Diabet vindecat in doua saptamani. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de a coaxa celulele stem pluripotente umane (hPSCs) în celulele beta pancreatice care fac insulină. Când aceste celule producătoare de insulină au fost transplantate la șoareci induse să aibă o formă acută de diabet, starea lor a fost vindecată rapid.
„Acești șoareci au avut diabet foarte sever, cu valori de zahăr din sânge de peste 500 de miligrame pe decilitru – niveluri care ar putea fi fatale pentru o persoană”, explică inginerul biomedical Jeffrey R. Millman de la Universitatea Washington, potrivit Science Alert.
„Când le-am dat șoarecilor celulele care secretă insulina, în două săptămâni, nivelul lor de glucoză din sânge a revenit la normal și a rămas așa timp de multe luni”.
Celulele stem pluripotente sunt, în esență, celule goale, nediferențiate, cu capacitatea de a se dezvolta în alte tipuri de celule care există in tot corpul. Exploatarea acestui potențial, în contextul diabeticului, înseamnă că cercetătorii ar putea concepe modalități de modificare a celulelor stem pentru a deveni celule producătoare de insulină de care diabeticii duc lipsa, ajutându-i să controleze glicemia ridicată și să rămână sănătoși.
Diabet vindecat in doua saptamani
Oamenii de știință au investigat cum să facă acest lucru de ani buni, raportând o serie de succese incrementale pe modelele de animale pe măsură ce crește înțelegerea proceselor din spatele manipulării celulelor stem.
In ciuda acestui succes, nu trebuie uitat ca experimentul a avut loc pe soareci si nu se stie daca la fel vor sta lucrurile daca subiectii ar fi oameni.
Metoda ar putea fi folosita pe viitor si in boli ale ficatului, esofagului, stomacului sau intestinelor, se arata intr-un raport publicat de Nature Biotechnology.
Acestea fiind spuse, rezultatele sunt cu siguranță promițătoare și ar putea îndrepta calea către un viitor în care putem face exact asta.
„Studiul nostru în ansamblu subliniază faptul că dinamica citoscheletică funcționează sinergic cu factorii biochimici solubili pentru reglarea destinului celulelor endodermice, deschizând noi oportunități de îmbunătățire a rezultatelor diferențierii”, concluzionează autorii.