă boli cardiovasculare, cum ar fi accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă sau insuficiență renală, în special la persoanele cu diabet. Screening-ul pentru hipertensiune este recomandat în special de la vârsta de 30 de ani dacă persoana are un factor de risc prezent: supraponderalitate, consum excesiv de alimente care conțin sare ascunsă, antecedente familiale. Aceasta se referă și la persoanele care au avut deja tensiune arterială crescută și la diabeticii de tip 2. Diabetul și hipertensiunea arterială reprezinta asadar o asociere periculoasă pentru sănătate.
În ceea ce privește diabetul de tip 2, mai multe cauze sunt implicate în apariția acestuia, în special prezența diabetului în cercul familial, care ar trebui să încurajeze screeningul regulat. Obiceiurile alimentare prea bogate sau dezechilibrate cresc, de asemenea, riscul: excesul de greutate și obezitatea sunt factori agravanți ai bolii, deoarece sunt responsabili de rezistența la insulină, mai ales dacă toată activitatea fizică este absentă. Astfel, prevenirea acestor două patologii se bazează în primul rând pe adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, și anume activitate fizică regulată și o dietă bogată în fructe și legume și săracă în produse dulci, sărate și grase.