Dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Petrache a pus ochii pe izlazul din comuna ieșeană Dumești. Vrea să ia 25 de hectare din terenul a zeci de fermieri pentru a-și dezvolta business-ul. Afaceristul este abonat la contracte cu Primăria municipiului Iași
Dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Marian Petrache a încercat să dea o lovitură cu un teren de câteva zeci de hectare într-o comună de la marginea Iașului. Patronul SC Rulouri de Gazon SRL a vrut să pună mâna pe 25 de hectare din izlazul comunei Dumești. Oamenii din comună s-au prins că rămân fără pășunea comunală și au refuzat să facă afacerea
Combinație de zile mari cu izlazul comunal dintr-o localitate aflată la doi pași de municipiul Iași. Dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Marian Petrache, patronul SC Rulouri de Gazon SRL, a vrut să pună mâna pe 25 de hectare din pășunea comunală a comunei Dumești, suprafață deja concesionată de fermierii locali. Ovidiu Marian Petrache a încercat să ia pășunea pe o perioadă de 25-40 de ani, încercând să-i păcălească pe aleșii locali să-i aprobe solicitarea. Decizia afaceristului a stârnit însă o revoltă printre aleșii locali, cei care s-au prins că pot rămâne fără pășunea comunală pentru zeci de ani de acum înainte.
Afacere uriașă în comuna aflată la câțiva kilometri de Iași
Cum s-a ajuns la o asemenea afacere? Familia Petrache, prin Rulouri de Gazon SRL, punct de lucru Dumești, a plătit chiar o documentație cadastrală de dezmembrare a pășunii comunale, arendată deja către fermieri locali. Ovidiu Marian Petrache a plătit documentația încă de acum șapte luni, scopul fiind acela de a-și pregăti terenul pentru a pune mâna pe suprafața de 25 de hectare.
Cu toate acestea, situația este una mult mai complicată. Conform Legii 86/2014, privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor, pășunile și fânețele nu pot avea altă categorie de folosință. Pajiștile se folosesc pentru pășunatul animalelor și producerea de furaje, iar scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol din extravilanul localităților este interzisă. Izlazul comunal poate fi arendat pe o perioadă cuprinsă între 7 și 10 ani și doar proprietarilor de animale din comuna respectivă. Ovidiu Marian Petrache a fost acuzat că a încercat să păcălească mai multe persoane cu diverse sume după o tranzacție cu un teren în Bucium.
Combinație cu pășunea comunală pe 25 de ani
În cadrul ședinței de Consiliu Local Dumești, Ovidiu Marian Petrache a recunoscut că a plătit și realizat documentația de cadastru și intabulare a pășunii comunale pentru a forța o licitație de concesionare a terenului. Mai mult, patronul Rulori de Gazon SRL a recunoscut că a plătit realizarea schiței cadastrale pentru intabularea pășunii comunale! Dezvoltatorul imobiliar a propus și plata a 50.000 de lei pentru despăgubirea sătenilor care trăiesc de pe urma vânzării de lapte și brânzeturi. Și această plată ar fi ilegală. Concesionarea pășunii pe un termen cuprins între 25 de ani și 49 de ani, contra a 1.000 de lei pe hectar anual, nu poate fi realizată. Petrache a propus chiar o altă ședință de Consiliu Local extraordinară pentru concesionarea pășunii comunale. Bărbatul a propus acest lucru tocmai pentru că în urmă cu 7 luni a realizat și plătit cadastrul și intabularea pășunii.
Afacerea anului pentru firma dezvoltatorului imobiliar Ovidiu Petrache
Cum a încercat Ovidiu Marian Petrache să pună mâna pe cele 25 de hectare din satul Hoișești, din comuna Dumești? A propus chiar plata în avans pe 5 ani a redevenței către Primăria Dumești.
„Vrem să concesionăm de la dumneavoastră o suprafață de 25 de hectare, unde vom investi pentru drumuri, curent electric, vom nivela terenul și vom angaja încă 15 oameni. Investițiile în fermă se vor cifra la 500 de mii de euro, bani care se vor duce o parte în taxe la Dumești. A fost făcut un raport de evaluare asupra pășunii, a reieșit la 350 de lei pe hectar. Noi cerem să se facă o licitație pentru concesionarea suprafeței respective de 25 de hectare.
Dumneavoastră aveți 160-180 hectare de pășune, iar numărul animalelor a scăzut în fiecare an. Am putea să conlucrăm toată lumea. I-am promis viceprimarului că dacă vom căștiga licitația, vom fertiliza pășunea rămasă de 130 de hectare, iar producția va crește mai mult „, a susținut Ovidiu Marian Petrache în cadrul ședinței de CL Dumești.
Terenul vânat este între râul Bahlui și Drumul European
Terenul vizat de afaceristul ce deține Rulouri de Gazon SRL este folosit de oamenii din sat de ani întregi. Viceprimarul comunei Dumești, Dumitriu Pachițac, a susținut că cererea lui Petrache nu poate avea sorți de izbândă.
„Noi acum avem tot izlazul închiriat la fermieri. Este clar că anul acesta nu se poate face nimic. Trebuie să fim foarte atenți, să ne interesăm, să știm ce avem de făcut. Noi nu avem voie să schimbăm destinația pășunilor. Trebuie să fim foarte atenți la această chestiune. Acești fermieri cu asta trăiesc în Hoișești. Că are o vacă, două sau trei, cu asta supraviețuiesc. Trebuie să avem grijă de fermierii din comună. Sunt de acord că se vine cu o investiție, dar trebuie să ne gândim la necăjiții care trăiesc de pe urma animalelor”, a spus viceprimarul Dumitru Pachițac.
De precizat că patronul SC Rulori de Gazon SRL este abonat la contractele cu Primăria Iași, devenind principalul furnizor de gazon al municipalității.
Despăgubire în bătaie de joc pentru a pune mâna pe teren. Primarul a fost băgat la înaintare
Culmea, Ovidiu Marian Petrache a plusat, susținând că oferă 50 de mii de lei ca despăgubire pentru fermierii din zonă.
„Aș vrea să știe oamenii că punem la dispoziție acești bani, mai mult decât costă laptele. Sunt 10 mii de euro pe care-i pot împărți”, a susținut Petrache.
Deși sunt contracte încheiate cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Petrache susține că oamenii pot renunța la subvenții în favoarea afacerii sale. Deși a fost luat la ochi de o parte a aleșilor locali, Ovidiu Marian Petrache a mai susținut și că oamenii ar trebui să-i mulțumească că a plătit cadastrul pășunii. În plus, din discuții a mai reieșit și faptul că a amenajat și discuit cu tractoarele pășunea comunală din satul Hoișești. Iar tractoriștii trimiși să facă lucrările au spus oamenilor cu contracte la APIA că au acordul primarului Mihai Cocoveică.
Cum a plătit intabularea pe un teren pe care nu-l are?
Ce spune primarul comunei de viitoarea combinație cu terenul? Deși este terenul comunal, primarul Mihai Cocoveică a lăsat să se înțeleagă că-l sprijină pe afacerist.
„Pentru orice solicitare pe raza comunei se face o cerere. E mai bine să purtăm discuția aceasta înainte. A fost ideea de transparență. Să se vadă ce avantaje poate avea comunitatea. Nu e normal să se spună că a discutat cu primarul sau viceprimarul și atât. Ideea era ce câștigăm noi în calitate de comunitate. Documentația trebuie avizată în Consiliul Local”, a spus primarul comunei.
Luat la rost de consilierii locali, afaceristul s-a arătat deranjat de situație.
„Noi suntem o firmă serioasă. În loc să ne spuneți mulțumesc că am plătit niște bani să facem intabularea… Suntem membrii ai comunității și suntem serioși”, a mai spus afaceristul.
Ovidiu Marian Petrache: „Asta cu fermierii e o glumă proastă”
Interpelat de reporterii „BZI”, dezvoltatorul Ovidiu Marian Petrache a susținut că proiectul său nu a fost respins. Ba chiar a menționat faptul că proiectul său va aduce noi locuri de muncă.
„Nu au fost nemulțumiri. O să se gândească și o să voteze. Noi vrem să ne extindem, gazonul nostru este foarte apreciat peste tot. Asta cu fermierii locali este o glumă proastă. Ei iau teren cu 100 de lei de la Primărie și au subvenții de 1.000 de lei. Noi vrem să concesionăm prin licitație. Lucrurile nu sunt respinse. Dumnevoastră ce vreți? Să rămânem la animale sau să creăm locuri de muncă”, a spus Ovidiu Marian Petrache pentru „BZI”.